Spor na sudu

Hari Rončević od Nove TV tražio 100.000 kn: ‘Šokiralo me u kojem kontekstu koriste moju pjesmu‘

Autoru poznate pjesme zasmetalo je njeno korištenje u domaćoj sapunici, a time mu je tvrdi, povrijeđeno pravo na poštivanje autorskog djela te ugrozili njegove čast, ugled i osobne osjećaje.

Poznati glazbenika i autor pjesama Hari Rončević tužio je Novu TV zbog korištenja njegove skladbe u telenoveli "Čista ljubav". Umjetnik iz Splita napisao je tekst za vrlo poznatu pjesmu "Moj lipi anđele", koju je otpjevao i proslavio legendarni Oliver Dragojević. Ta se pjesma pojavila u dvije scene spomenute TV serije koja se emitirala od rujna 2017. do lipnja 2018., a ono što je zasmetalo autoru i zbog čega se tuži s televizijskom kućom je kontekst i scene u kojima se njegova pjesma čuje. Naime ta lijepa balada iskorišten aje u scenama povezanima sa suicidom, zbog čega je Rončević kazao da su mu povrijedili pravo na poštivanje autorskog djela te ugrozili njegove čast, ugled i osobne osjećaje.

Dvije sporne scene pojavljuju se u 90. epizodi, naime u 14. minuti i 48. sekundi te epizode započinje scena u kojoj glumica djevojčici pjeva Rončevićevu skladbu 'Moj lipi anđele', a u 17. minuti prikazana je scena u kojoj muška osoba odlazi u šumu s užetom. Autorovo djelo djelomično je deformirano i izmjenjeno uz to je prožeto jezom koje se koristi kao glazbena podloga scene suicida i koje je prikazano u najgledanijem večernjem terminu televizijskog programa, a epizoda je i dalje dostupna na portalima TV kuće, piše Jutarnji list. Zbog toga je Rončević tražio zaštitu na sudu.

Rončević nigdje nije bio naveden kao autor poznate skladbe koja je, pak, korištena na način koji šteti njegovoj časti i ugledu. Zaključio je to, između ostaloga, Trgovački sud u Zagrebu koji je nepravomoćno presudio u koristi Rončevića naloživši tuženoj Novoj TV uklanjanje tona njegove pjesme iz 90. epizode koju u prvotnom obliku više nikad ne smije reprizirati. Također, sud je naložio i da se skladatelju plati 15.000 kuna za povredu moralnih autorskih prava s kamatama, da presudu o svom trošku objavi na portalu tužene TV kuće i u nedjeljnom izdanju Jutarnjeg lista.

Posebno značenje pjesme

U sudnici se Rončević objasnio i što mu znači pjesma "Moj lipi anđele". "Posvetio sam je svojoj supruzi kao nježnu ljubavnu pjesmu koja je trebala predstavljati uporište i nadu u teškim životnim trenucima, a s obzirom na značaj koja ona ima za njega, njezino korištenje nikad ne bi dozvolio u kontekstu samoubojstva", kazao je. Uz to, nitko ga nije pitao ništa o tumačenju pjesme.

image

Hari Rončević pjesmu 'Moj lipi anđele' napisao je za svoju suprugu.

DARKO TOMAS/CROPIX CROPIX

"Imao sam upite za pjesmu 'Moj lipi anđele' od komercijalnih firmi kao što je TV Nova i imao sam svoj cjenik za korištenje pjesme te zahtjeve kako bi se ta pjesma koristila i rekao sam 100.000 kuna za korištenje skladbe u komercijalne svrhe. Ali nikad nitko nije prihvatio tu cijenu tako da nikome nisam ni dozvolio da koristi skladbu ili neki njezin dio. Moja imovinska šteta je u tome i što se ta serija može prikazivati van zemlje, na portalima, može biti reprizirana, za vrijeme trajanja idu reklame...", kazao je na sudu Rončević piše Jutarnji.

Tužena Nova TV je osporila tužbu ističući da se u prvoj sceni izvodi muzički dio za djevojčicu koja slavi rođendan, dok je druga scena uz samo djelomično iskorišten instrumental kao "prijelaz" na drugu scenu. Ne smatraju da je skladba preinačena ili nagrđena te da kao takva ne vrijeđa pjevačevu čast i ugled. Što se tiče tvrdnje da se pjesma koristila bez odobrenja, tužena televizija navodi da su imali ugovor s IDM Music koja im je na raspolaganje stavila kataloge muzičkih djela za korištenje u vlastitoj produkciji i da uz tu pjesmu nije bilo napomene potrebnog traženja dozvole od autora u slučaju njezina korištenja.

Linker
16. listopad 2022 23:09