Tužan život Lize Minnelli

Autodestruktivna diva: Film Cabaret kojim se proslavila, donio joj je sve osim sreće

Pedeseta obljetnica mjuzikla redatelja Boba Fossea, čije je prikazivanje počelo u veljači 1972., navelo je divu da se prisjeti kako joj je lik kabaretske pjevačice Sally Bowles donio život pun alkohola, droge, muškaraca i odvikavanja.

U danima kad klasik sedme umjetnosti, mjuzikl Cabaret iz 1972. slavi 50. rođendan, otkriće njegove najveće zvijezde - legendarne glumice i pjevačica Lize Minnelli, da je sniman kao niskobudžetni projekt tada malo znanog redatelja Boba Fossea, od kojeg se nije mnogo očekivalo, zvuči nevjerojatno.

"Imali smo sreću što smo snimali u Njemačkoj, pa nas direktori holivudskog studija nisu mogli držati na oku. Zato ga je Bob snimio kako je želio. Osjećali smo se poput odbačene djece koja se pokušava dokazati. Kad smo ga završili, studio film nije ga htio pustiti u kina sa stereo soundtrackom jer ih je to previše koštalo", ispričala je u obljetničkom razgovoru za The Hollywood Reporter. Kako je već tada, u 27. godini, imala problem sa skoliozom kralježnice, a tumačila je glavnu žensku ulogu, kabaretsku pjevačicu Sally Bowles, redatelj specijaliziran za mjuzikle i vrstan koreograf pretvorio je njezine prirodne pokrete tijela u scenske, piše Yahoo.

image

S ocem Vincentom

TERRY CHMITT/ZUMA PRESS/PROFIMEDIA

Danas je pamtimo kako seksepilno opkoračuje stolicu na pozornici berlinskog Kit Kat kluba u crnim halterima i čarapama, dok u pjesmi Mein Herr opisuje kako je ostavila ljubavnika.

Malo je poznato da je stolica za koju se držala bila potez iz nužde jer se uvježbavajući plesnu točku preforsirala pa ju je jako boljela kralježnica.

Povodom okruglog rođendana filma čije je prikazivanje počelo u veljači 1972., diva je otkrila još jedan detalj: izgled Sally na pozornici osmislio je holivudski redatelj Vincent Minnelli, njen tata.


Neočekivani Oscar

"Imao je puno umjetničkih knjiga, među njima i naslove iz toga doba, pa je znao kako bih trebala izgledati. Dao mi je izgled po kojem sam postala prepoznatljiva".

A kad su se 1973. dijelile nagrade Američke filmske akademije, na veliko iznenađenje studija 20th Century Fox (većinskog distributera), projekt od kojeg nisu puno očekivali, dobio je čak osam zlatnih kipića od deset nominacija. Među nagrađenima je bila i Liza Minnelli.

image

Peter Allen bio joj je prvi suprug

EVERETT/PROFIMEDIA

"Koliko god mi je to značilo, mislim da je to više značilo mom ocu. Sjedio je pored mene i tako je glasno uzviknuo kad su objavili moje ime, da mi se čini kako mi i danas zuji u ušima. Dodjela Oscara uvijek me podsjeća na njega i tu noć. Nisam očekivala pobjedu", rekla je glumica koja se te iste godine rastala od prvog supruga, australskog pjevača Petera Allena. Bio je prijatelj njezine majke, holivudske zvijezde Judy Garland, a udala se za njega 1967. poslije nekoliko dana veze. Pokazalo se da je bio gay, premda je zbog nje pokušao "plivati" u hetero vodama. Ona je 1992. izjavila nije imala pojma da Peter igra za drugu momčad, iako su to znali svi osim nje.


Odnos s majkom

Ljubav na "dva kolosijeka" navodno je prakticirao i njezin otac. Čini se da je to, uz ovisnost o alkoholu i lijekovima protiv bolova njezine majke, bio razlog zbog kojeg su joj se roditelji razveli kad je imala pet godina.

image

Američka pjevačica i glumica s mamom Judy Garland i bratom Johnnyjem

GLOBE PHOTOS/ZUMA PRESS/PROFIMEDIA

Čitajte i: Prepoznajete li glumicu koja je postala Judy Garland - najveća zabavljačica svih vremena

Od tada do majčine tragične smrti, Liza i Judy imale su izazovan odnos. Liza je bila starmalo dijete jer ju je majka opterećivala svojim problemima, a morala se brinuti i o mlađoj polusestri Lorni (69) i polubratu Joeyju (66) koje je njezina mama dobila u drugom braku s estradnim menadžerom Sidneyem Luftom.

Nekoliko puta spasila ju je od predoziranja: kod kuće je uvijek imala pri ruci uređaj za ispumpavanje želuca.

Liza se stoga impulzivno udala za dvije godine starijeg Petera Allena ne bi li pobjegla od nje, no majka ju je svejedno nazivala prijeteći da će se ubiti. Prijetnju je ostvarila u 1969.

"Godinama me je proganjao osjećaj krivnje. Mnogo puta nisam joj se javljala na telefon jer sam znala da je pijana ili omamljena tabletama. Možda me je i onda zvala, a ja nisam htjela podići slušalicu". Zato ne čudi što je njezin život počeo nalikovati životu njezine majke: i ona je utjehu zbog seksualne orijentacije svog prvog muža potražila u alkoholu i lijekovima za smirenje. Činjenica da je zahvaljujući ogromnom uspjehu "Cabareta" postala diva, nije ju usrećila. Cijeli život čeznula je za ljubavlju: da je mogla, sve bi što ima mijenjala za malo iskrene emocije. A kad se činilo da bi ih mogla dobiti, sve bi upropastila autodestruktivnim ponašanjem preslikanim iz majčina života. Njezin drugi suprug, 13 godina stariji redatelj i pisac Jack Haley Jr., sin glumca Jacka Haleya, Limenog čovjeka s kojim je Judy Garland glumila u Čarobnjaku iz Oza, pokušao joj je biti oslonac.


Droga i potoci alkohola

Međutim, alkohol i droga već su tada u tolikoj mjeri ovladali glumicom i pjevačicom da nije bila u stanju prepoznati priliku za preokret. Umjesto da prihvati ponuđenu sreću, ona ju je odgurivala: drugog supruga počela je varati nedugo nakon vjenčanja 1974., nedugo nakon što se razvela od prvog muža, Petera Allena. U njezinom krevetu često su bili glumci Peter Sellers i Ryan O'Neal, šansonijer Charles Aznavour te redatelj Martin Scorsese. Upoznali su se na setu filma New York, New York, još jednog klasika koji joj je obilježio karijeru, a on ga je režirao. Glavnu mušku ulogu tumačio je Robert De Niro: očekivalo se da će zavesti njega, međutim nije bila njegov tip pa je uskočio Scorsese.

Čitajte i: Sve zbog prijatelja! Robert De Niro nakon teže ozljede pohitao u bolnicu u New York

image

Liza Minelli i Mark Gero zajedno su čekali dijete - no izgubili su ga

ADAM SCULL/LANDMARK/PROFIMEDIA

Samo tri mjeseca nakon razvoda od Jacka Haleya Jr. koji je nakon gotovo tri zajedničke godine više nije mogao trpjeti, uskočila je u treći brak. Tada je već iskovala krilaticu kojom bi novinarima predstavljala novog muškarca - ovo je najsretnija veza u mojem životu - pa ju je iskoristila i za supruga broj tri, šest godina mlađeg kipara Marka Geroa. Vjenčali su se 1979., a osim što je bio visok, zgodan i zaljubljen, bio je spreman s Lizom osnovati obitelj. Činilo se da je i ona odlučila živjeti smirenije i smislenije. Međutim, sve se promijenilo poslije spontanog pobačaja 1984. Posljedica je bila strašna: više nije mogla postati majka i od tada se glumica sustavno "razvaljivala" čime je god stigla: alkoholom, kokainom, tabletama. Sličnost s majčinim životom preočita je: obje su s jedne strane imale briljantne umjetničke uspjehe, no s druge strane su upadale u strašne psihičke (ovisničke) krize i posezale za sve većom količinom opijata.


Koristoljubiv suprug

Kad njezin treći suprug nije bio kod kuće, polusestra Lorna našla ju je bez svijesti u njihovom njujorškom stanu, na rubu smrti. Čim je Liza došla sebi, u prvi mah nije htjela čuti o odlasku na odvikavanje. U knjizi Me and my shadows: a family memoir Lorna Luft napisala je kako ju je jedva na odvikavanje u kliniku "Betty Ford" u Kaliforniji, privatnim zrakoplovom prebacio obiteljski prijatelj, Frank Sinatra.

image

Liza Minelli sa sestrom Lornom Luft

ADAM SCULL/NEWSCOM/PROFIMEDIA

Treći suprug ostao je s njom u braku trinaest godina, a onda je i on 1992. digao ruke od Lize. Njoj je svaka nedaća, radilo se o kirurškom zahvatu na grlu zbog kojeg neko vrijeme nije mogla nastupati na koncertima, operaciji koljena, dvjema operacijama kuka, zahvatu na kralježnici te vrlo teškoj upali pluća - bila izgovor da se uhvati vodke ili droge čim bi prizdravila. Smatra se da se u omamljenom stanju odlučila opet se udati. Suprug broj četiri postao je sedam godina mlađi američki producent David Gest. Volio je sebe i zgodne muškarce, a Lizu je doživljavao kao kompliciranu životnu suputnicu s kojom se, eto, spetljao jer mu može pružiti stil života kakav mu se sviđa. Pokušali su posvojiti dijete.

Već su željenoj djevojčici izabrali ime, Serena, a kad je Liza po tko zna koji put posrnula, sve je otkazano.

image

Liza Minnelli i David Gest željeli su posvojiti dijete, no otkriće kakv je zapravo, opet ju je bacila u ponor

ADRIAN DENNIS/AFP/PROFIMEDIA

Čitajte i: Ljubav je slijepa! Kronologija top pet toksičnih ljubavnih priča koje potvrđuju zlatno pravilo

Tada se otkrilo da je posvajanje bilo Gestovog plana da "začini" planirani reality show o svojem životu s divom! Budući da je ona opet završila na odvikavanju, propao mu je posao s tv-mrežom VH1 vrijedan preko 20 milijuna dolara. Uz sve to, broj četiri branio je njezinoj polusestri Lorni pristup Lizi i financijski je iskorištavao sve dok diva 2007. nije smogla snage razvesti se poslije pet godina mučnog braka. Nesretna glumica ima iza sebe i bizarnu vezu s 31 godinu mlađim Austrijancem Maxom zu Schaumburg-Lippeom. Navodno joj je 2006. pokušao pomoći vratiti se na pozornicu, a tvrdio je javno i da je zaljubljen u nju. Ni plemić se nije dugo zadržao u orbiti autodestruktivne dive. Zanimljivo je to da je imenjak biseksualnog njemačkog plemića Maxa iz filma Cabaret s kojim se njezin lik, Sally Bowles, spetljao. Pokazalo se da joj je remek-djelo na čijim je krilima postala filmska ikona, donijelo sve osim sreće.

image

Po Cabaretu, snimljenom 1972., ostat će zapamćena u filmskoj povijesti

UNITED ARCHIVES/IMPRESS/UNITED ARCHIVES/PROFIMEDIA
Linker
19. travanj 2024 17:28