RAVEN VARONA/PARKWOOD/PICTUREGROUP/SHUTTERSTOCK
Autorska prava

Beyonce i Jay-Z u problemu: Zbog hit singla na njihovu adresu stigla je tužba

Dok njezin novi album "Cowboy Carter" otvara novu glazbenu eru pjevačke dive, Beyonce neočekivano sustižu tužbe zbog autorskih prava na pjesmi s prethodnog albuma "The Renaissance".

Dok njezin novi album "Cowboy Carter" otvara novu glazbenu eru pjevačke dive, Beyonce neočekivano sustižu tužbe zbog autorskih prava na pjesmi s prethodnog albuma "The Renaissance".

Beyonce Knowles i njezini suradnici suočeni su s optužbama za kršenje autorskih prava na njezinom hit singlu „Break my soul”. Prema sudskim dokumentim do kojih je došao Baller Alet, grupa tužitelja poznatija pod nazivom „Da Showstoppaz", koju čine Tessa Ayie, Keya Bourgeois, Henri Braggs i Brian Clarck, tvrdi da je njihova pjesma „Release A Wiggle” iz 2002.godine korištena u stvaranju Beyonceinog hita „Break my soul”, pa tako i u filmu „Renaissance: A Film by Beyoncé”.

I tako je kolektiv podnio tužbu protiv Queen B, zajedno s Big Freedijom – repericom s kojom je Beyonce surađivala na pjesmi, Jay-Z-jem, Parkwood Entertainmentom, Sony Music Entertainmentom i drugima, navodeći namjerno kršenje autorskih prava, ilegalnu praksu korištenja audio materijala i neopravdano bogaćenje na istom.

image

Beyonce na dodjeli iHeartRadio Music Awards 2024.

CHELSEA LAUREN/SHUTTERSTOCK CHELSEA LAUREN/SHUTTERSTOCK

U tužbi se dalje navodi da je Big Freedia prekršila zakon o nepoštenoj trgovačkoj praksi, korištenjem njihovog rada bez dopuštenja, što je rezultiralo značajnom štetom kako u financijskom tako i u reputacijskom smislu. Nadalje, tvrde da su Beyoncé, Big Freedia i njihovi timovi unovčili pjesmu bez ikakve naknade. U lipnju 2022. pjevačica aktualnog hita "Texas Hold ‘Em", najavila je svoj nadolazeći album „Renaissance”. Ubrzo nakon toga, objavila je singl, "Break My Soul", koji su koproducirali The-Dream, Christopher "Tricky" Stewart i sama Beyonce. Pjesma sadrži dva samplea dviju različitih pjesama: pjesmu Big Freedie iz 2014. „Explode” i veliki hit Robina S-a iz 1990. „Show me Love”, i to su jedini sampleovi koji su službeno preuzeti od strane Beyonce i njezinog produkcijskog tima.

Linker
14. lipanj 2024 16:39