Glumac Zlatko Burić Kićo nazočio je projekciji ‘Trokuta tuge‘, filma u kojem igra ruskog oligarha

 SAMIR CERIC KOVACEVIC
DODJELA NAGRADA

Pljesak za Lukasa Nolu, Klaru Šovagović, Juraja Lerotića i ostale nagrađene na 20. ZFF-u!

Glavnu festivalsku nagradu Zlatna kolica za najbolji film dobio je pakistanski "Joyland", a "Sigurno mjesto" Jurja Lerotića dobilo je specijalno priznanje.

Dodjelom festivalskih nagrada i hrvatskom premijerom "Trokuta tuge" švedskog redatelja Rubena Östlunda, dobitnika ovogodišnje Zlatne palme na Filmskom festivalu u Cannesu, zatvoreno je jubilarno 20. izdanje Zagreb Film Festival. U svom govoru direktor Festivala Boris T. Matić pozvao je publiku da, umjesto minutom šutnje, gromoglasnim pljeskom oda počast preminulom kolegi i prijatelju, redatelju Lukasu Noli.

image

Dobitnici nagrada: Rino Barbir, Klara Šovagović, Josip Lukić. Juraj Lerotić i Matjaž Ivanišin

SAMIR CERIC KOVACEVIC

U natjecateljskom programu dugometražnog filma prikazano je 11 filmova, od toga su rekordna četiri hrvatska naslova prikazana na većinom rasprodanim projekcijama, a po 10 ostvarenja prikazano je u kratkom međunarodnom te nacionalnom kratkometražnom programu Kockice.

image

Zlatna kolica za kratki film dobio je film ‘Nije zima za komarce‘

SAMIR CERIC KOVACEVIC

Žiri dugometražnog programa, koji čine glumac Zlatko Burić – Kićo, producentica Annabella Nezri i umjetnička direktorica Filmskog festivala u Trstu Nicoletta Romeo, najboljim filmom 20. ZFF-a proglasio je gorko-slatku pakistansku dramu "Joyland" redatelja Saima Sadiqa "za lucidan i antiretorički pogled na svoju zemlju, na obiteljski mikrokozmos kroz koji istražuje patrijarhalno društvo puno ograničenja, pogotovo za žene i LGBTQIA+ zajednicu, gdje je svaki član obitelji u potpunosti razrađen i okarakteriziran, zbog vizualnog stila i velikog potencijala da dopre do šire publike", kako je istaknuto u obrazloženju.

image

Splitski redatelj Juraj Lerotić dobio je specijalno priznanje za film ‘Sigurno mjesto‘

SAMIR CERIC KOVACEVIC

Zbog precizna kadriranja i minimalističkog filmskog jezika, zato što je o zamršenoj i bolnoj obiteljskoj situaciji sniman s nježnošću, suptilnošću i osjetljivošću, te zbog izvanredne glumačke izvedbe posebno priznanje dodijeljeno je filmu "Sigurno mjesto" Jurja Lerotića, koji je na otvorenju Festivala publika ispratila ovacijama.

image

Svečanost je započela gromoglasnim pljeskom za redatelja Lukasa Nolu

SAMIR CERIC KOVACEVIC

Kratkometražne pobjednike odabrali su redateljica Marija Apčevska, selektor Filmskog festivala u Locarnu Stefan Ivančić i redatelj Karlo Vorih. Zlatna kolica za najbolji hrvatski film iz programa Kockice pripala su Josipu Lukiću i Klari Šovagović za film "Nije zima za komarce", zbog odabira prave distance pri razgovoru o samoći i očajničkim pokušajima povezivanja, preneseno kroz iskrene izvedbe i autentične dijaloge, a posebno priznanje pripalo je Rinu Barbiru za film "Zof" zbog uvjerljive kombinacije fikcije i ne-fikcije te prikaza originalna lika čije stanje uma i emocija, iako neopravdano, povezuje publiku s kompleksnom naravi ljudskog ponašanja.

image

Nagrađeni filmaši Josip Lukić i Klara Šovagović

SAMIR CERIC KOVACEVIC

Zlatna kolica međunarodnog kratkometražnog programa dodijeljena su slovenskom autoru Matjažu Ivanišinu za film "I tako je završilo ljet"o zbog sjajne pripovjedačke sažetosti i zrele vizije te zbog toga što poput slike pokušava sakriti sva otajstva života u svojim scenama. Posebno priznanje u istoj kategoriji pripalo je portugalskom autoru Danielu Soaresu za film poetskih vizuala i nježna pristupa "Ono što ostaje", koji nas suočava s neizbježnom dijalektikom života i nesigurnošću onoga što dolazi.

image

Direktor festivala Boris T. Matić i Hrvoje Laurenta

SAMIR CERIC KOVACEVIC

Osam nezaboravnih dana jubilarnog izdanja pamtit će se po rasprodanim, izvrsno posjećenim premijerama domaćih filmova "Stric", "Tragovi", "Garbura", "Sigurno mjesto", koji nakon ZFF-a nastavljaju živjeti s publikom u hrvatskim kinima, preko rasprodane projekcije "Praznika rada" sarajevskog redatelja Pjera Žalice, čiji je film "Gori vatra" otvorio prvo izdanje ZFF-a do gostovanja irskog debitanta Colma Baireada, koji je prestavio svoju dramu "Tiha djevojk"a, te prvom pakistanskom filmu ikad koji je na kraju osvojio glavnu nagradu.

image

Članovi žirija za kratki film: Karlo Vorih, Marija Apčevska i Stefan Ivančić

SAMIR CERIC KOVACEVIC

Veliku pažnju privukla su predavanja organizirana u sklopu Industrije: masterclass Cristiana Travagliolija, nagradom Europske akademije ovjenčana montažera koji potpisuje remek-djela Paola Sorrentina, i moderirani razgovor s članom žirija, dansko-hrvatskim glumcem Zlatkom Burićem - Kićom, koji je publici u kinu Tuškanac otkrio zanimljivosti o svom profesionalnom razvoju i radu sa slavnim redateljima poput Rubena Östlunda i Nicolasa Winding Refna.

image

Slovenski redatelj Matjaž Ivanišin sa svojim producentom

SAMIR CERIC KOVACEVIC

Filmovi iz ovogodišnjeg programa kreću i u kinodistribuciju: španjolski "Alcarràs" i "Kapetanica Nova" već su u kinima, a uskoro u distribuciju kreću "Sigurno mjesto" (3. studenog), "Trokut tuge" (17. studenog), "Garbura" (22. prosinca), te "Tragovi", "Osam planina" i "Blizu" iduće godine.

image

Članovi žirija Nicoletta Romeo, Zlatko Kićo Burić i Annabella Nezri

SAMIR CERIC KOVACEVIC

Zagreb, 29. listopada 2022. - Nakon sedam dinamičnih festivalskih dana i kulminacije ZFF-a dodjelom nagrada i zatvaranjem službenog dijela programa u subotu navečer, publika će nekoliko naslova s ovogodišnjeg repertoara imati priliku pogledati i u nedjelju, 30. listopada.

image

Splitski redatelj Rino Barbir

SAMIR CERIC KOVACEVIC

Program u nedjelju 30. listopada:

U kinu Tuškanac program kreće u 17 sati repriznim blokom Kockica, kada će se na velikom platnu izvrtjeti "Nije zima za komarce", ovogodišnji dobitnik Zlatnih kolica, zatim "Zof" Rine Barbira, dobitnik posebnog priznanja, te filmovi "Moj Nikola" Martine Marasović, "Nije pristojno plesat po grobu" Ane Šiškov i "Muškići". Ulaznice su besplatne, a preuzimaju se na blagajni kina.

U 19 sati na programu su "Tragovi", dugometražni prvijenac nagrađivane redateljice i montažerke Dubravke Turić koji je svjetsku premijeru imao nedavno na Filmskom festivalu u Varšavi. U priči o mladoj antropologinji čije se znanstveno istraživanje simbola i ljudskih tragova u kamenu počinje ispreplitati s osobnim iskustvima i procesom sazrijevanja naslovnu ulogu tumači Marija Škaričić.

U 21 sat gledatelji će moći pogledati "Strica", debitantski film redateljskog dvojca David Kapac i Andrija Mardešić nagrađen posebnim priznanjem u Karlovym Varyma. Zamišljen kao mješavina obiteljskog psihološkog horora, društvene satire i blagdanske crne komedije, film okuplja impresivnu glumačku postavu predvođenu Mikijem Manojlovićem, Ivanom Roščić, Goranom Bogdanom i Rokom Sikavicom.

U 20 sati u MSU-u je na programu jedan od ranijih filmova švedske redateljske zvijezde Rubena Östlunda, čije je najnovije provokativno ostvarenje "Trokut tuge" zatvorilo ovogodišnji ZFF. Riječ je o filmu "Igra", koji je 2011. izazvao žučnu javnu raspravu o rasnoj i klasnoj diskriminaciji, te zloporabi moći. Projekcija filma je besplatna, a ulaznice se preuzimaju na blagajni MSU-a.

Linker
25. travanj 2024 03:57