ANTONIO BALIC CROPIX
Svečana dodjela

Na zatvaranje Sarajevo Film Festivala stigao je i Tomislav Tomašević sa suprugom Ivom

Zajedno ih rijetko viđamo u javnosti, pogotovo na crvenom tepihu kojim su prošli jednostavno odjeveni, a supruga gradonačelnika pokazala je novu boju kose.

Zajedno ih rijetko viđamo u javnosti, pogotovo na crvenom tepihu kojim su prošli jednostavno odjeveni, a supruga gradonačelnika pokazala je novu boju kose.

Zatvaranje Sarajevo Film Festivala privukao je i mnogo uzvanika iz Zagreba, a među njima i Ivu te Tomislava Tomaševića. Gradonačelnika hrvatske metropole često se viđa u službenim prigodama, ali ne i njegovu samozatajnu suprugu. Jednostavno odjevena, s novom frizurom - nešto dužom kosom svjetlije boje - prošetala se sa suprugom crvenim tepihom. Kako je 29. Sarajevo Film Festival zasjenila tragedija u Gradačcu, femicid prenošen društvenim mrežama zbog kojeg je u susjednoj zemlji proglašen dan žalosti, prvi par Zagreba diskretnom je gestom, malim vrpcama pričvršćenim na njegovom reveru i njezinoj bluzi, odao počast žrtvama bezumnog čina.

image
ANTONIO BALIC CROPIX

Treba dodati kako je Iva Tomašević, diplomirana komparatistica književnosti i fonetičarka te instruktorica joge, posljednji put je fotografirana u javnosti 2021., kada se sa suprugom pojavila na cijepljenju protiv koronavirusa.

Žirijem ovogodišnjeg Sarajevo film festivala predsjedala australska glumica i redateljica Mia Wasikowska, a jedan od njegovih članova bio je i hrvatsko-danski glumac Zlatko Burić. Od 49 naslova koji su se natjecali za Srce Sarajeva za najbolji film, pobijedio je gruzijsko-švicarski film ‘‘Kos, kos, kupina‘‘. Najbolji redatelj je Filip Sotnijčenko koji potpisuje ukrajinski film "La Palisiada" dok je počasno Srce Sarajeva dobio američki oskarovac Charlie Kaufman.

image

Najbolji režiser je Philip Sotnychenko.

ANTONIO BALIC CROPIX

Najboljim glumcem proglašen je Jovan Ginić, za ulogu 15-godišnjeg Stefana u filmu hrvatske koprodukcije "Izgubljena zemlja". Najbolja glumica je Ekaterine Čavlešivili za ulogu u filmu ‘‘Kos, kos kupina‘‘ dok je nagradu za kratku, dokumentarnu formu dobio hrvatski film "Valerija" Sare Jurinčić. Riječ je o ostvarenju koje gledateljima predočava kako bi izgledao svijet bez muškaraca.

image

Najbolja glumica Ekaterina Chavleishvili

ANTONIO BALIC CROPIX

Specijalno priznanje dobio je film "Vilinski vrt" u hrvatskoj koprodukciji dok je najbolji dokumentarac srpsko-slovenski film "Flašaroši". U kategoriji studentskog filma posebno priznanje žirija dobilo je ostvarenje "Niska trava" čiju režiju potpisuje David Grašo. Članovi žirija njegovo ostvarenje ocijenili su riječima da se radi o "izvanrednom i hrabrom vizualnom iskustvom". Počasno Srce primila je škotska filmašica Lin Remzi.

image

Senad Bašić i Zlatko Burić sa članovima
ekipe filmoa ‘Bosanski lonac

ANTONIO BALIC CROPIX

Na dosad najposjećenijem festivalu - srušio je vlastiti rekord s ovogodišnjih 120.000 posjetitelja – na kojem je bilo čak 220 projekcija, premijerno je prikazan film Pave Marinkovića, "Bosanski lonac". Gavnu ulogu tumači omiljeni bosanskohercegovački glumac Senad Bašić kojem je taj izlazak na crveni tepih bilo prvo pojavljivanje nakon dugog, izazovnog razdoblja.

Linker
27. travanj 2024 15:46