Dan crvenih haljina

Hrabrost žena u crvenom: Modna revija domaćih dizajnera i žena koje su preboljele moždani udar

Javnozdravstvena akcija ‘Dan crvenih haljina‘ u Hrvatskoj se obilježava petu godinu zaredom s ciljem podizanja svijesti o specifičnostima moždanog udara u žena.

Početkom veljače Dan crvenih haljina obilježava se u sve više gradova i u sve više institucija. Tradicionalno se održava prvog petka u veljači, a ove godine to je bilo 3. veljače. U Zagrebu se svečana modna revija održala u hotelu Esplanade, pod pokroviteljstvom predsjednika republike Zorana Milanovića, koji je istaknuo je da ni sam nije bio svjestan razmjera ovog problema u ženskoj populaciji sve do prošle godine te je jedan od onih do kojih je ta javnozdravstvena inicijativa doprla.

image

5. Dan crvenih haljina

NEJA MARKICEVIC CROPIX
image

Arijana Lovrenčić Huzjan

NEJA MARKICEVIC CROPIX

Jedna od pet žena će dobiti moždani udar, svake godine moždani udar ubije dvostruko više žena nego karcinom dojke, ali 80 posto moždanih udara može se spriječiti, istaknuto je u petak na obilježavanju akcije "Dan crvenih haljina".

image

Zdravka Poljaković

NEJA MARKICEVIC CROPIX
image

Ivana Roščić i Joško Lokas

NEJA MARKICEVIC CROPIX

Program svečanosti vodili su Ivana Roščić, koja je i sama prošle godine preživjela moždani udar i Joško Lokas. Glazbeni gosti bili su Nina Kraljić, Luka Nižetić te Barbara Suhodolčan te ansambl C‘est la vie. Nakon govora uslijedila je revija hrvatskih dizajnera koju su nosile žene koje su preboljele moždani udar.

image

Zoran Milanović pokrovitelj je događanja

NEJA MARKICEVIC CROPIX
image

Žene koje su preboljele moždani nosile su reviju domaćih dizajnera

NEJA MARKICEVIC CROPIX

Javnozdravstvena akcija "Dan crvenih haljina" u Hrvatskoj se obilježava petu godinu zaredom s ciljem podizanja svijesti o specifičnostima moždanog udara u žena, upozorenja na pogubne posljedice zanemarivanja simptoma te važnosti promjene načina života.

Predsjednica Organizacijskog Odbora Dana crvenih haljina Arijana Lovrenčić-Huzjan istaknula je kako joj je drago što je akciju prihvatila cijela Hrvatska i što su žene shvatile koliko je važno njihovo zdravlje.

image

Luka Nižetić

NEJA MARKICEVIC CROPIX
image

Tomislav Tomašević, Arijana Lovrenčić Huzjan i Zdravka Poljaković

NEJA MARKICEVIC CROPIX

Državna tajnica u Ministarstvu zdravstva Marija Bubaš navela je da su žene oslonac društva i da se moždani udar događa i mlađim ženama pa je važno govoriti o njihovom zdravlju koje se može unaprijediti prevencijom.

image

Dizajnerice Matija Vuica, Lana Puljić i Ogi Antunac

NEJA MARKICEVIC CROPIX

Za zagrebačkog gradonačelnika Tomislava Tomaševića ova akcija ima osobnu notu jer je u prikazanom filmu o iskustvima žena koje su preživjele moždani udar govorila i njegova prijateljica i bivša kolegica.

"Ono što me posebno dirnulo je hrabrost žena koje govore o tom iskustvu. Bitno je govoriti o simptomima i prevenciji. Nije lako govoriti o svojim zdravstvenim tegobama, ali to je ključno kako bi se javnost osvijestila o ovom problemu ", rekao je Tomašević te poručio kako će uvijek podržavati ovu akciju.

image

5. Dan crvenih haljina

NEJA MARKICEVIC CROPIX
Linker
25. travanj 2024 07:46