USUSRET DODJELI

Top zanimljivosti o Oscarima: Od filmaša stoljeća i najskuplje haljine, do najvećeg skandala

Večeras se u Dolby Theatreu u Los Angelesu održava dodjela najprestižnijih i najglamuroznijih holivudskih nagrada.
NAGRADA ZA ZASLUGE

Zlatni kipić je mokri san svih filmaša i najvažnije priznanje koje mogu dobiti za svoj rad. Možete biti holivudski glumac s A liste, ali ako nemate Oscar u svojoj vitrini ipak vas gledaju drugim očima. A Oscar se originalno zvao Akademijina nagrada za zasluge (Academy Award of Merit), a današnje ime je zapravo nadimak i prvi put je upotrijebljeno 1939. Nitko ne zna točan odgovor na pitanje kako je do toga došlo, ali je prema legendi za to zaslužna tajnica Margaret Herrick (kasnije izvršna direktorica dodjele nagrada) koju je statua muškarca podsjećala na njezinog ujaka Oscara.

NAJMLAĐA DOBITNICA

Čast da se u anale upiše kao najmlađa dobitnica ikad pripada glumici Tatum O‘Neal koja je svoj kipić dobila za sporednu ulogu Addie Loggins u filmu "Mjesec od papira" iz 1973. Tatum O‘Neal tada je bila desetogodišnjakinja, a u filmu je glumila sa svojim tatom proslavljenim glumcem Ryanom O‘Nealom. U povijest showbiza se upisala i kao supruga neukrotivog tenisača Johna McEnroea s kojim je u osam godina braka dobila troje djece.

image

Tatum O‘Neal

SNAP/SHUTTERSTOCK
NAJSTARIJI DOBITNIK

Legendarni kanadski glumac Christopher Plummer lani je preminuo u 92. godini života sa statusom najstarijeg dobitnika Oscara za ulogu u filmu Početnici iz 2011. Kad je osvojio svoj zlatni kipić bio je vitalni 82-godišnjak, a lani je na tron najstarijeg živućeg dobitnika zasjeo njegov velški kolega Sir Anthony Hopkins. Njegova pobjeda za ulogu u komornoj drami "Otac" bila je veliko iznenađenje dodjele, a Hopkins je svoj drugi Oscar dobio kao 83-godišnjak.

PRVI PRIJENOS

Sve je započelo na privatnoj večeri za 270 uzvanika 1929. godine, a prvi televizijski prijenos svečanosti dogodio se 1953. godine.

GLUMICA S NAJVIŠE NOMINACIJA

Legendarna holivudska glumica Meryl Streep titulu najbolje u generaciji zaslužila je s čak 21 nominacijom za Akademijinu nagradu. Prvi put je predložena za najbolju sporednu ulogu u filmu Lovac na jelene iz 1978. a posljednji put za najbolju ulogu u filmu The Post. Osvojila je tri Oscara za uloge u filmovima "Kramer protiv Kramer" (1979.), "Sofijin izbor" (1982.) i "Čelična Lady" (2011.).

image

Meryl Streep s ekipom filma "Kramer protiv Kramera"

SNAP/SHUTTERSTOCK
GLUMAC S NAJVIŠE NOMINACIJA

Američki velikan glume Jack Nicholson može se pohvaliti s dvanaest nominacija, a Oscara je osvojio tri puta za uloge u filmovima "Let iznad kukavičjeg gnijezda" (1976.), "Vrijeme nježnosti" (1984.) i "Bolje ne može" (1998.).

DVOZNAMENKASTI FILMOVI

U povijesti Oscara samo su tri naslova s dvoznamenkastim brojem osvojenih Oscara. To su "Ben Hur" iz 1959., "Titanic" iz 1997. i "Gospodar prstenova: Povratak kralja" iz 2003., a posljednji je film osvojio sve kategorije u kojima je bio nominiran za nagrade. Svaki od njih dobio je 11 Akademijinih nagrada.

NAJVEĆI SKANDAL U POVIJESTI

Novinari dnevnika LA Times uoči dodjele 1940. došli su u posjed popisa imena dobitnika i objavili ga prije same svečanosti. Ta blamaža nagnala je organizatore na oprez, pa do današnjeg dana čak niti voditelji svečanosti ne znaju čije će ime pročitati prije nego što otvore zapečaćenu omotnicu.

FILMAŠ STOLJEĆA

Američki filmaš Walt Disney - čovjek, a ne kompanija - je osvajač čak 26 zlatnih kipića (22 u natjecateljskim kategorijama i četiri počasna), a za nagradu je nominiran čak 59 puta. Pothvat je tim veći jer je osnivač jedne do najslavnijih filmskih kompanija na svijetu preminuo 15. prosinca 1966. u 66. godini života.

image

Walt Disney

SHUTTERSTOCK
TKO JE STVARNI VLASNIK OSCARA?

Dobitnici nagrada svoje zlatne kipiće nose kući i mogu ih držati gdje god žele. No, s njima ne mogu slobodno raspolagati, primjerice prodati ih. Nakon svečanosti dodjele potpisuju ugovor s Američkom filmskom akademijom da ih u slučaju prodaje oni i njihovi nasljednici moraju prvo ponuditi organizatoru i to po cijeni od jednog dolara. Tko ne potpiše, svoj kipić ne smije zadržati.

NAJDUŽA SVEČANOST U POVIJESTI

74. dodjela Akademijinih nagrada upisala se u povijest kao najduža. Potrajala je četiri sata, dvadeset i tri minute i nešto sekundi, pa su organizatori nakon te 2002. uveli pravilo govora zahvale od 45 sekundi. Tko pretjera s vremenom i zahvalama - svoj govor ne stigne završiti, jer orkestar započinje sa svirkom.

image

Kipići Oscara u backstageu

MATT SAYLES/AMPAS/SHUTTERSTOCK
NAJKRAĆI GOVORI

Redatelj Alfred Hitchcock i glumac William Holden mogu se pohvaliti najkraćim govorima u povijesti Oscara. Sve su saželi u dvije riječi: "Hvala vam!" (Thank you). Američki glumac William Holden svog je Oscara osvojio 1953. za ulogu u ratnoj epopeji Stalag 17, dok je engleski majstor trilera pet puta bio nominiran u kategoriji najboljeg redatelja, a jedinog Oscara osvojio je 1968. za životno djelo.

NAJSKUPLJA KREACIJA NA CRVENOM TEPIHU

Američka glumica Jennifer Lawrence na crvenom tepihu 2013. zablistala je u večernjoj haljini Dior Couturea čija je vrijednost procijenjena na četiri milijuna dolara. Ta cifra navedena je ugovoru o posudbi koji je Lawrence potpisala. Proslavljena glumica te je godine osvojila svoj jedini Oscar za glavnu ulogu u nezaboravnoj romantičnoj komediji "I u dobru i u zlu" (Silver Linings Playbook) redatelja Davida O. Russella u kojoj joj je parnter bio Bradley Cooper. Film je inače bio nominiran u osam kategorija, a nagradu je osvojila samo Jennifer Lawrence.

image

Jennifer Lawrence

PETER WEST/SHUTTERSTOCK
RODITELJSKIM STOPAMA

Jedina dobitnica Oscara čija su oba roditelja također vlasnici zlatnih kipića je 76-godišnja američka glumica Liza Minnelli. Nagrađena je za glavnu ulogu u filmu "Cabaret" iz 1972., njezina majka Judy Garland dobila je Oscara za životno djelo 1939., a njezin otac Vincente Minnelli za režiju filma "Gigi" iz 1958.

Linker
23. travanj 2024 22:50