Scenaristicom Melissom Mathison bio je oženjen
od 1983. do 2004.

 PROFIMEDIA ASLAN-RINDOFF/BESTIMAGE/PROF
INDIANA JONES

Harrison Ford - posljednji akcijski junak

Američki glumac koji je posljednji put utjelovio lik najpoznatijeg pustolova - Indiane Jonesa, iako nikada nije dobio Oscara, imao je plodnu i uspješnu karijeru te bogat ljubavni život: iza sebe ima dva braka, a sreću je u zrelim godinama pronašao s kolegicom Calistom Flockhart, čijeg je sina posvojio.

Američki glumac koji je posljednji put utjelovio lik najpoznatijeg pustolova - Indiane Jonesa, iako nikada nije dobio Oscara, imao je plodnu i uspješnu karijeru te bogat ljubavni život: iza sebe ima dva braka, a sreću je u zrelim godinama pronašao s kolegicom Calistom Flockhart, čijeg je sina posvojio.

Svi obožavatelji kultnog serijala o neustrašivom pustolovu i arheologu Indianu Jonesu s nestrpljenjem iščekuju peti nastavak filmske priče koja 30. lipnja pod nazivom "Indiana Jones i artefakt sudbine" stiže u globalnu kinodistribuciju, pa tako i u hrvatska kina. Premijerno je prikazan na Filmskom festivalu u Cannesu u svibnju, gdje je bio jedna od najiščekivanijih projekcija, jer je glavni glumac Harrison Ford još davno objavio da će peti nastavak uzbudljive akcijske franšize, u kojem glume i druge velike zvijezde poput Antonija Banderasa, te Phoebe Waller-Bridge, biti za njega posljednji.

Na francusku Azurnu obalu glumac koji 13. srpnja slavi 82. rođendan je stigao sa svojom trećom suprugom Calistom Flockhart, 58-godišnjom glumicom s kojom će ove godine proslaviti trinaestu godišnjicu braka i 21. godišnjicu veze.

image

Kao Han Solo u ‘Povratku Jedija‘ iz 1983. s Markom
Hamillom i Carrie Fisher

PROFIMEDIA SUPPLIED BY LMK/LANDMARK/PRO

A razloga za slavlje imali su i u Cannesu, gdje je holivudski velikan primio Zlatnu palmu za životno djelo svoju najveću filmsku nagradu uopće. Premda je njegovih šezdeset filmskih naslova u kinima zaradilo više od 9,3 milijarde dolara, a Harrison Ford stekao osobno bogatstvo čija se vrijednost - i nakon dva skupa razvoda - procijenjuje na tristo milijuna dolara, u svojoj iznimnoj karijeri dočekao je jednu jedinu nominaciju za Oscara i to 1986. za neo-noir triler "Svjedok" u kojem mu je kultni australski redatelj Peter Weir ("Društvo mrtvih pjesnika", "Trumanov show", "Bijeg iz gulaga"...) dodijelio glavnu ulogu.

Kako stvari stoje Harrison Ford svoj zlatni kipić neće dočekati, osim ako mu članovi Američke filmske akademije ne odluče dodijeliti počasnog Oscara za životno djelo, ali slavni glumac s taštinom, priznanjima, počastima i nagradama, te svim ostalim pričama koje uz to idu - nema nikakvih problema. Uostalom, nitko osim njega ne može se pohvaliti nagradom "Box Office Star of the Century" (Najveća kino zvijezda 20. stoljeća) koju mu je 1994. dodijelilo nacionalno udruženje američkih vlasnika kino dvorana, a prije točno dvadeset godina dobio je svoju zvijezdu na holivudskoj Stazi slavnih.

image

Upravo mu je uloga hrabrog pustolova Indiane Jones
donijela zvjezdani status

AFP PHOTO12 VIA AFP

A malo je nedostajalo da Harrison Ford mirovinu ne dočeka kao stolar, jer je nakon deset godina potucanja po Los Angelesu potkraj šezdesetih i početkom sedamdesetih, u kojima je dobivao jedino nepotpisane uloge statista, te manje epizodne uloge odlučio promijeniti profesiju. I upravo je to bio ključni korak koji mu je osigurao poznanstvo s Georgeom Lucasom, jednim od najvećih holivudskih producenata i redatelja, a on je u njemu prepoznao idealnog glumca za Hana Sola u "Ratovima zvijezda: Novoj nadi" 1977. zbog čega se Harrison Ford ponovno vratio pred kamere. I sve ostalo je filmska povijest.

image

Ford i Melanie Griffith u kultnom filmu ‘Zaposlena
djevojka‘

AFP PHOTO12 VIA AFP
image

U trileru ‘Ispod površine‘ glumio je s Michelle Pfeiffer

AFP COLLECTION CHRISTOPHEL VIA AFP

Bez obzira na brojne druge naslove njegovu su karijeru definitivno obilježila dva filmska serijala dvojice filmskih velikana koji su imali izniman utjecaj na pop kulturu dvadesetog stoljeća, a to su "Indiana Jones" redatelja i producenta Stevena Spielberga, te "Ratovi zvijezda" Georgea Lucasa.

Kako god, Harrison Ford i Calista Flockhart u Cannesu su se zadržali kratko, a da se s Azurne obale požure kući u Sjedinjene Države imali su jako dobar razlog - proslavu diplome njihovog 22-godišnjeg sina Liama na koledžu Amherst u Massachusettsu. Ponosni roditelji blistali su od ponosa i sreće zbog akademske titule svog sina, kojeg je Calista Flockhart, najpoznatija po naslovnoj ulozi u popularnom televizijskom serijalu Ally McBeall, posvojila 2001. neposredno prije nego što je upoznala svog supruga Harrisona Forda.

"Bila sam ga spremna podići sama i odgojiti ga kao samohrana majka, ali na svu sreću u mom životu se pojavio Harrison, čije mi je roditeljsko iskustvo s četvero odrasle djece olakšalo mnoge muke i dvojbe s kojima se svaka majka suočava u odgoju djece", ispričala je Calista Flockhart koja se smatra blagoslovljenom jer njihov sin zdrav i pametan mladić koje mi je u život donio neopisivo veselje.

image

U drami Petera Weira ‘Obala komaraca‘ iz 1986. partnerica mu je bila Helen Mirren

PROFIMEDIA RIGHTS MANAGED/MARY EVANS PICT

Harrison Ford, naime, iz prvog braka s Mary Marquardt ima 56-godišnjeg sina Benjamina Forda, proslavljenog chefa i vlasnika Ford‘s Filling Stationa, jednog od najpoznatijih restorana u južnoj Kaliforniji, te 54-godišnjeg Willarda Forda, vlasnika sportskog centra Strong Sports Gym u Los Angelesu. Iz drugog braka s Melissom Mathison ima 35-godišnjeg sina Malcolma Forda, profesionalnog glazbenika, koji je svojevremeno bio frontmen benda The Dough Rollers u kojem je svirao i Jack Byrne, sin glumice Ellen Barkin i Gabriela Byrnea, irskog glumca, redatelja, producenta i scenarista.

S Melissom Mathison dobio je i jedinu kćer 32-godišnju glumicu Georgiu Ford, koja je kao dijete oboljela od epilepsije, zbog čega njezin otac pomaže rad brojnih udruga i zaklada koje podupiru istraživanja i pronalazak lijekova za ublažavanje te kronične bolesti mozga koja se manifestira učestalim neurološkim poremećajima i, ispadima i napadajima.

image

S glumicom Calistom Flockhart u braku je od 2010.

AFP FULL PICTURE AGENCY VIA AFP

Svoje peto dijete Liama Flockharta Forda službeno je posvojio nakon vjenčanja s trećom suprugom Calistom Flockhart, s kojom živi na golemom ranču Jackson Hole u američkoj saveznoj državi Wyoming.

Harrison Ford i Calista Flockhart upoznali su se na dodjeli Zlatnih globusa 2002. godine, zaručili su se na Valentinovo 2009., a vjenčali 15. lipnja 2010. u Santa Feu gdje je Ford snimao znanstvenofantastični vestern "Kauboji i izvanzemaljci" s glumačkom all star ekipom predvođenom Danielom Craigom, Oliviom Wilde i Samom Rockwellom.

Da izbjegne pristisak javnost i medija nakon što se preko noći proslavio ulogom Hana Sola u "Ratovima zvijezda" Harrison Ford se početkom osamdestih povukao u provinciju i ranč od 3,5 hektara, koji graniči s nacionalnim parkom Grand Tetonom, te mu je anonimnost ondje zajamčena.

image

Brak s prvom suprugom Mary Marquardt potrajao je od 1964. do 1979

GETTY IMAGES GETTY IMAGES
image

Scenaristicom Melissom Mathison bio je oženjen
od 1983. do 2004.

PROFIMEDIA ASLAN-RINDOFF/BESTIMAGE/PROF

"Oduvijek sam volio planine. Nisam siguran radi li se o duhovnoj ili emocionalnoj vezi, te postoje li uopće drugi razlozi za to što me zadivljuju svojom ljepotom i veličanstvenošću, a u blizini je i kanjon Snake, koji je stvorila jedna od najdivljijih, najljepših i najfascinantnijih američkih rijeka. Zato je Jackson Hole u Teton Countyju u Wyomingu meni najdraže mjesto na cijelom svijetu", opisao je svoj dom Harrison Ford, koji je ljepote divljine i prirode zavolio kao dječak.

Rođen je 13. srpnja 1942. u Chicagu, kao stariji od dvojice sinova Johna Williama Christophera Forda, glumca i marketinškog menadžera, te Dorothy Nidelman, koja je radila kao spikerica na radiju.

"Kao čovjeka me odredilo irsko podrijetlo s očeve strane, a kao glumca židovstvo s majčine", tako je u jednom intervjuu Harrison Ford opisao svoje obiteljsko podrijetlo.

SPASILAC U AKCIJI
Od najranijeg djetinjstva velika mu je želja bila da nauči pilotirati, pa je kao mladić upisao školu letenja u Wild Roseu u Wisconsinu, ali je tada morao odustati jer je tada jedva spajao kraj s krajem i nije si mogao priuštiti cijenu od 15 dolara po satu. Sredinom devedesetih zato je unajmio privatnog učitelja Terryja Bendera koji ga je naučio pilotirati, a prvi samostalni let Harrison Ford je odradio u Cessni 206, a danas je vlasnik putničkog zrakoplova, helikoptera Bell 407 i hidroaviona De Havilland Canada DHC-2 Beaver, s kojima na poziv Gorske službe spašavanja iz Tetona sudjeluje u akcijama pronalaska i izvlačenja ozlijeđenih i izgubljenih izletnika u tamošnjem nacionalnom parku.
"Mislila sam da bulaznim, jer nisam mogla povjerovati vlastitim očima kad je iz helikoptera izašao glavom i bradom Harrison Ford, moj spasitelj", opisala je tada 20-godišnja Sarah George susret sa salavnim glumcem. Mlada planinarka se smatrala nestalom u srpnju 2000., a Harrison Ford uočio ju je i spasio s planine Table u Wyomingu u čijim vrletima se izgubila.

U danima dječaštva najdraža izvanškolska aktivnost bili su mu izviđači, čiji je zapovjednik postao s titulom Boy Scouta, drugog najvišeg čina u toj organizaciji, a osim izleta i logorovanja u prirodi koje je vodio radio je i kao savjetnik za proučavanje reptila u kampu Napowan Adventure Base. Prema legendi ta je biografska činjenica iz života njegovog glavnog glumca redatelja i producenta Stevena Spielberga nadahnujla da lik mladog Indiane Jonesa, u filmu "Indiana Jones i posljednji križarski pohod" iz 1989. prikažu kao izviđača. Kao mladić je bio prilično povučen i skroman, a da prevlada vlastitu introvertiranost pomogli su mu kazalište i gluma, jer se na koledžu Ripon u Wisconsinu upiaso u dramsku sekciju. Osim toga je bio voditelj na školskom radiju WMTH, gdje je na oduševljenje muških slušatelja uživo prenosio i utakmice američkog nogometa.

image

S Melissom Mathison je dobio sina Malcolma

PROFIMEDIA -/BACKGRID USA/PROFIMEDIA

No, nikad nije diplomirao filozofiju i književnost, jer je njegov profesor i mentor otkrio kako je Ford velike dijelove svog seminarskog rada jednostavno prepisao bez navođenja izvora, te je pod optužbom za plagijat četiri dana prije diplome izbačen iz koledža. Jedan od razloga za prepisivačinu u posljednji čas bila je i činjenica da se do ušiju zaljubio u kolegicu Mary Marquardt, jednu od najpopularnijih studentica na koledžu koja je uz to bila i vođa navijačica.

Nakon izbacivanja s koledža bilo mu je jasno da povratak u roditeljsku kuću nije opcija, pa se brže bolje 18. lipnja 1964. vjenčao s Mary Marquardt i nakon ljeta koje je proveo radeći pomoćne i povremene poslove - dostavljača novina, konobara, radnika na benzinskoj pumpi..., sa suprugom preselio u Los Angeles.

Tražio je posao na radiju, ali ga nije dobio, pa je na kraju potpisao ugovor s filmskim studijem Columbia Pictures: za plaću od 150 dolara tjedno morao je pristati na sve ponuđene uloge statista i epidozista u Columbijinim televizijskim i filmskim produkcijama.

Koliko je njegovo ime glavešinama značilo i koliko su imali vjere u njegovu glumačku nadarenost pokazuje podatak da su francuskog redatelja Jacquesa Demyja odgovorili da angažira Forda u glavnoj ulozi u svojoj prvoj holivudskoj produkciji "Model Shop" 1969. jer taj momak "nema nikakvu budućnost u industriji filmske zabave", kako su mu poručili.

image

Ove godine izašao je peti nastavak filma o Indiani Jonesu u kojem je Fordu partnerica Phoebe
Waller-Bridge

AFP COLLECTION CHRISTOPHEL VIA AFP
image

U ‘Istrebljivaču‘ Ridleyja Scotta s glumicom Sean Young

PROFIMEDIA THE LADD COMPANY/SHAW BROTHERS

"Nisam dobio ulogu, dakako, ali sam shvatio da u meni ima nešto, da netko u meni vidi potencijal i vjeruje u moje sposobnosti. Nakon godina profesionalnih poniženja to je bio jako dobar osjećaj", izjavio je Ford koji je zbog egzistencijalnih problema - sa 150 dolara tjedno nije mogao prehranjivati obitelj s dvoje male djece - na kraju odlučio ostaviti glumu i kao samouki stolar otvorio svoju - radionicu.

Kad je svojim naručiteljima, supružnicima Joan Didion i Johnu Gregoryju Dunneu, inače novinarima, publicistima i prvacima književnog pravca new journalism, uređivao kuću u Malibuu, ispričao da je inače glumac, a da se stolarijom bavi iz egzistencijalne nužde, oni nisu mogli povjerovati vlastitim ušima. Već sutradan su ga povezali sa svojim prijateljem, casting agentom Fredom Roosom, koji ga je, pak, ubacio na aduciju za film "Američki grafiti", čiji je redatelj bio George Lucas.

Harrison Ford je dobio malu, ali značajnu ulogu Boba Falfe, zbog koje mu je tri godine kasnije stigao direktan Lucasov poziv za ulogu Hana Sola. A redatelj i producent Francis Ford Coppola koji je nakon uspjeha "Kuma" morao proširiti svoj ured, za njegovo preuređenje je angažirao Forda te ga, vidjevši ga na djelu, odmah angažirao u svojim idućim filmovima "Prisluškivanje" i "Apokalipsa danas" u kojima je glumio s najvećima toga vremena: Geneom Hackmanom, Marlonom Brandom, Martinom Sheenom...

image

S Melissom Mathison je dobio kćer Georgiu

PROFIMEDIA HEAD TO TOE CELEBS/BACKGRID/

A zahvaljujući Francisu Fordu Coppoli upoznao je i njegovu blisku suradnicu, scenaristicu Melissu Mathison ­(uz ostalo potpisuje scenarij za Spielbergov "E.T."), u koju se zaljubio i zbog koje se razveo od Mary Marquardt. Iselio se iz vile u kojoj su živjeli i započeo novi život na novoj adresi.

Bile su to njegove zlatne godine: za prvi snimljeni film iz serijala "Ratovi zvijezda: Nova nada" dobio je honorar od deset tisuća dolara, a za idući "Imperija uzvraća udarac" pedeset puta više plus tantijeme od zarade u kinima i prodaje prava televizijama za emitiranje.

U braku su proveli 21 godinu, a većinu tog vremena glumac je bio na svom ranču u Wyomingu, kamo se preselio da ne bi postao rob vlastite slave i popularnosti, kako je izjavio. Tamo si je glumac uredio stolarsku radionicu i napravio farmu konja, te položio tečajeve za pilota helikoptera i sportskih zrakoplova, što mu je omiljena zanimacija u slobodno vrijeme.

image

Harrison sa sinovima iz prvog braka Benjaminom i
Willardom

PROFIMEDIA PHILIPPE LEDRU/AKG-IMAGES/PR

Zbog česte razdvojenosti od supruge, koja je poslom, ali i zbog kćerine epilepsije bila vezana za Los Angeles, grad u kojem su njihova djeca odrasla i školovala se, propao je i Harrisonov drugi brak. Izvansudskom nagodbom nakon duge parnice o raspodjeli bračne stečevine Melissi Mathison isplatio je 90 milijuna dolara i postotak od zarade njegovih filmova do punoljetnosti njihove djece, a plaćao je i mjesečnu alimentaciju za Malcolmovo i Georgino uzdržavanje i školovanje.

MOTIVACIJSKI GOVOR NA ŠIPANU

"Možete uraditi što god želite, ali morate u to vjerovati i tome se posvetiti. Ako to ne upali, pokušajte na neki drugi način. Biti uspješan ne znači imati sreće, biti uspješan ne znači biti rođen pod sretnom zvijezdom, nego biti svoj i vjerovati u vlastite snove. Važno je da ne pokušavate oponašati tuđe uspjehe, jer je svatko od nas jedinstven. Vaša osobnost i vaše jedinstveno iskustvo je vrednije je od bilo čega drugog. Zato se potrudite da upoznate sebe, jer vi to možete", tim se riječima Harrison Ford preklani obratio polaznicima Ljetne škole filma Šipan. Na otok u dubrovačkom akvatoriju stigao je u sklopu obiteljskog odmora u Dubrovniku, kamo je stigao u društvu supruge Caliste Flockhart i sina Liama. Na Jadranu se oporavljao od ozljede ramena, koju je zadobio na snimanju petog nastavka o pustolovinama profesora arheologije Indiane Jonesa, a u Dubrovniku se ponašao poput tipičnog turista: sa suprugom i sinom prošetao je Stradunom, obišao gradske zidine, te se provozao na replici jedrenjaka karake. Kapetan broda Fran Radošević ispričao je kako se slavni gost u jednom trenutku prihvatio kormila i s njim razgovarao o brodovima i navigavanju, dok su njegova supruga i sin na palubi uživali u zalasku sunca.

"To je samo novac, a njega imam ionako previše za deset života. Mnogi pogrešno misle da je novac izvor sreće, a ja se smatram sretnikom što do te spoznaje nisam stigao prekasno", izjavio je Harrison Ford, koji veliki dio svog bogatstva ulaže u akcije i zaklade za očuvanje prirode i zaštitu preostalih divljih područja u Sjedinjenim Državama, zbog čega je 2006. dobio uglednu nagradu "Jules Verne Spirit of Nature".

image

Glumac je posvojio i Liama, sina svoje treće supruge Caliste Flockhart

PROFIMEDIA PATRIOT PICS/BACKGRID/BACKGR

"Nakon desetljeća ogromnih pogrešnih odluka i katastrofalnih procjena kako će se klimatske promjene uzrokovanih ljudskim utjecajem idućih godina odraziti na život na Zemlji naša je najvažnija zadaća da se ogorčenim mladim ljudima i klimatskim aktivistima maknemo s puta i apsolutno uvažimo sve njihove zahtjeve. Slušajte me i dobro zapamtite da je to naš prvi i jedini zadatak ako želimo osigurati kakvu-takvu budućnost našoj djeci, unucima i generacijama koje dolaze", izjavio je na UN-ovom samitu u New Yorku 2019. posvećenom borbi za ublažavanje klimatskih promjena.

Linker
27. travanj 2024 14:09