zanimljiva večer

Proglašene nominacije za Porin: Antonela Đinđić dobro se zabavljala u društvu mladog glazbenika

Posebnost ovog Porina svakako je i broj prijava – u odnosu na prošlu godinu prijavljeno je čak 40 albuma više u kategoriji Album godine.

Na svečanom proglašenju nominacija koje je vodila Ida Prester otkriveno je tko je sve u utrci za najprestižniju glazbenu nagradu Porin. Jubilarni 30. Porin već je na nominacijama dao za naslutiti da će ovo biti uzbudljiva i neizvjesna dodjela. Naime, Parni Valjak i Matija Cvek sa suradnicima osvojili su nominacije u čak sedam kategorija. Po četiri nominacije, zajedno sa svojim suradnicima, osvojili su Darko Rundek, Silente, Chui, Vanna i Davor Križić.

Posebnost ovog Porina svakako je i broj prijava – u odnosu na prošlu godinu prijavljeno je čak 40 albuma više u kategoriji Album godine.

image

Hiljson Mandela

NERA SIMIC CROPIX

"Glasačko tijelo je u prvom krugu glasanja svoje favorite biralo među ukupno 2129 ovogodišnjih prijava u 37 kategorija. Bilo je čak 303 prijavljenih albuma što je 40 albuma više nego prošle godine, 379 skladbi za Pjesmu godine, a 84 prijave za kategoriju Novi izvođač", rekla je glavna tajnica Porina Ivana Martinac.

Parni Valjak i prijatelji nominirani su s albumom "Dovoljno je reći...Aki" u kategoriji Album godine te u kategorijama Najbolji koncertni album i Najbolja snimka albuma čiju produkciju potpisuju Marijan Brkić i Goran Martinac. Husein Hasanefendić Hus kao autor pjesme Parnog Valjka "Ponovo" u kategoriji Pjesme godine, Parni Valjak u kategoriji Najbolje izvedbe grupe s vokalom te reizdanja albuma "Buđenje" i "Vrijeme ljubavi" u kategoriji Najboljeg tematsko-povijesnog albuma.

image

Domenica Žuvela

NERA SIMIC CROPIX

Matija Cvek nominiran je samostalno ili u suradnji također u sedam kategorija. S pjesmom "Trebaš li me" autora Matije Cveka i Zvonimira Husnjaka (Z++) u izvedbi s Eni Jurišić nominiran je u kategoriji Pjesme godine te u kategoriji Najbolje vokalne suradnje. Spot za taj singl nominiran je u kategoriji Najboljeg video broja, a potpisuje ga redatelj Benjamin Strike. U kategoriji Najboljeg albuma pop glazbe nominiran je album "Izbirljivo i namjerno" Matije Cveka & Big Banda Bjelovara, a sa skladbom "Visine" s navedenog albuma nominiran je u kategoriji Najbolje muške vokalne izvedbe. Također je s The Funkensteinsima nominiran sa singlom "Ne moram ni ja" u kategoriji Najbolje izvedbe grupe s vokalom. To je skladba s kojom je i Ivan Pešut (zajedno s još nekoliko skladbi) nominiran u kategoriji Producenta godine.

Darko Rundek je s Jazz orkestrom HRT-a nominiran u kategoriji Albuma godine te Najboljeg albuma pop glazbe čiju produkciju potpisuje Igor Geržina. Miron Hauser sa skladbom "Ena" s navedenog albuma je nominiran u kategoriji Najbolji aranžman. A reizdanje albuma "Ruke" nominirano je u kategoriji Najboljeg tematsko-povijesnog albuma.

image

Ida Prester

NERA SIMIC CROPIX

Silente je s albumom "IV" nominiran u kategoriji Albuma godine i Najboljeg albuma pop glazbe čiju produkciju potpisuju Nikša Bratoš i Domagoj Perišić te za Najbolje likovno oblikovanje koje potpisuje Denis Butorac. Također album je nominiran kao jedan od radova Nikše Bratoša u kategoriji Producenta godine.

Chui je s albumom "Zagreb-Berlin" nominiran u kategorijama Najbolji album godine i Najbolji instrumentalni album, a sa skladbom "Nine Views" u kategoriji Najbolja instrumentalna izvedba (izvan klasične i jazz glazbe). Autori likovnog oblikovanja njihovog albuma "Zagreb-Berlin", Igor Kordej i Marina Leskovar nominirani su u kategoriji Najbolje likovno oblikovanje albuma.

image
NERA SIMIC CROPIX

Vanna ima nominaciju za Najbolju žensku vokalnu izvedbu sa skladbom "Želja". Njen album "[email protected]" nominiran je u kategoriji Najboljeg koncertnog albuma čiju produkciju potpisuju Goran Martinac i Goran Kovačić, koji su i nominirani u kategoriji Producenta godine, a isti album je nominiran i u kategoriji Najbolje snimke albuma koju potpisuje Goran Martinac.

Davor Križić s Jazz orkestrom HRT-a s albumom "Insite" nominiran je u kategoriji Najboljeg albuma jazz glazbe koji producentski potpisuje s Igorom Geržinom. Album je nominiran u kategoriji Najbolja snimka albuma koju potpisuje Emir Altić. Skladba "Waltz Through the Night" autora Davora Križića nominirana je za Najbolju skladbu jazz glazbe, a Davor Križić s Jazz orkestrom HRT-a sa skladbom "To the Lite" konkurira u kategoriji Najbolje izvedbe jazz glazbe.

image

Pamela Ramljak, Neda Parmać i Nika Antolos

NERA SIMIC CROPIX

U kategoriji Album godine nominirani su: Parni Valjak i prijatelji s albumom "Dovoljno je reći…Aki", Tedi Spalato s albumom "Ime mi je nevažno", Silente s albumom "IV", Darko Rundek & Jazz orkestar HRT-a s albumom "Za vašu posljepodnevnu razonodu" te Chui s albumom "Zagreb-Berlin".

Za Pjesmu godine nominirani su: "Dani koji sjaje" koju izvode Pavel feat. Sanja, Marinko i Zec, a koju potpisuje Aljoša Šerić, zatim "Guilty pleasure" Mije Dimšić koju potpisuju Mia Dimšić, Vjekoslav Dimter i Damir Bačić, "Ponovo" Parnog Valjka autora Huseina Hasanefendića Husa, "Trebaš li me" Eni Jurišić i Matije Cveka autora Matije Cveka i Zvonimira Husnjaka i pjesma "Zamisli" u izvedbi Massima autora Ivana Dečaka i Rajka Dujmića.

image

Antonela Đinđić

NERA SIMIC CROPIX

U kategoriji Novi izvođač godine nominirani su Marko Bošnjak, Miach i Zvonimir Radišić.

Nominaciju za Najbolju žensku vokalnu izvedbu osvojile su Ivana Kindl za skladbu "Netko ko me čuva", Lu Jakelić za skladbu "Kuća" i Vanna za skladbu "Želja".

Nominaciju za Najbolju mušku vokalnu izvedbu osvojili su Dino Jelusić za skladbu "Ti to dobro znaš", Massimo za skladbu "Zamisli" i Matija Cvek (u suradnji s Big Bendom Bjelovar) za skladbu "Visine".

image

Dragana i Ivica Propadalo

NERA SIMIC CROPIX

Nominaciju za Najbolju vokalnu suradnju osvojili su Eni Jurišić i Matija Cvek za skladbu "Trebaš li me", Eric feat. Ivana Kindl za skladbu "Feel you close" i Pavel feat. Sanja, Marinko i Zec za skladbu "Dani koji sjaje".

Nominirani u kategoriji Najbolja izvedba grupe s vokalom su: Detour sa skladbom "Nekad je bilo bolje", Matija Cvek & The Funkensteins sa skladbom "Ne moram ni ja", Neno Belan & Fiumens sa skladbom "Jube moja znaj" i Parni Valjak sa skladbom "Ponovo".

image

Mirela Priselac Remi, Luka Tralić Shot, grupa Elemental

NERA SIMIC CROPIX

U kategoriji Najbolji album zabavne glazbe nominirani su "Ime mi je nevažno" Tedija Spalata, zatim "Minut srca mog (acoustic)" Jelene Rozge i "Nostalgija" Đanija Stipaničeva.

U kategoriji Najbolji album pop glazbe nominirani su "IV" grupe Silente, zatim "Izbirljivo i namjerno" Matije Cveka i Big Benda Bjelovar i "Za vašu posljepodnevnu razonodu" Darka Rundeka & Jazz orkestra HRT-a.

U kategoriji Najbolji album rock glazbe nominirani su "20 Years On The Road" Tomislava Golubana, zatim "Javi se kad stigneš" grupe Vatra i "Kao sad" Daleke Obale.

U kategoriji Najbolji album alternativne glazbe nominirani su Ivan Grobenski s albumom "Apocalipstick", zatim Barbara Munjas s albumom "Right Place & Right Time" i J.R. August s albumom "Still Waters".

image

Mateo Pilat

NERA SIMIC CROPIX

U kategoriji Najbolji album hip hop glazbe nominirani su Tram 11 s albumom "Jedan i jedan", zatim Hiljson Mandela s albumom "Mandela effect" i Edo Maajka s albumom "Moćno".

U kategoriji Najboljeg albuma elektroničke glazbe nominirani su Pocket Palma s albumom "Atomi Rework", zatim Aklea Neon s albumom "Dođi na joji" i Anna Moor s albumom "Plavi avioni".

Nominaciju za Najbolji album jazz glazbe osvojili su B‘s FUNstallation s albumom "Hold On", zatim Davor Križić & Jazz orkestar HRT-a s albumom "Insite", Zvonimir Radišić Trio s albumom "New Horizons", World‘s Okayest Pianist – Petar Ćulibrk s albumom "Old School" i Joe Kaplowitz s albumom "The Keyboard Extravaganza".

image

Nikša Bratos, Ivica Propadalo, Matija Dedić, Hiljson Mandela, Remi i Feminem

NERA SIMIC CROPIX

Za Najbolji album klasične glazbe nominirani su albumi "Boris Papandopulo: Hrvatska misa“ u izvedbi Zbora HRT-a (Tomislav Fačini, dirigent: Darija Auguštan, sopran; Martina Gojčeta Silić, mezzosopran; Stjepan Franetović, tenor; Robert Kolar, bariton) glazbenog producenta Vjekoslava Nježića; zatim "Ivan Josip Skender" u izvedbi: Domagoj Pavlović, klarinet; Ivana Kuljerić Bilić, udaraljke; Milan Pal‘a, milanolo; Zagrebačka filharmonija; Dian Tchobanov, dirigent; Zagrebački kvartet, Festivalski ansambl glazbene tribine Opatija; Ivan Josip Skender, dirigent; Udaraljkaški ansambl Big Bang; Cantus Ansambl; Berislav Šipuš, dirigent; glazbeni producenti su Ivan Josip Skender, Milan Pal‘a, Pero Mihojević i Margareta Mihalić, zatim album "Johann Sebastian Bach (1685.-1750.): Goldberg Variations" – izvođač i glazbeni producent Pavao Mašić te album "Scene" Kvarteta Papandopulo, glazbeni producent Krešimir Petar Pustički.

Nominaciju za Najbolji video broj osvojili su Radislav Jovanov Gonzo za video broj "Dobra stvar" (Pavel), zatim Filip Gržinčić za video broj "I forgive her" (J.R. August) i Benjamin Strike za video broj "Trebaš li me" (Eni Jurišić i Matija Cvek).

image

Matija Dedić

NERA SIMIC CROPIX

Milan Majerović Stilinović, voditelj komunikacija HDS ZAMP-a prisjetio se samih početaka dodjele glazbene nagrade Porin, ljudi koji su svojim idejama kroz ovih trideset godina pridonijeli opstanku i napretku najbitnije statue u životu svakog glazbenika. Ivica Propadalo, autor statue, zahvalio se svima naglasivši kako mu je upravo Porin obilježio život. Statua Porina bila je prva statua koju je osmislio, a scenografija za Porin prva scenografija koju je izradio.

Nominirane su predstavili Ivica Propadalo, autor statue Porin; band Chui, Katarina Krpan, Davor Drezga, izvršni direktor Porina; Milan Majerović Stilinović, voditelj komunikacija HDS ZAMP-a; Ivana Martinac, glavna tajnica Porina; zatim Matija Dedić, Lu Jakelić, Ante Gelo, Domenica, Remi, Shot, Hiljson Mandela, Feminnem, Ivana Čuljak, Nikša Bratoš i Martina Validžić.

Gdje će se i kada održati jubilarni, 30. po redu Porin, saznat ćemo uskoro.

Linker
30. svibanj 2023 12:03