Marija Laća
Prirodan, veganski i mirisan

Od suradnje s Kardashianima do vlastitog brenda: Proizvod Mije Antunović pojam je elegancije

Pokretanje nečeg svog u vrijeme koronakrize riskantan je potez, no ako smo dovoljno fokusirani na ostvarenje svog sna, ništa nas ne može zaustaviti. 'Sve ili ništa' moto je poduzetne Vinkovčanke koja nam je otkrila sve o svom poslovnom putu - od modelinga, preko rada u Europskom parlamentu do hobija koji je prerastao u uspješan posao.

Nitko nije očekivao da će 2020. godina izgledati kako izgleda sada i da će mnogi od nas bojati za svoju egzistenciju. Pokretanje vlastitog biznisa upravo zbog neizvjesne budućnosti u ova krizna vremena, čini se, nije najbolja ideja, ali ne i za 30-godišnju Miju Antunović.

Ova perspektivna Vinkovčanka, poslovna žena, supruga i majka pokrenula je Moel, brend luksuznih svijeća koje osvajaju na prvi pogled, a Mia ih izrađuje od potpuno prirodnih sastojaka.

Marija Laća
Mole svijeće dolaze u šest različitih mirisa.

Ideja za pokretanje vlastitog posla, rekla nam je, u njoj se 'uvijek kuhala', no nije se iskristalizirala do prije tri godine i to baš na Božić koji je posebno očarava.

"Kao najveći zaljubljenik u božićno vrijeme i svu tu magiju, uvijek sam za svoje prijatelje izrađivala poklone; od domaćih džemova, do kolačića i alkoholnih pića... Jednog Božića Pinterest me doveo do 'uradi sam svijeće' pa sam malo istraživala i odlučila ih napraviti. Od te prve male kolekcije bila sam potpuno očarana i ideja da imam vlastitu tvrtku za svijeće me konstantno pratila. Inače i osobno jako volim svijeće, a otkriće da nisu sve svijeće štetne te da je moguće spojiti estetiku i funkcionalnost, odnosno ekologiju, bila je dobitna kombinacija", ispričala je Mia koja je spojila francuski naziv za Božić i prvo slovo svojega imena i dobila 'Moel'.

Potpuno prirodne i 'cruelty free'

Prve svijeće koje je napravila bile su gotovo identične ovima koje sada izrađuje, osim po ambalaži koja je tada bila nešto skromnija. One su po mnogočemu posebne - osim sojinog voska koji je potpuno biorazgradiv, koristi i mirisna ulja bez ftalata, odnosno plastifikatora koji dokazano izazivaju niz zdravstvenih problema.

Marija Laća
Luksuzni poklopac u rose-gold varijanti doprinosi luksuznom štihu.

"Od početka sam znala da želim da naše svijeće budu prirodne, veganske i da nisu testirane na životinjama, ali sam htjela da budu i savršeno upakirane, kao pravi božićni poklon. Svi ostali proizvođači imali su vrlo jednostavne ambalaže, uglavnom prozirne staklenke i kartonske omote u prirodnim bojama, što je sjajno. No, činilo mi se da su prilično slični jedni drugima i željela sam nešto u svom stilu. Željela sam luksuz, ali luksuz koji nije štetan ni za vas ni za okoliš", tvrdi Mia, čija se prva kolekcija svijeća zove 'Summer 2020'.

Od Turske, preko SAD-a do Belgije

Prije nego se 'bacila' u svijet poduzetništva u Hrvatskoj, Mia je proputovala svijet, radeći u mnogim poznatim metropolama. Nakon završetka Fakultet političkih znanosti u Zagrebu, Mia nije mogla naći posao pa se zaputila u Istanbul i tamo ostvarila karijeru modela. Poslovne ponude su svakim danom sve više rasle pa je odlučila karijeru razviti i na američkom tržištu.

Marija Laća
Prije pokretanja vlastitog brenda, Mia Antunović bavila se modelingom i radila je u Europskom parlamentu.

Preselila se u Los Angeles koji je mnogima nedostižan san. Tamo je ostvarila suradnju po kojoj je i dan danas naveliko poznata - kao prvo zaštitno lice iz Hrvatske za liniju traperica Khloe Kardashian. Mia je poznatu sestru iz klana Kardashian-Jenner i osobno upoznala te za nju ima samo riječi hvale.

"Ona je iznimno pristupačna, suzdržana, smirena, profesionalna i draga žena. Vrlo je lako s njom surađivati i maksimalno je posvećena", rekla je Mia koja nažalost nije imala prilike upoznati i ostale članove slavne obitelji.

Život u Los Angelesu, za koji Mia kaže da je jako skup i zahtijeva puno odricanja, zamijenila je novim gradom - Bruxellesom, gdje je njezin suprug Ivo dobio posao. Tamo su ostali dvije godine, a Mia je radila kao voditeljica digitalnih komunikacija u Europskom parlamentu.

Ponovno u Hrvatskoj

Ipak, život ih je vratio u Hrvatsku, a tada je Mia već bila trudna sa sinčićem Nikšom koji sada ima jednu godinu.

Marija Laća
Sa suprugom Ivom u braku je već tri godine, a u vezi 10 te imaju jednogodišnjeg sina Nikšu.

"Nama je vani život u velikoj mjeri bio sređen, ali kuća je kuća i zato smo željeli nazad. Htjeli smo da naša djeca odrastaju blizu ljudi koji su nama bliski i blizu naših obitelji, to vani nije bilo moguće", prisjeća se Mia koja je shvatila da ju posao u struci ne veseli i ne ispunjava, a Belgija ju je od svih zemalja najmanje impresionirala.

"Ona jednostavno nije 'my cup of tea'. Usporedbe radi, nijedna od tih zemalja nije kao Hrvatska. Kuća je kuća i koliko god nekad bila spora i komplicirana i birokratski nenaklonjena malim poduzetnicima, moja je i meni je najbolja na svijetu", ponosno kaže.

Ili sve ili ništa

I da, mnogi zbog straha od hrvatske birokracije i neuspjeha uopće niti ne razmišljaju o pokretanju nečeg svojeg, no Mia je po tom pitanju jako disciplinirana.

"Kad si nešto zacrtam, to je to. Ili sve ili ništa moj je moto, a takva sam i u poslu. No, najvažnija stvar koja me tjerala naprijed je moj sin koji uskoro kreće u vrtić. A s obzirom na to da suprug radi na vrlo zahtjevnom radnom mjestu s dugim radnim vremenom, željela sam fleksibilnost posla kako bih se u svakom trenutku mogla posvetiti svom djetetu.

Želim u svakom trenu biti gospodarica svoga vremena u službi djece makar to značilo rad noću", kaže Mia koja zapravo jedino u noćnim satima ima vremena izrađivati svijeće, zaprimati narudžbe i pakirati svijeće za kupce.

"Sve radim sama i nekada taj posao zna potrajati i do tri ujutro, ali trenutno je tako. Nadam se da će uskoro, kada Nikša krene u vrtić, biti lakše odraditi posao po danu", vjeruje Mia.

Svijeće imaju i drugu namjenu

Materijal za izradu svijeća, konkretno vosak i ulja, Mia nabavlja u Ujedinjenom Kraljevstvu, a za izradu jedne svijeće potrebno joj je oko sat vremena, nekada i duže. Nakon što se 'stisnu', stavlja ih u posebne kutije s logom brenda.

Marija Laća
Cijela ambalaža je pogodna za recikliranje, a staklena posuda može poslužiti i u mnoge druge namjene.

"Kompletna ambalaža je također pogodna za reciklažu ili ponovnu upotrebu u druge svrhe. Primjerice, nakon što svijeća izgori, teglu jednostavno operete s malo tople vode i sapunice te je možete koristiti kao držač četkica za make-up u kupatilu, kao držač za olovke u uredu ili u kuhinji kao teglicu za neko fino začinsko bilje. Isto je i s kutijama, kasnije u njih možete spremiti svoje sitnice, uspomene ili nakit", objašnjava te otkriva kako su u pripremi jesenske kolekcije svijeća s tri nova mirisa.

"Osim toga, nešto posebno pripremamo i za Božić jer ipak je to 'naše vrijeme', ali nećemo previše toga otkrivati. Neka to, za sada, ostane iznenađenje i nova stranica u našoj priči", poručuje Mia, a mi joj želimo puno uspjeha i još mnogo neodoljivo mirisnih svijeća.

Čitajte i:

Recept za spas u krizi i kuhanju! Renata Matusinović ustrajna je poslovna žena s pričom o velikom uspjehu

Tajne biznisa vlasnice Martimexa: 'Tata me još kao tinejdžericu odveo na sastanak marketinškog tima'

Miss Universe Hrvatske u karanteni postala poduzetnica - Rasprodala hit komad u trenu!

Linker
19. travanj 2024 22:23