Lidia Bastianch, koja je rođena u Puli, ali se zbog poslijeratnih neprilika s obitelji preselila u SAD, nedavno je objavila autobiografiju ‘Moj američki san‘ i samo za Gloriju ispričala kako su je izbjeglištvo, ljubav prema baki i mirisi djetinjstva oblikovali u jednu od najutjecajnih žena svjetske gastronomije.
Impresivan je životni i poslovni put chefice Lidije Matticchio Bastianich. Znatiželjna djevojčica iz Pule od malena je upijala način života, težak trud i znoj svoje none Rose i djeda Giovannija u, za njezinu obitelj, teškim poslijeratnim okolnostima u bivšoj državi, potom završila u izbjegličkom logoru u Trstu, nakon čega se s bratom i roditeljima otisnula u bolji život preko Atlantika. Trenutke nježnog djetinjstva koje su joj priuštili voljeni baka i djed u Busoleru, obožavane trešnje zbog kojih je ljutila djeda jer bi mu kao razigrana djevojčica gazila preko mlade pšenice, ali i mračne momente kad su po njezina oca u sitne sate dolazili članovi tadašnje komunističke partije jer je kao poduzetnik imao nekoliko zaposlenih ljudi i dva kamiona, zbog čega je, navodi Lidija, bio sumnjivo lice, jasno je zapamtila. I to je samo dio onog što je ispričala u svojoj autobiografiji nedavno izašloj ‘Moj američki san‘. Povodom toga Gloriji je ekskluzivno otvorila vrata svog doma u Busoleru iz kojeg je u svijet ponijela najljepše uspomene i ispričala kako je tekao njezin nevjerojatan put.
- Kad sam bila dijete, bojala sam se ćukovog pjeva, a sad mi dođe kao uspavanka - započinje razgovor proslavljena kuharica iza čijeg su polustoljetnog rada impresivni rezultati: restorani po SAD-u i svijetu, franšiza Eataly, vinarija, na desetke objavljenih kuharica (jedna od najpoznatijih ‘Lidijin obiteljski stol‘), sudjelovanje u kulinarskim emisijama, među kojima je i ‘Lidijina kuhinja‘.
I ove godine nominirana je za prestižno američko televizijsko priznanje Emmy (u svibnju 2024. dobitnica je nagrade Daytime Emmy za životno djelo). Tijekom razgovora otkrila nam je i kako provodi dane u rodnom gradu i što joj je najdraže skuhati.
- Sve češće sam u Puli. Obožavam otići na tamošnju tržnicu, kupiti domaće zelje, skuhati ga i začiniti paprom, soli, s malo češnjaka i maslinovim uljem. Tako ga je pripremala moja baka. Dok obilazim tržnicu, često sretnem i ljude koji žive u Americi pa popijemo kavu u kafiću. Obožavam i odlazak na kupanje u rano jutro i kasno poslijepodne, volim plaže Verudela, Kamenjak, ali i boravak u proljeće i branje šparoga - opisuje svoje gušte iz Istre kulinarska zvijezda koja je kuhala i za papu Benedikta XVI. i papu Franju, a danas s kćeri i sinom vodi restorane ‘Becco‘, ‘Babbo‘, ‘Esca‘ i ‘Del Posto‘ u New Yorku, ‘Lidia‘s Pittsburgh‘ i ‘Lidia‘s Kansas City‘.
Osim toga, s kćeri Tanyom osnovala je Tavola Productions sa svojom linijom umaka. Nedavno je dobila još jedno veliko priznanje od talijanskog Forbesa koji ju je stavio na drugo mjesto, odmah iza Massima Botture, za najutjecajnijeg talijanskog chefa. Rado sudjeluje u humanitarnim akcijama, u vrijeme Domovinskog rata dala je svoj obol za Hrvatsku, snima emisije, mentorira i ne zaboravlja mirise i prizore iz djetinjstva. Sve o inspirativnoj priči slavne Bastianich čija nas je ljubaznost i pristupačnost šarmirala - pročitajte u novom broju Glorije.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....