JOHN MACDOUGALL/AFP
Na Berlinaleu

Martin Scorsese ​nagrađen Zlatnim medvjedom za životno djelo: "I dalje želim snimati nove filmove"

Nagradu mu je uručio voditeljski dvojac Mariette Rissenbeek i Carlo Chatrian koji su Scorseseov posljednji film "Killers of the Flower Moon", za koji je zaradio deset nominacija za nagradu Oscar, ocijenili kao jedno od redateljevih najvećih ostvarenja.

Nagradu mu je uručio voditeljski dvojac Mariette Rissenbeek i Carlo Chatrian koji su Scorseseov posljednji film "Killers of the Flower Moon", za koji je zaradio deset nominacija za nagradu Oscar, ocijenili kao jedno od redateljevih najvećih ostvarenja.

Osamdesetjednogodišnji američki redatelj najpoznatiji po filmovima Martin Scorsese na 74. Berlinaleu u Berlinu osvojio je Zlatnog medvjeda za životno djelo. Nagradu mu je uručio voditeljski dvojac Mariette Rissenbeek i Carlo Chatrian naglasivši važnost njegovih djela.

"Filmovi Martina Scorsesea žive s gledateljima, njegovi filmski likovi su živjeli i srasli s nama. Njegov pogled na povijest i ljude nam je pomogao da shvatimo, ali i da se zapitamo tko smo i odakle dolazimo. Velika nam je čast još jednom na Berlinaleu pozdraviti velikog prijatelja festivala i uručiti mu našu najvažniju nagradu", kazali su voditelji. Također su ocijenili Scorseseov posljednji film "Killers of the Flower Moon" kao jedno od redateljevih najvećih ostvarenja, a nakon dodjele prikazan je Scorseseov film Departed iz 2006.

image

Mariette Rissenbeek i Carlo Chatrian su pohvalili Martinov rad

JOHN MACDOUGALL/AFP

Slavnog redatelja na Berlinaleu najavio je njemački redatelj Wim Wenders koji je također nominiran na ovogodišnjim Oscarima za film "Perfect Days" u kategoriji najboljeg stranog filma, a ispričao je i zanimljivu priču kako je upoznao legendarnog filmaša na Telluride Film Festivalu 1978. u Coloradu, SAD-u.

Tada je Scorsese još uvijek bio u romantičnoj vezi s glumicom Isabellom Rossellini, a par je imao nezgodu jer im je na automobilu pukla guma. "Dame i gospodo, Martin Scorsese je uspio skinuti tu gumu, ali ubrzo je shvatio da taj njegov iznajmljeni automobil nema rezervnu gumu. Stoga je sve što je napravio bilo uzalud", rekao je šaljivo redatelj Wenders dok se publikom prolomio pljesak. Zatim je pokazao fotografiju s tadašnjim parom i našalio se da ima dokaz "da je njemački redatelj spasio američkog kolegu njegovu buduću suprugu u nevolji". Inače, Rossellini je kći legendarnog talijanskog redatelja Roberta Rossellinija i švedske glumice Ingrid Bergam, a ona i Scorsese su bili u braku od 1979., a razveli su se 1982. godine.

image

Martin Scorsese i njemački redatelj Wim Wenders

JOHN MACDOUGALL/AFP

Scorsese se zatim popeo na pozornicu i zahvalio na prestižnoj nagradi. Istaknuo je da su filmski festivali mjesto gdje je upoznao svoje brojne kolege. Također je dao naslutiti da će se uskoro vratiti na prestižan festival. "Stvarno se osjećam počašćeno što radim ovaj posao. I dok gledam svoje uratke, jednostavno još uvijek želim stvarati nove filmove. Stoga, možda se vidimo za nekoliko godina, nadam se s još jednim uspješnim filmom", rekao je 81-godišnjak.

image

Martin Scorsese na 74. Berlinaleu u Berlinu osvojio je Zlatnog medvjeda za životno djelo

JOHN MACDOUGALL/AFP

Prije same dodjele, Scorsese se na konferenciji za novinare dotaknuo i budućnosti filmova. "Ne smatram da film umire, nego se samo mijenja", objasnio je, dodavši da redatelji ne smiju robovati tehnici već ju usmjeriti u korist kreativnosti.

Inače, na ovogodišnjoj 96. dodjeli Oscara, Scorseseov vestern "Killers of the Flower Moon", zaradio je čak deset nominacija. Ranije je Zlatni kipić osvojio 2007. za triler "Departed" - u kojem igraju poznata glumačka lica - Leonardo DiCaprio, Matt Damo, Jack Nicholson, Alec Baldwin i drugi. A hoće li ove godine poznati redatelj osvojiti prestižnu nagradu filmske akademije, vidjet ćemo 10. ožujka kada se je dodjela nagrada.

Linker
27. travanj 2024 01:00