BONNIE CASH - POOL VIA CNP/MEGA/THE MEGA AGENCY/PROFIMEDIA BONNIE CASH - POOL VIA CNP/MEGA/THE MEGA AGENCY/PROFIMEDIA
U borbi za svoju domovinu

Olena Zelenska stigla u Bijelu kuću, pogledajte kako su je Bidenovi dočekali

Supruga ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskija zagrlila je Jill Biden i primila cvijeće od predsjednika, koji je dočekao njezino vozilo ispred Bijele kuće.

Ukrajinska prva dama Olena Zelenska posjetila je Bijelu kuću u utorak. Ruska invazija na njezinu zemlju ulazi u šesti mjesec, a Zelenska je u Bijelu kuću stigla nešto iza 13.30 sati. Na južnom travnjaku dočekali su je predsjednik Joe Biden i prva dama Jill Biden.

Biden je Zelenskoj poklonila buket žutih suncokreta, plavih hortenzija i bijelih orhideja koje podsjećaju na boje ukrajinske zastave, a prva dama ju je zagrlila.

image

Američki predsjednik Joe Biden, s cvijećem u ruci, i prva dama Jill Biden s Olenom Zelenskom

BRENDAN SMIALOWSKI AFP
image

Srdačno su se pozdravili

BRENDAN SMIALOWSKI AFP

Zelenska i Jill Biden imale su privatni sastanak, a zatim su održale sastanak s Lindom Thomas-Greenfield, veleposlanicom SAD-a pri Ujedinjenim narodima. Posjet Bijeloj kući u utorak nije bio prvi susret Zelenske i Jill Biden. U svibnju, tijekom vikenda za Majčin dan, Jill Biden je nenajavljeno posjetila Ukrajinu i sastala se sa Zelenskom u Užgorodu, gradu koji leži na granici sa Slovačkom, kao i ukrajinskim izbjeglicama.

image

Ukrajinska prva dama Olena Zelenska na sastanku u Americi

BRENDAN SMIALOWSKI AFP

Na početku njihovog privatnog sastanka u utorak, Jill Biden se prisjetila "tuge i boli" ratne zone i rekla Zelenskoj da njezin tim radi na tome da pomogne u mentalnom zdravlju ukrajinskih majki i djece koji su bili prisiljeni napustiti svoje domove

Zelenska se u ponedjeljak sastala s državnim tajnikom Antonyjem Blinkenom i Samanthom Power iz USAID-a kako bi se "razgovarali o dugoročnim psihosocijalnim učincima ruskog rata" u Ukrajini, izvijestila je Bijela kuća.

Ranije u utorak Zelenska je posjetila novi Muzej žrtava komunizma u Washingtonu kako bi primila nagradu za ljudska prava. Zelenska je primijetila da u muzeju postoje tri fotografije ukrajinskih disidenata koji su mučeni ili poslani zbog “dovođenja u pitanje kulta Staljina”. Usporedila je to s nekim od zločina s kojima su se Ukrajinci suočili u proteklih pet mjeseci kao rezultat ruske invazije.

Linker
20. travanj 2024 03:51