Fran Drescher

 SHUTTERSTOCK
SNAŽNA ‘DADILJA‘

Fran Drescher: Preživjela je velike tragedije, a danas mijenja odnos snaga u Holywoodu

Najpoznatija po ulozi dadilje u istoimenoj seriji, danas je predsjednica najvećeg sindikata u svijetu zabave i čak je 160.000 članova vodila u četiri mjeseca dugom štrajku. Preživjela je silovanje, iskusila bolni razvod i preboljela rak, teško da ju išta može slomiti.

Najpoznatija po ulozi dadilje u istoimenoj seriji, danas je predsjednica najvećeg sindikata u svijetu zabave i čak je 160.000 članova vodila u četiri mjeseca dugom štrajku. Preživjela je silovanje, iskusila bolni razvod i preboljela rak, teško da ju išta može slomiti.

Kada vam kažu "da ne pokušavate plivati uzvodno, već samo pustite da vam život dođe", nikako ne vrijedi kao prikaz osobnosti američke glumice Fran Drescher, glumice i predsjednice Američke federacije televizijskih i radijskih umjetnika (SAG-AFTRA). Fran je prema mnogima, žena čije će "plivanje uzvodno" ostati zabilježeno kao izvanredno postignuće u američkoj zabavljačkoj industriji Jer Fran je nedavno slomila otpor Saveza filmskih i televizijskih producenata nakon štrajka dugog 118 dana. Natjerala je holivudske moćnike ponuditi glumcima i kreativcima financijski izdašniji ugovor koji prvi put do sada, osim povećanja minimalne nadnice, obuhvaća naknade za emitiranje na streaming platformama te zaštitu od prijetnje umjetne inteligencije.

Danas prava sindikalna ‘fajterica‘, rođena u Queensu, poput Fran Fine, zvijezde serije "Dadilja" kojom se proslavila prije 30 godina, objavila je nedavno na društvenim mrežama, poruku: "Uspjeli smo!!!! Dogovor je vrijedan više od milijarde dolara! 3X za zadnji ugovor! Pozdravljam članove jer su izdržali i postigli ovaj povijesni dogovor".

image

Glumica sjajno izgleda za svoje godine. Nedavno je proslavila 66.rođendan

MATT BARON/SHUTTERSTOCK

Priča o tome kako je 66-godišnja glumica predvodila glumačku pobunu i zatresla industriju kojom većinom ipak vladaju muškarci, počinje dojmom koji je ostavila na kolege u rujnu 2021., kada je izabrana čelo najvećeg sindikata u području zabave.

Mnogima se tada činilo da je Fran Drescher duhovita no površna komičarka koja i u zrelim godinama sjajno izgleda, ali ne i kapacitet za smišljanje velike, sindikalne operacije. Američki mediji vjerojatno su zato pustili da im "ispod radara" prođe vijest kako joj je nedugo nakon izbora, izglasana ovlast da smije trenutačno proglasiti štrajk! Kada se potkraj lipnja ove godine, nekoliko dana prije isteka do tada važećeg kolektivnog ugovora glumaca i kreativaca, bezbrižno fotkala s Kim Kardashian na događaju Dolce &; Gabbana u Italiji, članovi sindikata prilično su se zabrinuli, piše Vanity Fair. To nije slutilo na dobro. Počela su tvitanja tipa "pogledajte gdje je Fran i što radi" uzduž i poprijeko Amerike. A onda se oglasio Duncan Crabtree-Ireland, nacionalni izvršni direktor i glavni pregovarač SAG-AFTRA-e.

image

Fran Drescher sa članovima SAG AFTRA prije nekoliko dana proslavila je kraj štrajka

CHELSEA LAUREN/SHUTTERSTOCK FOR SAG-AFTRA
image

Fran Drescher je više nego zadovoljna što je postignut dogovor i prekinut štrajk

STEWART COOK/SHUTTERSTOCK

"Odrađivala je posao za koji je bila pod ugovorom, dok je, usput, sažela naše zahtjeve nakon što je radila na njima 18 sati ili više dnevno," otkrio je.

A onda je Fran, iznervirana ucjenama Saveza filmskih i televizijskih producenata (AMPTP) u srpnju ove godine proglasila štrajk. Tada je održala govor koji će mnogi još dugo pamtiti.

"Žrtve smo vrlo pohlepnog entiteta... Davali su stotine milijuna dolara izvršnim direktorima. To je odvratno. Sram ih bilo. Oni stoje na pogrešnoj strani povijesti. Ne možemo stalno biti marginalizirani, omalovažavani i obeščašćeni. Ovo je trenutak povijesti i trenutak istine. Ako sada ne ustanemo, svi ćemo biti u nevolji", rekla je Fran.

Govor je pomalo šokirao Hollywood, no mnogi su ga dočekali s odobravanjem. Podržali su je mnogi poput Elijaha Wooda, Kevina Bacona i supruge Kyra Sedgwick, Olivia Wilde, Jane Fonda, George Clooney, Adam Sandler, Susan Sarandon, Elizabeth McGovern... Kim Cattrall znakovito joj je poručila iz Velike Britanije, objavivši fotografiju kako se drži za ruke s Fran: "Solidarni smo". Ipak, najbolji komentar dao je David Simon, tvorac serije "The Wire".

"Upravo sam gledao Fran Drescher kako "žvače" AMPTP. Nakon njenih prijašnjih ‘lako ćemo‘ izjava, priznajem da sam mislio da je ona nešto kao izgubljena lopta u visokoj travi. Ali sada bih, da nisam otkazao streaminge, preuzeo sve sezone ‘Dadilje‘".

Glumica rođena i odrasla u radničkoj, židovskoj obitelji u New Yorku, doista se naradila ne bi li dobila priliku pokazati što umije. Debitirala je 1977. malom ulogom plesačice Connie u kultnom filmu "Groznica subotnje večeri". Johnu Travolti rekla je u jednoj sceni: "Dakle, jesi li dobar u krevetu kao na plesnom podiju?" I to je bilo sve. Gostovala je seriji "ALF" popularnoj 80-ih, a kada joj je dojadilo čekati priliku, stvorila ju je sama.

Osmislila je lik Fran Fine (uglavnom) po sebi: dodala joj natapiranu dugu kosu, opake minice, nazalni glas i smijeh koji zvuči kao mješavina auto alarma i vriska. Pokazalo se da je to bila dobitna kombinacija, uz drskost i prodornost čega je Fran Drescher imala na pretek. Fran se u seriji zaposlila kod simpatičnog udovca Maxwella Sheffielda o čije se troje djece brinula. Sudar svjetova, otmjenog i priprostog, bio je osnovni pokretač radnje. Kasnije su se njihovi likovi zaljubili i vjenčali.

Nastavila je crpiti ideje iz vlastitog života za televizijske uloge, što joj je pomoglo stvoriti dojam autentičnosti u svakom projektu. Primjerice, 2011. osmislila je i pokrenula sitcom "Sretno razvedeni" s tada već bivšim suprugom, Peterom Marcom Jacobsonom (69). Njezin lik, Fran Lovett, cvjećarica je iz Los Angelesa bila je najblaže rečeno, šokirana, kada joj Peter, suprug s kojim je do tada provela 18 godina, priznao da "igra za drugu momčad". Razvode se no zbog besparice, ne mogu si priuštiti odvojeni život. Nastavljaju živjeti skupa: ona pokušava naći novog partnera, a on joj daje savjete... Serija se prikazivala dvije godine, narativ serije je mnogima bio urnebesan jer je njenog bivšeg u seriji glumio bivši u stvarnom životu. I on joj je, također, nakon 18 godina braka, 1996. otkrio da je gay.

image

Fran i Peter Marc u mlađim danima

BEI/SHUTTERSTOCK

Upoznali su se u srednjoj školi Hillcrest u Queensu, vjenčali se 1978. čim je bila punoljetna (njeni roditelji nisu baš bili oduševljeni zetom bez zvanja koje bi im jamčilo stabilne prihode, ali je nisu mogli spriječiti). Supružnici su zajedno osmislili "Dadilju", a on joj je kasnije, kada su se 1996. razdvojili te tri godine kasnije razveli, savjetima pomagao realizirati sitcom "Living with Fran" o rastavljenoj ženi u najboljim godinama kojoj se pod obiteljsko okrilje vraća odrasli sin. Zanimljivo je to da je ulogu bivšeg supruga u tom projektu dodijelila Charlesu Shaughnessyju, svom nekadašnjem šefu u "Dadilji".

Suradnja s bivšim, Peterom Marcom Jacobsonom - poznatim po ulozi dr. Chrisa Tauba u seriji dr. House, na zajedničkim projektima - pomogla joj je zacijeliti rane i otpustiti ljutnju što joj je dobar dio života tajio intimno opredjeljenje. Fran Drescher oduvijek je bila prisutna na velikim losangeleškim događanjima. Dakako, u tim prilikama odijevala se mnogo decentnije i profinjenije od svog lika iz serije - sve dok 2000. godine nije naglo "nestala". Njezino se izbivanje odužilo, a onda se otkrilo da se borila s opakom bolešću, rakom maternice.

Što joj se točno dogodilo, ispričala je 2018. u razgovoru za magazin People. Otkrila je kako joj je opaka bolest dijagnosticirana 2000. godine, nedugo nakon razvoda, kada su joj bile 43 godine. Odmah je bila podvrgnuta radikalnoj histerektomiji. No njezin put do dijagnoze bio je poprilično dug.

image

Fran sa bivšim suprugom Peterom Marcom Jacobsonom

AFF-USA/SHUTTERSTOCK

"Na kraju sam stvarno imala sreće. Moj rak se vrlo sporo razvijao. Dakle, čak i nakon dvije godine pretraga, još uvijek sam bio u prvoj fazi. Nisam morala raditi nikakav drugi tretman osim operacije. Ali svejedno, nisam mogla imati djecu... Osjećala sam se izdano i od strane medicinske zajednice i mog vlastitog tijela", ispričala je.

Sve to bio je okidač za suočavanje s još jednom, duboko potisnutom traumom koju je preživjela još prije. U siječnju 1985. dvojica naoružanih pljačkaša provalila su u stan Fran Drescher i njezinog supruga, Petera Marca Jacobsona, u Los Angelesu. Njezina prijateljica bila joj je u posjetu.

Opljačkali su ih, a jedan je potom silovao glumicu i njenu prijateljicu dok ih je drugi držao na nišanu. Njezinog supruga prije toga su pretukli, a potom ga vezali i prisilili gledati iživljavanje nad Fran i prijateljicom. U svojoj knjizi "Cancer Schmancer", glumica o tom događaju piše: "Cijeli život bavim se mijenjanjem negativnih stvari u pozitivne."

Prema njenim riječima, njezin silovatelj, koji je u vrijeme zločina bio na uvjetnoj slobodi, uhićen je i osuđen na dvije doživotne robije. Kada je sve to otkrila, rasteretila se i kako je rekla, iznova počela živjeti.

Razumljivo je i to da je Fran Drescher danas sretna u soliranju. Doduše, prije devet godina imala je ljubavnu vezu s 59-godišnjim Shivom Ayyaduraijem, američkim poduzetnikom. Vjerovalo se da su razmijenili bračne zavjete na ceremoniji u njenoj kući na plaži u Los Angelesu. Oboje su na društvenim mrežama objavili da su se vjenčali, sve dok on kasnije nije rekao da to nije bilo "pravo" vjenčanje već "proslava njihovog prijateljstva u duhovnoj ceremoniji s bliskim prijateljima i njezinom obitelji". Raskinuli su 2016., a četiri godine poslije, glumica je izjavila kako su ostali prijatelji "s povlasticama, svaki mjesec”.

Danas, pak, uz samo njoj svojstven humor kaže da je u sretnoj vezi.

"U vezi sam sama sa sobom i ide nam prilično dobro", izjavila je lani u travnju također za Page Six.

S obzirom na sve što je prošla, danas malo koga ne čudi što je žena koja je preživjela silovanje, javno sramoćenje zbog supruga koji je godinama imao dvostruki život te je na kraju preboljela i rak - stala na kraj Savezu filmskih i televizijskih producenata. Treba dodati i to da ju je iskustvo rakom navelo da se angažira i po tome pitanju. Nakon što je 2002. objavila knjigu "Cancer Schmancer", javljalo joj se toliko žena sličnih iskustava da je osnovala istoimenu neprofitnu organizaciju. Pet godina kasnije, Fran Drescher uvjerila je američki Kongres da usvoji Zakon o obrazovanju i svijesti o ginekološkom raku, kako bi mogućnost lutanja od doktora do doktora, ne bi li se ženi otkrila teška bolest, svede na minimum. S obzirom na to da je "pomaknula" cijeli Kongres izglasati zakon u korist ženskog zdravlja, pokazalo se da je borba protiv producenata i streaming servisa za nju zapravo bio - lakši zadatak.

Linker
26. travanj 2024 06:47