Kraj ere

Nakon gotovo tri desetljeća u kući: Sarah Burton napušta Alexander McQueen

Industriju mode trese još jedna velika smjena - engleska 49-godišnja dizajnerica rastaje se od kuće u kojoj je provela veći dio svog života.

Nakon 13 godina na mjestu kreativne direktorice i ukupno 26 godina u toj modnoj kući, dizajnerica Sarah Burton odlazi iz kuće Alexander McQueen. Vijest je potvrdila Sarah, kao i François-Henri Pinault, direktor grupacije Kering u čijem se vlasništvu McQueen nalazi. I time su, malo je reći, iznenadili javnost i modnu scenu.

Burton je sve ove godine bila ona koja radi povučeno i koja se kloni svjetala reflektora, no obavljala je nevjerojatan posao za McQueen. Znala je kako i kojim putem voditi kuću McQueen i kolekcijama je to potvrđivala, javnost je voljela njezin rad i posvećenost detaljima, a do odluke o odlasku je, izgleda, došlo sporazumno. Činjenica je da se industrija nakon pandemije koronavirusa koja je stopirala tržište pokušava presložiti, pa je njezin odlazak posljednji u nizu velikih promjena - tko dolazi na njezino mjesto, i kakvi su njezini planovi za budućnost, za sada nije poznato.

image

Kolekcija za jesen/zimu 2023.

COURTESY OF PRESS OFFICE

"Toliko sam ponosna na sve što sam postigla s ovom modnom kućom, ponosna sam i na nevjerojatan tim s kojim sam radila. Oni su obitelj, i ovo je bio moj dom posljednjih 26 godina. Želim zahvaliti Françoisu Henriju Pinaultu koji je vjerovao u mene i ponudio mi nevjerojatnu priliku. Iznad svega, želim zahvaliti Lee Alexanderu McQueenu, koji me toliko toga naučio i vječno am mu zahvalna. Radujem se onome što donosi budućnost i novo poglavlje koje otvaram, ovo dragocjeno vrijeme uvijek ću pamtiti kao dragu uspomenu", napisala je dizajnerica u službenom priopćenju.

image

Sarah Burton i Anna Wintour na dodjeli CFDA Fashion Awards

STEPHEN LOVEKIN/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

Burton je u McQueen stigla 1996. kao 21-godišnja pripravnica. Tada se upoznala s Alexanderom McQueenom, a nakon završetka London Central Saint Martin studija umjetnosti i dizajna, 1997. godine zaposlila se u kući i tamo ostala narednih 26 godina. 2000. godine postaje glavna dizajnerica za žensku ready-to-wear liniju, desna ruka i bliska suradnica McQueena. Nakon njegove smrti 2010. godine, preuzela je mjesto kreativne direktorice brenda, a već godinu dana nakon dodatno je učvrstila poziciju na sceni dizajniranjem vjenčanice za Kate Middleton. Ubrzo nakon toga, dobila je viteško odlikovanje Reda Britanskog Carstva te je kroz godina osvojila brojne modne nagrade.

image

Vjenčanje Kate Middleton u travnju 2011.

SHUTTERSTOCK

Kroz godine rada nastavila je poštovati njegovu estetiku i nasljeđe brenda te će često isticala da je on veliki dio nje i njezinog kreativnog stvaralaštva. Dok je McQueen temeljio kreacije na provokativnoj, brutalnoj, mračnoj estetici, Burton je zadržala elemente koje je postavio McQueen, no kroz puno mekšu, svjetliju prizmu. Nudila je spoj gotičke i romantične modne vizije te je zadržala osnaživanje žene kao nit vodilju: "Rad u McQueenu uvijek se temeljio na osnaživanju žena, obraćamo se snažnim ženama. zaista vjerujem da se žena ne bi trebala odijevati kao muškarac da bi se osjećala snažnijom, zato se volim igrati s kombinacijom odijela i haljina. Na neki način, trudimo se kreirati odjeću koja je poput mekanog oklopa u kojem se osjećate osnaženo, ali niste preplavljeni tim osjećajem", kazala je u jednom intervjuu. Njezina posljednja kolekcija za englesku kuću bit će prikazana u sklopu pariškog tjedna mode 26. rujna.

image

Proljeće/ljeto kolekcija 2023.

INDIGITAL.TV/COURTESY OF ALEXANDER MCQUEEN
Linker
23. travanj 2024 21:45