Rushdie kritično

Vijesti nisu dobre, mogao bi izgubiti oko‘, izjavio je nakon operacije agent napadnutog pisca

Nakon operacije koja je trajala nekoliko sati, Rushdie je na respiratoru i ne može govoriti. Pisci i političari diljem svijeta osudili su napad na Rushdiea, a ovo nije prvi put da mu je ugrožen život.

"Vijesti nisu dobre", napisao je Andrew Wylie, njegov književni agent u e-mailu. "Salman će vjerojatno izgubiti jedno oko. Živci u ruci su mu presječeni, a jetra mu je izbodena i oštećena", dodao je.

Slavni književnik rodom iz Indije Salman Rushdie, koji je proveo godine skrivajući se nakon što su iranske vlasti pozvale muslimane da ga ubiju zbog njegova pisanja, uboden je u glavu, vrat i torzo tijekom predavanja u New Yorku u petak te je prebačen helikopterom u bolnicu, objavila je policija. Nakon operacije koja je trajala nekoliko sati, Rushdie je na respiratoru i ne može govoriti. Pisci i političari diljem svijeta osudili su napad na Rushdiea.

Rushdie (75), kojega je u tom trenutku predstavljao organizator događaja, izboden je na pozornici Institucije Chautauqua u zapadnom New Yorku gdje je stotinama okupljenih trebao govoriti o umjetničkim slobodama.
Henry Reese, moderator događaja, zadobio je lakšu ozljedu glave. Policija je rekla da surađuje s federalnim istražiteljima kako bi utvrdila motiv, a nisu opisali korišteno oružje.

image
MEDIAPUNCH/BACKGRID/BACKGRID USA/PROFIMEDIA

Rushdie, koji je rođen u muslimanskoj kašmirskoj obitelji u Mumbaiju, suočio se s brojnim prijetnjama smrću zbog svog četvrtog romana "Sotonski stihovi", nakon čega se preselio u Ujedinjeno Kraljevstvo. Ta je knjiga zabranjena u mnogim muslimanskim zemljama nakon objave 1988.

Nekoliko mjeseci kasnije iranski vrhovni vođa ajatolah Ruholah Homeini izdao je fetvu protiv Rushdieja, pozivajući muslimane da ubiju njega i sve uključene u objavljivanje knjige zbog bogohuljenja. Rushdie, koji je svoj roman nazvao "prilično blagim", skrivao se gotovo cijelo desetljeće. Hitoshi Igarashi, japanski prevoditelj romana, ubijen je 1991. Iranska vlada je 1998. rekla da više neće podržavati fetvu, a Rushdie je posljednjih godina živio relativno otvoreno.

Linker
18. travanj 2024 21:46