evo tko je na udaru

Štrajk scenarista: ‘Stranger Things‘ na čekanju, snimanje stalo usred finalne sezone

Neizvjesna je budućnost mnogih televizijskih i streaming serija, dok su se brojni popularni talk showovi već ugasili.

Produkcija pete i finalne sezone serije „Stranger Things” odgođena je zbog štrajka pisaca, a to su potvrdili i tvorci i izvršni producenti serije, braća Matt i Ross Duffer na službenom profilu tog Netflixovog hita na Twitteru. „Pisanje ne prestaje nakon što počne snimanje. Uzbuđeni smo zbog rada s našim nevjerojatnim glumcima i ekipom, ali to nije moguće dok štrajk traje. Nadamo se da će se uskoro postići pošten dogovor, pa da se svi možemo vratiti poslu. Do tada – odjavljujemo se”, napisali su uz hashtag podrške cehu pisaca (WGA, Writers Guild of America).

Tisuće je scenarista, naime, prošlog tjedna stupilo u štrajk, nakon što su pregovori o novim filmskim i televizijskim ugovorima za scenariste zapeli poslije šest tjedana natezanja, a kako piše People, postojeći ugovor između WGA i Saveza filmskih i televizijskih producenata (AMPTP, Alliance of Motion Picture and Television Producers) istekao je 2. svibnja. APTP uključuje i najmoćnije kuće, kao što su Netflix, Amazon, Apple, Disney, Warner Bros., Discovery, NBC Universal, Paramount i Sony.

Završeni scenariji

Koje su serije na udaru? Većina televizijskih serija, kao što su „Uvod u anatomiju” na ABC-u i „Duhovi” na CBS-u dovršili su snimanje sezona, no ako štrajk potraje mogao bi omesti rad na novim epizodama koje se obično pripremaju tijekom ljeta, pa bi mogao doći pod upitnik njihov povratak u jesenskim mjesecima. Što zbog scenarističkog štrajka, što zbog osobnih razloga, ranije je privedeno kraju snimanje četvrte sezone serije „Zlo” koju prikazuje Paramount+, a štrajku su se, koliko je poznato, pridružili i pisci humoristične serije „Abbott Elementary” na ABC-u.

Emisije kablovskih i streaming kuća obično se dulje produciraju, pa je teže procijeniti neposredni učinak, piše Los Angeles Times. Posljednjih su se tjedana u Los Angelesu snimale serije „Komičari”, „Bez oduševljenja, molim!” i „Usamljena zvijezda”, no set „Komičara” sada je zatvoren, kažu izvori. Scenariji za četvrtu sezonu „Mandaloriana” koji prikazuje Disney+ napisani su, potvrdio je tvorac serije Jon Favreau. Počela je i produkcija druge sezone HBO-ove „Zmajeve kuće”, a kako kažu izvori, scenariji za sve epizode su dovršeni.

image

Scenarij za drugu sezonu "Zmajeve kuće" dovršen je na vrijeme

HBO

Već se gase

Lošije su prošle govorne zabavne emisije. Štrajk se istog trenutka odrazio na produkciju kasnovečernjih showova, pa su odmah ugašeni „The Tonight Show Starring Jimmy Fallon”, „Jimmy Kimmel Live!”, „The Late Show with Stephen Colbert”, „Late Night with Seth Meyers” i „The Daily Show”. Neke druge tjedne zabavne emisije, poput HBO-ovih „Real Time with Bill Maher” i „Last Week Tonight with John Oliver” stavljene su na čekanje, dok se dnevni talk showovi – kao što je „The Wiew” na ABC-u, nastavljaju snimati, no najavljeno je da će njihov format izgledati drugačije bez pisaca.

Amerikancima legendarni NBC-ov humoristični show „Saturday Night Live” nije u subotu išao s novom epizodom koju je trebao voditi nekadašnji član zabavljačke ekipe, komičar Pete Davidson. Što će biti s epizodama planiranima za 13. svibnja, u kojoj je trebao gostovati Kieran Culkin, i za 20. svibnja, kada je sezonu trebala zatvoriti Jennifer Coolidge, još nije poznato.

image

Jimmy Kimmel je ostao bez showa, kao i mnogi njegovi kolege

PATRICK T. FALLON AFP

Podrška glumaca

Izvisila je i 31. dodjela MTV Movie & TV Awards – umjesto zabavne dodjele nagrada pod voditeljskom palicom Drew Barrymore (koja se solidarizirala sa scenaristima i odustala od angažmana) te uz prijenos uživo, sinoć je održana samo virtualna ceremonija. Upravo je Jennifer Coolidge na MTV-ovoj dodjeli podržala scenariste u njihovim zahtjevima. „Gotovo svaka odlična komedija počinje s odličnim piscima i kao ponosna članica Udruge glumaca (SAG, Screen Actors Guild) stojim večeras ovdje pred vama uz bok sestrama i braći iz WAG-a”, rekla je glumica primajući nagradu Comedic Genius. Scenariste podržava i Pete Davidson – viđen je kako štrajkašima okupljenima na ulici u Brooklynu dijeli pizze. I mnogi drugi iz branše podržavaju nezadovoljne pisce – voditelj Jay Leno im je odnio krafne, dok su glumci Cynthia Nixon, Rob Lowe, Frances Fisher, Wanda Sykes... izašli s njima na ulicu noseći transparente.

image

Jennifer Coolidge podržava zahtjeve pisaca

ANGELA WEISS AFP

Iscrpljivanje

Scenaristi u svojim zahtjevima traže veće plaće, bolju zaštitu prava i bolje uvjete rada, jer iako su serije i showovi u punom procvatu, piscima zarada nije porasla. U financijskom dijelu WGA traži povećanje ukupne zarade pisaca za otprilike 430 milijuna dolara godišnje, dok ponuda AMPTP-a iznosi oko 86 milijuna, od čega polovica otpada na povećanje minimalca.

Posljednji štrajk pisaca počeo je u studenom 2007. i potrajao je stotinu dana. Doveo je do razornih udaraca u cijeloj industriji i gubitka milijardi dolara, a njegove su posljedice osjetili svi, pa i odjeli frizure i šminke, kostima, cateringa. Stoga se svi nadaju da će se sada zajednički jezik brže pronaći, no neki, poput slavnog redatelja Judda Apatowa misle da to ovisi samo o studijima. „Mislim da su oni vjerojatno znali da će početi štrajk, i premda su pitanja kao što su reguliranje upotrebe umjetne inteligencije u pisanju scenarija i povećanje minimalca još otvorena, mislim da oni već znaju na što će pristati i kojeg će datuma štrajk završiti. Pretpostavljam da su se za ovo spremali godinama”, rekao je redatelj filmova „Zalomilo se” i „Junfer u četrdesetoj” koji smatra da studiji nastoje iscrpiti nezadovoljne scenariste kako bi pristali na puno manje od onoga što sada traže.

Linker
20. travanj 2024 07:31