ANTONIO BALIC/ CROPIX
STOP FEMICIDE

Ida Prester sa suprugom na crvenom tepihu Sarajevo Film Festivala poslala jasnu poruku

Svoj dolazak na najvažniji regionalni filmski festival iskoristila je kako bi se osvrnula na strašnu tragediju koja je pogodila regiju.

Svoj dolazak na najvažniji regionalni filmski festival iskoristila je kako bi se osvrnula na strašnu tragediju koja je pogodila regiju.

Pjevačica Ida Prester stigla je sa svojim suprugom Ivanom Peševskim na 29. Sarajevo Film Festival gdje je privukla pozornost noseći mali transparent s imenom Nizama, dok je njezin suprug držao natpis #stopfemicide. Bračni par se tako na crvenom tepihu osvrnuo na tragediju koja je pogodila regiju kada je nevjenčani suprug ubio Nizamu Hećimović koja ga je nekoliko dana ranije prijavila zbog nasilja u obitelji, ali njezin zahtjev za zabranom pristupa bio je odbijen. Osim nje, u svom je pohodu ubio još dvije osobe te teško ranio troje prije nego je počinio samoubojstvo.

Zbog okrutnog zločina, ali i sumnje na brojne propuste sustava te neprepoznavanja femicida kao posebnog kaznenog djela, diljem Bosne i Hercegovine organizirani su prosvjedi, a tome se sada pridružila i naša poznata pjevačica koja je crveni tepih filmskog festivala odlučila iskoristiti za višu svrhu.

image

Ida Prester i Ivan Peševski

ANTONIO BALIC CROPIX

Ida je već ranije otkrila da intenzivno razmišlja o toj tragediji pa je potaknuta njome napisala i pjesmu, čiji je dio objavila na svojem Instagramu.

"Posljednja 24 sata pisala sam ovu pjesmu, potaknuta horor pričom o ubijenoj ženi u Gradačcu. Nasilje je svuda oko nas, ne smanjuje se, nego povećava, posebno prema ženama. Svakih desetak dana čitamo o novim žrtvama stradalima od ruku svojih partnera. Šta možemo? Kako zaštititi te žene, ranjene, uplašene, u panici? Kako obuzdati taj val agresije povrijeđenog ega koji vodi u (auto)destrukciju? Nemam odgovor. Mogu samo napisati pjesmu za posvetu", napisala je Ida uz video u kojem otkriva dio pjesme te dodaje kako će proći mjeseci prije nego čujemo finale, ali je željela zabilježiti trenutak prve ideje.

"Nadam se da ćemo je uskoro zajedno pjevati na koncertima i napraviti štit od naših tijela", poručila je tada za kraj.

Zbog Dana žalosti koji će se obilježiti i 16. kolovoza, Festival će se okrenuti isključivo ključnim aktivnostima – filmskim projekcijama, radionicama, predavanjima i prezentacijama te se u znak poštovanja prema žrtvama društvena događanja u organizaciji Sarajevo Film Festivala neće održati, uključujući izostanak prijenosa Crvenog tepiha kao i prolazak gostiju bez ceremonijalnih najava, izjava i fotografiranja.

Povodom zločina u Gradačcu, Sarajevo Film Festival organizira javni razgovor na kojem će o umjetničkim i medijskim reprezentacijama nasilja nad ženama govoriti filmski stvaratelji koji su se tom temom bavili u vlastitom radu i kroz društveni angažman. Na programu ovogodišnjeg Sarajevo Film Festivala brojni su filmovi koji se bave temom nasilja nad ženama i femicidom, a na panelu “Femicid u filmu, televiziji i novim medijima” sudjelovat će redateljice Aida Begić, Vanja Juranić i Kumjana Novakova, redatelj Ademir Kenović i glumica Nadine Mičić, a razgovor će moderirati Nebojša Jovanović. Panel će se održati 16. kolovoza na Festivalskom trgu, s početkom u 10:30 sati.

Linker
27. travanj 2024 22:24