Crveno & Crno

Milana Vlaović Kovaček: Jadno ponašanje ili što se dogodilo s holivudskim velikanima?

Lako je prepoznati fizičko nasilje i od njega se ograditi, a verbalno nasilje i javno posramljivanje često se opravdava kao šalu. Živimo u svijetu u kojem nema odgovornosti za riječ, možda je zato Willu Smithu porastao broj pratitelja.

Što se dogodilo s Willom Smithom? U noći svog trijumfa, kad je osvojio Oskara za glavnu ulogu, udario je čovjeka i poslužio kao loš primjer milijunima mladih koji ga slijede na društvenim mrežama. Ovakva selfsabotaža ukazuje na velik stres, ali i mogućnost postojanja dubokog konflikta unutar osobe kojoj je potrebna psihološka pomoć.

Will Smith imao je razloga uzrujati se. Chris Rock nije prvi put zbijao šale na račun njegove supruge: 2016. je kao voditelj na dodjeli istih nagrada bio bar donekle smiješan kad je rekao da Jada bojkotira Oskare kao on koji bojkotira Rihannine gaćice - a nije ni bio pozvan.

Ismijavao je njenu karijeru i značaj koji joj se pridaje. Filmska karijera Jade Pinkett Smith možda se ne može uspoređivati s karijerom njenog supruga niti Spikea Leeja, no te godine je, kao poznata glumica i Willova supruga, bojkotirala dodjelu najprestižnijih filmskih nagrada zbog rasne nejednakosti u nominacijama. Ove se godine pojavila - u istom statusu.

Chris Rock ponovno je uputio žalac na Jadin račun komentirajući Willovu objavu na Instagramu, u kojoj je bivšoj supruzi čestitao rođendan. “Tvoja žena baš ima puno razumijevanja”, napisao je u komentaru, koji na prvi pogled zvuči nevino, no ukazuje na tendenciju. Ima potrebu bockati Willa Smitha, ali preko supruge. Je li vam poznato ovo jadno muško ponašanje?

image

Milana Vlaović Kovaček smatra da se na račun bolesti smije šaliti jedino osoba koja tu bolest - ima

IVAN POSAVEC/CROPIX

Čitajte i: Milana Vlaović o Vlatki Pokos: ‘Od svih žena u Hrvatskoj iskreno poštovanje dobiva jedino Djevica Marija‘

Njegov komentar koji je Willa izbacio iz takta - a taj fizički napad ne može se i ne smije opravdavati - bio je agresivan i odvratan. Tu nije bilo humora - a Chris Rock stvarno zna biti smiješan - intrige niti britkosti, bilo je to javno posramljivanje vezano uz Jadinu alopeciju, zbog koje ima obrijanu glavu. Ne postoji žena, kao ni muškarac, kojem je svejedno kad počne gubiti kosu. No, kod muškaraca je to učestala pojava i baš zato je muška obrijana glava postala prihvaćen izgled koji mnogima dobro pristaje. Kosa se ipak više doživljava kao ženski ukras, unatoč tome što niz poznatih ljepotica, od Alek Wek do Amber Rose, predivno izgledaju i bez nje.

Mnogi su komentirali da Jada nije izgubila kosu zbog kemoterapije, jer Chrisova šala samo bi im u tom slučaju bila neukusna, nego ju je izgubila zbog alopecije. Jesmo li došli dotle da se autoimune i druge bolesti mogu ismijavati, a samo karcinom bi trebao dobiti poštedu? Da je imala natečen vrat zbog bolesne štitnjače ili pala u šećernu komu, to bi također mogao prozivati i ismijavati s pozornice?

Humor na račun bolesti dobro zvuči samo ako ga koristi osoba koja boluje, ona se ima pravo poigravati s njom i njenim posljedicama, skinuti nakratko teret ozbiljnosti i zamijeniti ga smijehom.

Da biste se privatno ili javno šalili s gubitkom kose uzrokovanim autoimunom bolešću, s kojim se mora nositi tuđa žena, doista morate izgubiti osjećaj za mjeru. Chris Rock se na toj pozornici našao kako bi dodijelio Oskara za dokumentarni film, a od svih ljudi koje je tada mogao spomenuti komentirao je upravo Jadu i njen izgled. Mislim da je važno obratiti pozornost na uzrok, prije nego što dođemo do posljedice - nezrele, neprihvatljive i impulzivne reakcije Willa Smitha.

Fizičko nasilje lako prepoznajemo i lako se od njega ograđujemo, a verbalno nasilje i javno posramljivanje često se opravdava kao šalu. Živimo u svijetu u kojem nema odgovornosti za riječ, možda je zato Willu Smithu porastao broj pratitelja.

image

‘Will Smith istodobno je izgubio kontrolu nad agresivnim impulsima i sposobnost mentalizacije - da vidi sebe izvana, a druge iznutra‘

IVAN POSAVEC/CROPIX

Čitajte i: Milana Vlaović Kovaček: ‘U Hrvatskoj se može sasvim lijepo živjeti na javnoj funkciji nakon što prebiješ vlastitu ženu nekoliko puta‘

To što je Chris Rock spomenuo “G. I. Jane”, film koji je 1997. snimila Demi Moore, na prvi pogled ima poveznicu s kratkom kosom glumice, ali u filmskom svijetu vuče i drugačije konotacije. Postoje filmovi koji predstavljaju početak i uspon nečije karijere i postoje oni koji predstavljaju nečiji pad, iako vrijeme može pokazati da nisu bili tako loši. U autobiografskoj knjizi “Inside Out” Demi Moore piše kako taj film nikad nije dobio zasluženo priznanje, a mediji su divljali s lošim kritikama. Do tog filma je bila jedna od najvećih filmskih zvijezda, no zbog uloge u njemu dobila je nagradu Razzie za najgoru glumicu, podbacio je na kinoblagajnama i smatra ga se, uz “Striptiz”, početkom pada njene karijere. U filmskome svijetu, kad poželite nekoj glumici “G. I. Jane 2”, poželjeli ste joj neuspjeh i pad. To je podtekst šale koju je izrekao Chris Rock.

Reakcija Willa Smitha isprva je bila benigna, nasmijao se, pomalo kiselo, i možda bi na tome ostalo. Spekulira se da je tada vidio kako je Jada povrijeđeno zakolutala očima i onda je krenuo u napad. No, što ga je doista navelo na bijes i gnjev koji su ga na pozornicu izveli ranije nego što je trebalo, možemo samo nagađati.

Uzmete li u obzir koliko se Hollywood posljednjih godina trudi javno osuditi svako nasilje, rasizam, trumpizam, mizoginiju i transfobiju, jasno vam je da je Will Smith izgubio svijest o tome gdje se nalazi i kakvog će odjeka imati njegov postupak.

Istodobno je izgubio kontrolu nad agresivnim impulsima i sposobnost mentalizacije - da vidi sebe izvana, a druge iznutra. Dapače, bio je uvjeren da čini pravu stvar, brani svoju ženu i obitelj pred čitavim svijetom. Smatrajući da je dobila javni šamar, uzvratio je šamarom. Dok se iste večeri ispričavao Akademiji i kolegama, sutradan je došlo otrežnjenje, ispričao se i Chrisu Rocku. Preostaje vidjeti hoće li se komičar ispričati Jadi Pinkett Smith zbog izrugivanja njenom zdravstvenom stanju, no možda je njegovo odbijanje da prijavi fizički napad bilo svojevrsna isprika. Chris Rock zaslužio je aplauz za reakciju, ali ne za namjere. Will Smith je imao namjeru nekoga zaštititi, ali na pogrešan način - bilo bi pametnije da je, primajući Oskara, komičaru postavio pitanje je li došao na tu pozornicu vrijeđati bolesne osobe i bi li takvo što rekao svojoj majci ili sestri.

Postoje oni koji misle da je najveće licemjerje pokazala krema filmskog svijeta, koja se zdušno zalaže za društvene vrijednosti jer će im donijeti veću popularnost, a onda su mirno odgledali kako Will Smith šamara čovjeka - i još su mu kasnije pljeskali. No, možda su reagirali kao ljudi, koji nisu znali je li se pred njima dogodio loše režiran skeč ili stvaran fizički napad, i koji su osjetili da to što su čuli i vidjeli te večeri nije jednostavna situacija u kojoj igraju pozitivac i negativac. Zato su zbunjeno ostali sjediti.

Čitajte i: Milana Vlaović Kovaček o otvorenim brakovima: ‘Čovjek koji nije u stanju voljeti neizbježno završava u promiskuitetu‘

Linker
18. travanj 2024 09:20