Stop zlu!

Tihana Lazović i Slavko Sobin na prosvjedu protiv femicida, a evo gdje se još pružiti podršku

U 13 gradova Hrvatske ženske organizacije i inicijative organiziraju javnu akciju pod nazivom “Sigurnost žena je odgovornost države". Kako navode u pozivu ovom akcijom žene ispraćaju brutalno ubijenu Nizamu Hećimović iz Gradačca (BiH). Donosimo lokacije na kojima se još možete priključiti podršci.

Glumci Tihana Lazović i Slavko Sobin iskazat će svoju podršku akciji "Stop femicidu" sudjelovanjem na zadarskom prosvjedu „Sigurnost žena je odgovornost države“. Prosvjedi će biti održani danas, u ponedjeljak 21. kolovoza, diljem Hrvatske, a glavni glumci filma „Samo kad se smijem“ pridružit će se prosvjedu koji je u 16 sati zakazan na Narodnom trgu u Zadru. Redateljica filma Vanja Juranić sudjelovala je na zagrebačkom prosvjedu, koji se održao u 11 sati ispred Ministarstva pravosuđa i uprave.

image
VANESA PANDZIC CROPIX

Ekipa filma „Samo kad se smijem“, emotivne drame o obiteljskom nasilju, time želi izraziti solidarnost sa svim ženama koje su bile žrtve nasilja, ali i upozoriti da je krajnje vrijeme da država preuzme odgovornost i poduzme konkretne korake za zaštitu žena od nasilja.

image
VANESA PANDZIC CROPIX

"Na prosvjed odlazim jer želim ispratiti Nezimu, njena prerana smrt mogla je i morala biti spriječena, da sustav funkcionira i da institucije rade svoj posao. Solidariziramo se za ženama iz Bosne i Hercegovine. Cijela regija mora se ujediniti kako bi ukazali na ovu krizu, na sve veći broj žena koje stradaju od strane svojih partnera, istaknula je Lazović za Gloriju.

Ovdje je popis lokacija diljem Hrvatske gdje još uvijek možete izraziti svoju solidarnost:

 • Split: Narodni trg (Pjaca), 16:00
 • Rijeka: kod Gradske ure na Korzu, 16:00
 • Osijek: Trg slobode (kod Jedra), 16:00
 • Beli Manastir: Trg slobode, 16:00
 • Virovitica: Trg kralja Tomislava (kod sata), 16:00
 • Šibenik: Ulica kraljice Jelene (početak ulice), 16:00
 • Bjelovar: Paviljon Bjelovar, 16:00
 • Zadar, Narodni trg, 16:00
 • Trogir: Mali most, 16:00
 • Korčula: ulaz u Stari grad (kula Revelin), 16:00
 • Glina: Park bana Jelačića, 16:00

Naime, femicid ili feminicid zločin je iz mržnje nad osobama ženskog spola motiviran spolom žrtve. Široko je definiran kao "namjerno ubijanje žena i djevojaka zato što su žene" iako definicija varira ovisno o kulturnom kontekstu.

image
VANESA PANDZIC CROPIX

Od drugih oblika ubojstva razlikuje se jer se radi o rodno povezanim ubojstvima žena samo zato što su žene. To ukazuje da se temeljni uzroci femicida razlikuju od drugih vrsta ubojstava i povezani su s općim položajem žena u društvu, diskriminacijom žena, rodnim ulogama, nejednakom raspodjelom moći između muškaraca i žena, uobičajenim rodnim stereotipima, predrasudama i nasiljem nad ženama.

Linker
21. kolovoz 2023 15:31