Vedran Tolić, Foto Badrov
Tradicija i kvaliteta

Najdugovječnija modna manifestacija 85. Zlatna igla: Demonstracija moći domaćeg dizajna

Četrnaest domaćih autora predstavilo je svoje modne kolekcije na jubilarnoj 85. Zlatnoj igli

Zlatna igla je obrtnička modna revija koja ove godine slavi jubilarnu 85. godinu te okuplja najbolje zagrebačke obrtnike i dizajnere. Davne 1935. godine održana je prva Zlatna igla po uzoru na kolege iz Pariza. Ta najdugovječnija modna manifestacija u regiji već generacijama promovira zagrebačko obrtništvo i dizajn.

Reviji je prisustvovao i gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić koji je istaknuo kako Zagreb nikad nije zaboravio na svoje obrtnike. „Oni su zaštitni znak zagrebačkog identiteta i nezaobilazni u brendiranju Zagreba. Raznim smo mjerama omogućili našim obrtnicima da prežive ova teška vremena COVID-a i potresa, a nadam se da će ih prijeći i pretvoriti u još bolje poslovanje“, rekao je Bandić te dodao kako je u Zagrebu 17.500 registriranih obrtnika što je tri posto više nego prošle godine.

Vedran Tolić, Foto Badrov
Zlatna igla održana 2020. godine

Tradicija i prepoznatljivost zagrebačkih obrtnika već se dugi niz godina podupire kroz Obrtničku komoru Zagreb i Udruženje obrtnika Grada Zagreba koji zajednički rade na budućnosti zagrebačkih brandova. Predsjednik Udruženja obrtnika Grada Zagreba Antun Trojnar istaknuo je: „Nakon završetka 85. jubilarne Zlatne igle, zagrebački obrtnici su pokazali da su jači i od COVID-a i od potresa jer su svojim kreacijama uljepšali ova teška vremena. Više od 100 obrtnika sudjelovalo je na ovogodišnjoj reviji, a ja kao predsjednik Udruženja obrtnika želim se zahvaliti svima koji su sudjelovali u njenoj organizaciji. Zahvaljujem i Zagrebačkoj filharmoniji koja je svojim muzičkim izričajem donijela dodatnu notu i podigla razinu produkcije Zlatne igle stepenicu više.“ Dodatno se zahvaljuje i ZOO vrtu Grada Zagreba što su ustupili svoj prostor za snimanje promo videa te Azilu Dumovec za ustupanje dva psa koji su sudjelovali na reviji.

Vedran Tolić, Foto Badrov
Predstavilo se 14 domaćih autora

Spoj tradicije i atraktivnosti

Zaštitni znak Zlatne igle su kvalitetni materijali i izrada te maštovitost u kombinacijama, a samom svojom dugovječnošću opstanka najbolje opisuje upornost, marljivost i vjeru naših obrtnika da se hrvatski proizvod mora održati na našim prostorima. Predsjednik Obrtničke komore Zagreb Mirza Šabić naglasio je kako su bez obzira na epidemiološke mjere i trenutno stanje iznimno zadovoljni revijom. „Kombinacija naših obrtnika, Zagrebačke filharmonije i Zoološkog vrta dala je jedan poseban štih našoj Igli. Spojili smo tradiciju i atraktivnost kako bi još više promovirali zagrebačko obrtništvo i dizajn. Ponosan sam što je Zlatna igla svake godine sve bolja i uspješnija, a svi ćemo zajedno raditi na tome da to tako i ostane“, rekao je Šabić.

Vedran Tolić, Foto Badrov
Zlatna igla je obrtnička modna revija koja ove godine slavi jubilarnu 85. godinu

Revija se održala uz izravan prijenos iz Studija Anton Marti Hrvatske radiotelevizije uz glamuroznu glazbenu pratnju Zagrebačke filharmonije i ravnatelja Mirka Bocha koji su po prvi puta u povijesti uživo pratili izlaske modela na modnu pistu. Revijom je spojena još jedna obljetnica. Naime, Zagrebačka filharmonija ove godine slavi 150. godina postojanja tradicije vrhunskog muziciranja u Zagrebu i Hrvatskoj. Filharmonija je promotor glazbene umjetnosti diljem Hrvatske i kulturni veleposlanik u svijetu. „Bilo nam je zadovoljstvo biti sudionikom ovog događaja u kojem smo spojili dvije obljetnice - 85. godina Zlatne igle i 150. godina Zagrebačke filharmonije. Ovom smo prigodom odabrali skladbe posvećene Zagrebu te tako podarili našem gradu posebno iskustvo u kojem su uživali svi gledatelji, malobrojni sudionici, ali i naši glazbenici. Zahvaljujem Udruženju obrtnika Zagreba i Obrtničkoj komori Zagreb na ovoj jedinstvenoj prilici te se nadam da ćemo nastaviti suradnju“, izjavio je Boch.

Ove se godine predstavilo 14 domaćih autora: XD Xenia Design, Mara Etno Butik, NIT by Ana Žarković, Stolnik, Vjenčanice Ljubav, Krojački obrt Jura, Modni dizajner Nada Došen, Modna manufaktura Mustre, Modni dizajner Iva Karačić, Otvoreni Atelijer Milena Rogulj, Muška moda Šabić, Dora, Krzno Sumrak i Igor Galaš.

Vedran Tolić, Foto Badrov
Organizator Zlatne igle bilo je Udruženje obrtnika Grada Zagreba

Reviju su, uz modele, nosile i legendarne manekenke koje su obilježile Zlatnu iglu '90-ih godina Tamara Roglić, Marina Suić Pastula, Sanja Plepelić, Iva Buchvald, Ivančica Pahor i Maja Vračarić.

Svoje radove pokazala je i Škola za modu i dizajn, za frizure su bili zaslužni frizerski saloni Zanetti, Cool, Larisa i Stil, za šminku kozmetički saloni De Luxe, Karma, Lotos, Andrea i Agness. Kreacije su upotpunjene obućom Hogl, Borovo, Bočak, Mass Shoes i VUK leather, cvjećarima Feresin, La Marco, Bombončić, Lanište, Tea i Poppy, nakitom Zlatarne Popek i Lapidarium, materijalima RUHO i oglavljima Mario Trešćec.

Organizator Zlatne igle bilo je Udruženje obrtnika Grada Zagreba pod generalnim pokroviteljstvom Grada Zagreba, uz suorganizaciju Zagrebačke županije, Zagrebačke filharmonije, HRT-a, Obrtničke komore Zagreb i Zoološkog vrta Zagreb.

Pročitajte i:

Westgate Shopping City ugostio je četvrti humanitarno-modni projekt CITY MODUS 2020.

Đardin postaje it lokacija idućih deset dana: Split se priprema za drugo izdanje food festivala

Lea Brezar želi potaknuti sugrađane na čitanje: 'Poezija je najkraći put do srca čitatelja'

Linker
29. ožujak 2023 15:55