US actor Al Pacino waves as he leaves the press room during the 96th Annual Academy Awards at the Dolby Theatre in Hollywood, California on March 10, 2024. (Photo by Robyn BECK/AFP)

 ROBYN BECK AFP
slučajno ili?

Ništa od napetosti: Al Pacino je preskočio nominirane i odmah otkrio koji je film najbolji

Ovogodišnji prezenter najvažnije kategorije večeri bio je legendarni glumac. Slučajno ili ne, glumac je umjesto da pročita najboljih deset filmova, izvukao papir iz omotnice i iznenadio sve.

Jedna od najiščekivanijih kategorija svake dodjele Oscara je svakako ona za najbolji film. Tako je bilo i ove godine naravno. Mnogo se spekuliralo tko je otići kući sa zlatnim kipićem. Nerijetko prezenteri upravo te posljednje kategorije, "odugovlače" i dižu napetost kako bi uzbuđenje bilo još i veće. No, ne i ove godine. Naime, čast da na spektakularnoj sceni Dolby Theatra pročita tko je dobitnik nagrade za najbolji film, dobio je legendarni Al Pacino. Slavni glumac stigao je na pozornicu i umjesto da tradicionalno pročita imena svih nominirani, a ove godine ih je bilo 10, on je samo rekao dobitnika.

"Moje oči vide "Oppenheimera", rekao je Al otvorivši omotnicu. Uslijedio je tek blagi pljesak jer na nekoliko trenutaka očito mnogi nisu ni shvatili da je legendarni glumac bez najave pročitao dobitnike. Tek kada je Pacino nastavio s "da, da" i krenuo čitati imena producenata filma, "Emma Thomas, Charles Roven i Christopher Nolan" cijela dvorana, ali i autori filma shvatili su da su doista dobili i taj "najvažniji" kipić večeri.

Odmah nakon dodjele društvene mreže su bile prepune komentara i kritika na račun toga kako je Pacino pročitao glavne dobitnike. "Totalni antiklimaks večeri. Svi su ostali u čudu", "Zašto je ovo bilo ovako? Ne vjerujem", samo su neki od komentara. Drugi su se pak našalili da je ovo najbolji način jer je skratio prijenos barem za četri, pet minuta koliko bi inače trajalo predstavljanje nominiranih.

image

Producenti "Oppenheimera" na pozornicu su stigli na pomalo začuđeni jer nije bilo standardnog čitanja nominiranih

PATRICK T. FALLON AFP

No, ovaj trenutak Al Pacina mnoge je podsjetio na Zlatne globuse 2001. godine i također legendarnu glumicu Elizabeth Taylor. Danas pokojna glumica tada je trebala otkriti najbolji film u kategoriji drame. I dok joj je na teleprompteru pisalo da treba pročitati imena nominirani, ona je otvorila omotnicu. Netko iz publike joj je tada dobacio da je to krivo i da bi trebala pročitati nominirane. "Nova sam u ovome. Navikla sam dobivati nagrade", rekla je Taylor tada. U pomoć joj je uskočio Dick Clarke koji je ipak pročitao sve nominirane, a tek potom i dobitnika odnosno film "Gladijator" koji je pobijedio te godine, a radio ga između ostalih upravo naš Branko Lustig.

No, vratimo se na ovogodišnje Oscare. Dakle, između 10 nominiranih filmova "American Fiction", "Anatomy of a Fall", "Barbie", "The Holdovers", "Killers of the Flower Moon", "Maestro", "Past Lives", "Poor Things" i "The Zone of Interest", najboljim je ipak kako se i predviđalo proglašen "Oppenheimer" Christophera Nolana. Film o ocu atomske bombe, imao je 13 nominacija, a kući je otišao sa sedam zlatnih kipića, uključujući i onog za najboljeg redatelja kojeg je osvojio Nolan.

image

Al Pacino pozirao je s dobitnicima nagrade za najbolji film

ROBYN BECK AFP

Linker
22. travanj 2024 09:59