Europski noviteti

Premijerno su prikazane četiri odlične serije, u jednoj glumi gledateljima omiljena Anđelka

Prva govori o poznatom istraživaču Ferdinandu Magellanu, druga o zabranjenoj romansi, a zadnje dvije o posrnulom nogometašu i neočekivanom ljubavnom paru

Kada govorimo o televizijskim serijama u pravilu nam prvo na um padne američka produkcija. No, zahvaljujući streaming servisima, imamo mogućnost istraživati i druge nacionalne uratke, pogotovo europske. U prvom redu su tu španjolske serije koje su napustile stigmu „telenovela“ te suvereno uplovile u ozbiljnije sadržaje. Odličan primjer je „Kuća od papira“ (La casa de papel) koja je pomela cijeli svijet, kao i izuzetno provokativni triler „Elite“ koji je u prva četiri tjedna prikazivanja ušao u čak 20 milijuna kućanstava.

U ovom kontekstu ne treba ni zanemariti ukrajinske serije koje povodom aktualnih okolnosti sve više rastu u očima globalne publike. Zadnja sezona serije „Sluga naroda“ (Servant of the People) u kojoj glumi aktualni predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski emitirana je 2019. godine, no posljednjih mjeseci je rasla njena gledanost na streaming servisima.

Važnost europskih serija prepoznali su i na devetom izdanju poznatog TV marketa NEM Dubrovnik 2022, ključnom regionalnom događanju u televizijskoj industriji. Ovaj event izuzetna je prilika za networking i razvoj industrije, a na brojnim panelima i prezentacijama govorili su istaknuti pojedinci iz svijeta televizije kao što su Anahita Kheder iz Fremantle Internationala, britanske multinacionalne tvrtke zaslužne za emisije „Idols“ i „The Price Is Right“, te Robert Franke iz ZDF Studiosa, njemačkog studija koji stoji iza brojnih poznatih serija i dokumentaraca.

image

Premijerno prikazivanje novih europskih serija na konferenciji TV market NEM Dubrovnik 2022

NEM Dubrovnik

U četiri dana konferencije posjetitelji su ujedno imali priliku ekskluzivno pogledati premijere novih vrhunskih europskih serija na impresivnim lokacijama u prelijepom Dubrovniku. Dio prikazivanja održan je na otvorenom i to na prestižnim mjestima kao što su klub Lazareti u staroj gradskoj jezgri, impresivni Vala Beach Club te kultni Hotel Dubrovnik Palace, a nakon svakog screeninga održana je i večer za opuštanje. Prvi dan je bio organiziran party na rooftop terasi hotela gdje su gosti plesali čekajući zalazak sunca te uživali u izvrsnoj hrani uz spektakularan pogled na Jadran. Druga večer prošla je u znaku finger fooda i koktela, dok je treću i završnu noć popratio nezaboravni tulum u klubu Lazareti.

image

Atmosfera s TV marketa NEM Dubrovnik 2022

Foto Adria

Što se, pak, prikazivanja tiče, prvi je dan bio rezerviran za premijeru španjolske miniserije „Boundless“ (Sin Límites) koja je premijerno prikazana na Amazon Primeu 10. lipnja. Povijesna drama u režiji ZDF Studiosa tematizira revolucionarnu plovidbu istraživača Ferdinanda Magellana koja je promijenila percepciju svijeta. Visokobudžetna serija snimana je na zahtjevnim lokacijama u Dominikanskoj Republici, Baskiji, Madridu i Sevilji, a u njoj glume Álvaro Morte i Rodrigo Santoro, glumci koji su se proslavili u serijama Kuća od papira i Westworld.

image

Prikazivanje serije Boundless

NEM Dubrovnik

Povijesne drame

Režisersku palicu držao je Simon West koji stoji iza filma "Lara Croft: Tomb Raider", kao i iza Oscarom nominiranog naslova "Black Hawk Down". Miniserija ima šest nastavaka, a radnja prati dva svjetski poznata istraživača Juan Sebastiána Elcanoa te Ferdinanda Magellana u potrazi za mističnim Molučkim otocima ili tzv. otocima začina. Drama vodi gledatelje kroz brojne poteškoće s kojima se posada susreće na putovanju, od gladi te nepredvidljivog vremena, do pobuna i ludila.

image

Španjolska serija Boundless

MEDIAVISION

Na drugoj večeri NEM Dubrovnika 2022 prikazan je još vrhunski uradak, a riječ je o ukrajinskoj povijesnoj seriji „Cardamom Coffee“ (Kava z Kardamonom) temeljenu na popularnom romanu Natalije Hurnytske. Ona govori o zabranjenoj romansi između mlade Anne i starijeg baruna Adama koja se odvija u Lavovu na kraju 19. stoljeća. Ukratko, djevojka vodi skroman život pomažući svom ujaku u pekari, ali cijelo vrijeme sanja o pravoj ljubavi. Njena obitelj, pak, ima drugačije planove za nju te je želi udati za bogatog trgovca Marykana, no u to vrijeme u njihov maleni grad dolazi barun Adam Rodzinsky u kojega se ona polako zaljubi, iako zna da njihova ljubav ne može uspjeti. Ono što Anna ne zna jest da je on nekada imao odnos s njenom daljom rođakinjom koja izuzetno sliči na nju.

Ova serija uvelike podsjeća na kultnu „Ljepoticu i zvijer“ te donosi intrigantne zaokrete koji su puno dramatičniji od Disneyeve priče. Glavnu ulogu Anne, pak, drži prekrasna ukrajinska glumica i producentica Olena Lavrenyuk, dok baruna tumači iskusni veteran Pawel Delag koji je jednu od svojih prvih rola imao u nagrađivanoj epskoj drami "Schindlerova lista".

image

Prikazivanje serije Cardamom Coffee

NEM Dubrovnik

Lavrenyuk je nakon prikazivanja serije istaknula publici u dubrovačkom Vala Beach Clubu da je sretna što svijet može upoznati ukrajinsku predivnu kulturu kroz ovu seriju te dodala da je premijeru pogledalo 7,4 milijuna ljudi.

image

Ukrajinska serija Cardamom Coffe

MEDIAVISION

Serije o kojima će pričati cijela regija

Posljednju večer eventa posjetitelji su imali priliku premijerno pogledati i dvije srpske serije iz produkcije Telekom Srbije, vodećeg srpskog operatera koji nastavlja snažno ulagati u audiovizualnu produkciju. Prva je "Zlatni dečko" (Golden Boy) i ona prati priču mladog Denisa, talentiranog nogometaša koji je od malih nogu pokazao ogroman potencijal za uspjeh. Unatoč problematičnom djetinjstvu biva otkriven od strane lovca na talente po imenu Chucky koji mu dogovara poziv u nacionalnu reprezentaciju Srbije. Zbog problematičnog ponašanja Denis je izbačen iz ekipe te se okreće opijatima, no u isto vrijeme Chucky prodaje njegov ugovor beogradskog mafiji kako bi pokrio svoje kockarske dugove. Kako bi dobili natrag svoj novac oni Denisa predaju nemilosrdnom tajkunu Omeru koji od njega traži da opravda zadana očekivanja.

Lik Denisa u filmu tumači mladi Denis Murić koji se ranije dokazao ulogama u filmovima „Grupa“, „Toma“ i „12 reči“.

image

Srpska serija Zlatni dečko

MEDIAVISION

Uz „Zlatnog dečka“ imamo još jednu seriju koju potpisuju susjedi, a koja je premijerno prikazana u Dubrovniku. Riječ o romantičnoj komediji s elementima crnog humora „Šetnja s lavom“ (Waking with a Lion) gdje su gledatelji već u prvoj epizodi upoznati s glavnom radnjom priče – susret dva različita svijeta koje spoji sudbina. Jedan spektar predstavlja obrazovani, ali neuspješni i introvertirani režiser Svetislav Bata Krsmanović, a drugi ambiciozna televizijska voditeljica Una Lazarević. Tijekom njihova prvog susreta dogodi se neočekivana nezgoda koja ih gurne nespremne u zajedničku avanturu prepunu uspjeha i padova dok bježe od policije i očiju javnosti. Ovdje nije riječ o klasičnoj ljubavnoj priči, već o potrazi za pravom ljubavi i dubljim značenjem, uz naglasak da je život bez vrijednosti u stvarnosti veoma isprazan.

image

Prikazivanje serije Šetnja s lavom

Foto Adria

Uloge glavnog para tumače Anđelka Prpić koju publika dobro zna i sitcom serije „Andrija i Anđelka“ te Andrija Kuzmanović, popularni Jaška iz megauspješne serije „Montevideo, Bog te video!“.

image

Srpska serija Šetnja s lavom

MEDIAVISION

Iz svega ovoga je jasno kako nas uskoro očekuju odlične europske serije!


Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji s Mediavisionom.

Linker
24. travanj 2024 22:02