ekskluzivno

Borna Ćorić otvorio dušu o novom poslu i najbližoj osobi: ‘Bez nje ništa ne bi bilo isto‘

Zagrebački tenisač u velikom se stilu vratio na teren nakon dugog oporavka od teške ozljede i operacije ramena.

Na njegovom licu ponovno blista pobjednički osmijeh, a bolje vijesti obožavateljice Borne Ćorića, koji kalendarsku godinu završava kao 26. tenisač svijeta, nisu mogle dočekati: ljubavni status 26-godišnjeg Zagrepčanina je - slobodan. Razgovarali smo u Zagrebu, u kojem je Borna ove godine proveo sveukupno dva tjedna, uoči odlaska na završni turnir Davis Cupa, koji se od 22. do 27. studenoga održava u španjolskoj Malagi.

Najbolji hrvatski tenisači Marin Čilić i Borna Ćorić ponovno zajedno predvode našu reprezentaciju u pohodu na drugi naslov svjetskih prvaka skupa s Bornom Gojom, Matom Pavićem i Nikolom Mektićem, a koliko je osvajaču Davis Cupa iz 2018. važan taj nastup najbolje opisuje proslava Borninog 26. rođendana 14. studenog.

"Nije bilo lude fešte, rođendan sam proslavio s prijateljem na večeri bez kapi alkohola, a u deset sam već bio doma, jer me sutradan ujutro čekao trening. Završnicu Davis Cupa želim dočekati potpuno spreman, to mi je prioritet broj jedan i prilika da najturbulentniju godinu u životu završim na najbolji mogući način. Imamo jaku reprezentaciju: Marin sa svojim iskustvom može dobiti svakoga, Mate i Mekta su u fenomenalnoj formi, Goja je plutajuća mina za svakog kad igra za Hrvatsku, a vjerujem da i ja imam što za reći. Tako da je sve moguće", kaže Borna Ćorić koji će 2022. bez obzira na rezultat u Španjolskoj pamtiti po pobjedi na ATP Masters turniru u Cincinnatiju u kolovozu.

image

Iza Borne Ćorića je najturbulentnija godina

BILJANA BLIVAJS/CROPIX

U Americi je po ocjeni stručnjaka igrao najbolji tenis u karijeri i postao najniže rangirani tenisač koji je osvojio turnir iz te serije. Fenomenalan uspjeh za povratnika godine koji početkom godine nije bio siguran hoće li se zbog teške ozljede i operacije ramena te dugotrajnog oporavka uopće moći vratiti na teren.

"Sve se super poklopilo, pehar iz Cincinnatija stigao mi je prošli tjedan poštom iz Sjedinjenih Država i sad mi je stalno na oku, u vitrini za trofeje u mom zagrebačkom stanu", govori Borna Ćorić koji je prije četiri godine bio 12. igrač svijeta i osvajač Davisovog kupa s hrvatskom reprezentacijom, a nakon toga su se zaredale ozljede i sve se promijenilo.

image

Priznaje da mu obožavateljice šalju nemoralne ponude

BILJANA BLIVAJS/CROPIX

"Prvih par mjeseci sam zapravo uživao, jer sam si napokon mogao priuštiti pravi odmor, izlaske i druženje s prijateljima. Uz to je još bilo ljeto, prava uživancija. No, nakon toga sam shvatio da je vrag odnio šalu i da će oporavak biti duži i teži od očekivanog. Zapravo sam taj težak i psihički zahtjevan period jako dobro podnio. Shvatio sam da sam u glavi čvršći i jači nego što sam mislio. U tom razdoblju sam se još više izgradio i naučio još više o sebi, a sad sa svojim timom radim na tome da za jedan do dva posto poboljšam svoje igračke performanse, što bi se trebalo znatno odraziti na moje rezultate", nastavlja Borna Ćorić koji u svom rasporedu prepunom sportskih obaveza nema vremena za privatna zadovoljstva.

"Nemam curu, vezan sam isključivo za tenis i tako je već dugi niz godina. Obožavateljice se javljaju nakon svake pobjede, šalju svakakve poruke, ali... Nije da to ne želim ili odbijam, ali uz toliko obaveza i putovanja ne stignem se zaljubiti. Svejedno jesam li na turniru ili se za njih pripremam apsolutno sam posvećen tenisu i treningu. Dani su mi često naizgled slični, ali na ovoj razini vrhunskog profesionalnog sporta svaki detalj je važan", govori tenisač, koji zaradu s turnira i od sponzorskih ugovora investira u NFT projekte.

"S obzirom na to da sam dulje bio izvan terena, imao sam prilike puno razmišljati u kojem smjeru želim ići nakon teniske karijere. Počelo je s manjim ulaganjem u kriptovalute, koje mi se nije isplatilo u smislu zarade - trenutačno sam na nuli, ali jest u smislu poznanstava i kontakata. Upoznao sam mnogo stručnih ljudi i otvorilo su se prilike za investiranje u tehnološki sektor", priča Borna Ćorić koji sa sestrom Brunom Ćorić i timom stručnjaka razvija projekt Pro Tennis Fam.

image

Zaradu je investirao u NFT projekt koji će uskoro predstaviti javnosti

BILJANA BLIVAJS/CROPIX

"To je projekt koji u svom središtu ima inovativnost, napredak i poticanje izvrsnosti kod mladih. U web3 okruženju stvaramo zajednicu teniskih fanatika kojima omogućujemo da profitiraju na pobjedama i dobrim nastupima određenih igrača. Najjednostavnije rečeno, Pro Tennis Fam je platforma za tokenizirano sudjelovanje u zaradi profesionalnih sportaša, a mladim darovitim igračima nudimo funding koji će im omogućiti da se potpuno fokusiraju na tenis. Taj projekt je moj ulog za budućnost, ali i zahvala za prošlost, jer znam koji sve izazovi mlade ljude na početku karijere očekuju na njihovom putu. Uvjeren sam da će naš projekt postati veliki hit kad ga za nekoliko tjedana predstavimo", govori Borna Ćorić, koji svoj put do teniskog vrha naziva obiteljskim projektom.

Njegovi roditelji Damir i Željka Ćorić uložili su ogroman dio svog vremena i novca na početku Bornine karijere i učinili sve što su mogli da sinu osiguraju najbolje uvjete za treninge i napredovanje. A posljednjih godina važan dio tima postala je i njegova sestra Bruna, koja mu je i najbolja prijateljica.

image

Otkriva da je sestra Bruna važan dio njegova tima

BILJANA BLIVAJS/CROPIX

"Bruna sudjeluje apsolutno u svemu što se tiče mog posla, planiranja te financija. U djetinjstvu nismo bili jako bliski, ali smo, kako smo sazrijevali, postajali sve povezaniji, a zadnjih deset godina smo najbolji prijatelji. Bez Brune ništa ne bi bilo isto", kaže Borna Ćorić koji se u poslu smatra perfekcionistom, ali privatno, ističe, nije pedantan.

"Daleko od toga da je kod mene doma sve na svom mjestu. Moj stan nije apoteka, kod kuće sam prilično opušten, pa obično mama pospremi kad svrati, a ponekad i sestra. Hvala im na tome", zaključuje Borna Ćorić.

Linker
24. travanj 2024 20:23