U Europi

Sezona karnevala nije gotova, pronašli smo još četiri festivala koji se održavaju ove godine

Posljednje dvije godine svijet je bio lišen ove vrste zabave, ali su se vratili na turističku kartu

Maske, glazba, parada, nezaboravno iskustvo i zabava, zabava, zabava... sve to nude jedinstvene manifestacije zvane karnevali. Naravno, bilo bi pogrešno opisati njihov sadržaj u samo nekoliko riječi jer ih neki još nazivaju i najstarijim partijem na svijetu. Ipak, povijest se nikako ne može odlučiti iz koje zemlje su potekli. Neki vuku korijene u Egipat, drugi u antičku Grčku, no svi su složni da su povezani sa slavljenjem izmjene zimskog i proljetnog solsticija. Danas se ova vrsta festivala najviše slavi u državama s pretežitom katoličkim stanovništvom i to pred Uskrs, no jedno se pravilo nije promijenilo još od Antike – organizira se proslava koja se ne zaboravlja!

Nažalost, posljednje dvije godine svijet je bio lišen ove vrste zabave, ali sada kada je okrutna pandemija napokon popustila svoj stisak oko društva oni su se vratili na turističku kartu. Mnogi od njih su se već i održali kao što je karneval u Rio de Janeiru ili, pak, Mardi Gras u New Orleansu. No, pronašli smo još četiri fantastična europska karnevala koji tek trebaju dobiti svoj red. Prema tome, sezona maske, plesa i zabave još nikako nije gotova!

Riječki karneval

Datum: 17. lipnja – 19. lipnja

Mjesto: Rijeka, Hrvatska

image

Povorka Riječkog karnevala

TZ Grada Rijeke

Nadomak ruke imamo jedan od najpopularnijih europskih karnevala s kojim upravo i otvaramo ovaj popis. Riječ je, dakako, o Riječkom karnevalu! Poznata hrvatska manifestacija se u pravilu održava u veljači, no ove je godine zbog pandemije pomaknuta na lipanj, što nama u potpunosti odgovara. Tako ćemo nakon dvogodišnje pauze ponovno uživati u međunarodnoj povorci koja je kruna karnevalskih svečanosti na Kvarneru, pa i šire. Natjecanje u maštovitosti, duhovitosti i originalnosti, vatromet boja i oblika, rezultira paradom stotine alegorijskih kola, tisuća maski te nemjerljivog broja gledatelja iz zemlje i inozemstva.

Sva tri dana svečanosti obilježit će prepuni zabavni program koji u petak u 10 sati otvara 15. humanitarna „Maškarana“ jota, a navečer se taj dan održava koncert Šajete i grupe Gazde, kao i Humanitarni karnevalski gala party.

Prava karnevalska zabava kreće, pak, u subotu kada se održava međunarodna povorka, s time da će se paralelno cijeli grad od jutra pretvoriti u veliko plesalište pod maskama zahvaljujući brojnim glazbenim nastupima. Gat Karoline Riječke, Trg Ivana Koblera, Korzo, Tarsatički principij, Titov trg te pothodnik Ulice Vatroslava Lisinskog i Uljarske ulice su sve redom lokacije na kojima će poznati DJ-evi, pjevači i glazbenici svirati sve do sljedećeg jutra.

Trodnevni spektakl završit će u nedjelju u 20 sati s prekrasnim karnevalskim balom imena „Noć krinolina na brodu Marina“ koji se održava u Botelu Marina. Stoga, pripremite svoje najbolje maske i trk u Rijeku!

Zomercarnaval

Trajanje: 26. srpanj – 30. srpanj

Mjesto: Rotterdam, Nizozemska

Zomercarnaval je prvi puta održan 1984. godine kada je grupa studenata s Kariba htjela napraviti karneval kakav imaju kod kuće. No, danas je ovaj festival postao slavlje jednakosti među svim kulturama u Rotterdamu. Naime, ovaj grad među svojim građanima broji čak 178 različitih nacionalnosti, a mnogi od njih putem ovog karnevala pokazuju čari svoje zajednice.

Što se tiče samog sadržaja, Zomercarnaval je poznat po dvije stvari. Prva je „borba bubnjeva“. U petak navečer tri nizozemska brass benda kreću svirati u isto vrijeme, ali u različitim dijelovima grada. Kroz svirku lagano hodaju prema centru gdje se spoje te stvaraju fantastičan spektakl.

Drugi važan događaj jest izbor kraljice karnevala. Tjedan prije Zomercarnavala grad kroz online glasovanje odabire damu koja će glavna ambasadorica festivala te će predvoditi paradu. Ona se odabire iz karnevalskih grupa, a glavni uvjet za pobjedu jest da zna dobro plesati.

Notting Hill Carnival

Vrijeme: 27. kolovoza – 29. kolovoza

Mjesto: London, Velika Britanija

Ako želite osjetiti duh i ljepotu karipskog karnevala ne morate otići u Latinsku Ameriku već je dovoljno otići u London. U tom se gradu, točnije u okrugu Kensington, od 1966. godine održava festival s daškom Kariba. Organizatori su pripadnici britanske afro-karipske zajednice, a manifestaciju posjeti i do 2,5 milijuna ljudi, čime se svrstava u najveće svjetske karnevale. Štoviše, stanovnici Velike Britanije festival su svrstali na listu ikona Engleske.

Taj zadnji vikend u kolovozu dio Londona tradicionalno gubi svoj klasični britanski štih i preuzima boje, glazbu, zvukove, hranu pa i mentalitet Kariba. Kako se isti nije održao u fizičkom obliku od 2019. godine, organizatori su odlučili ove godine izaći iz virtualnog svijeta te nadoknaditi propušteno. Bit će organizirano više koncertnih bina na kojima će nastupati karipski izvođači, ali i neke zvijezde. Primjerice, prije tri godine headliner je bio Wizkid.

Glavna atrakcija je svakako povorka koja, osim kostima, okuplja i limene bendove koji donose publici dodatan dašak Kariba u njihovo susjedstvo.

La Mercè

Vrijeme: 23. rujan – 26. rujna

Mjesto: Barcelona, Španjolska

Barcelona će još jednom organizirati svoj grande festival u čast njihove zaštitnice Gospe od Milosrđa (Mare de Deu de la Merce). Ovogodišnji program neće proći bez neizostavne povorke koja je spoj glazbenih, plesnih, cirkuskih te uličnih umjetnosti s eventualnim dodatkom kreacija divova, zmajeva, vatrenih zvijeri te ljudskih tornjeva.

Osim što je karneval, La Mercè je i također događaj koji slavi street art tako da se po gradu mogu pronaći brojni umjetnici koji će veoma rado pokazati svoje nesvakodnevne talente. Glavni događaj jest Mercè Arts de Carrer, festival koji služi kao svojevrsna izložba novih postignuća, kao i okupljalište brojnih umjetnika, što domaćih, tako i stranih.

U isto vrijeme se održava i BAM Festival (Barcelona Acció Musical) koji je izvor novih glazbenih talenata iz Katalonije i cijelog svijeta. Ovdje se mogu pronaći svi mogući žanrovi, što popularni tako i eksperimentalni, jer će nastupiti više od 40 izvođača.

Kraj festivala tradicionalno obilježava spektakularni glazbeni i pirotehnički performans koji posjetiteljima nudi eksploziju zvuka i svjetla.


Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji s Turističkom zajednicom grada Rijeke.

Linker
01. travanj 2024 08:10