ČEKA SE ODLUKA

Hoće li ga bivša spriječiti: NBA zvijezda želi profitirati na svom transrodnom djetetu?

Bivša supruga Dwaynea Wadea tvrdi da trostruki osvajač naslova NBA prvaka u transrodnom identitetu njihovog maloljetnog djeteta vidi priliku za zaradu.

Roditeljima nikad nije bilo lako podizati djecu i izvesti ih na pravi put, ali izazovi s kojima se suočavaju očevi i majke današnjih tinejdžera drugačiji su nego ranije. Rijetki su prije čuli, a kamoli razmišljali o pitanjima rodnog identiteta, rodnoj disforiji ili rodnoj euforiji, što je lice i naličje istog problema s kojim se danas suočava sve više adolescenata.

Rodna disforija je poremećaj rodnog identiteta koji se definira kao depresivni stres sindrom kod osoba koje se osjećaju zarobljene u tijelu suprotnog spola zbog osjećaja nezadovoljstva identitetom koji im je dodijeljen i pripada im rođenjem.

Sloboda izražavanja rodnog identiteta, što je pravo na kojem se posljednjih godina na Zapadu sve više inzistira, u sebi uključuje i pravo na rodnu nejasnost i rodnu kontradikciju. Tako neka osoba sebe može doživljavati kao žensko, iako je rođena kao muško, ali i obrnuto - muškarcem premda je rođena u ženskom tijelu.

Slučaj 15-godišnjeg djeteta Zayje Wade još je kompliciraniji: izjašnjava se kao transrodna osoba dvojnog muško/ženskog identiteta, a riječ je o mlađem djetetu košarkaške NBA zvijezde Dwaynea Wadea i njegove bivše supruge Siovaughn Funches-Wade koja je ovog tjedna podnijela prigovor zbog Zayinog zahtjeva za promjenu imena i roda.

Zahtjev je urudžbiran kalifornijskom sudu u Los Angelesu s obrazloženjem da otac radi pritisak na njihovo maloljetno dijete da bi ostvario profit od poslovnih i marketinških ugovora s raznim kompanijama, među kojima je i Disney.

image

Dwayne Wade sa suprugom, glumicom Gabrielle Unioni djecom Zayom i Kaavijom James na filmskoj premijeri u Hollywoodu u ožujku ove godine

CHRIS DELMAS/AFP/PROFIMEDIA

"Brinem se da Dwayne možda požuruje i radi određenu vrstu pritiska na naše dijete u postupku promjene imena i izbora rodnog identiteta kako bi od toga kapitalizirao financijsku korist", navela je majka u svom obrazloženju.

Navela je i da je u razgovoru koji su njih dvoje vodili u travnju ove godine u Atlanti Dwayne Wade navodno izjavio kako je igri mnogo novca, te da se priča oko transrodnosti njihova djeteta može, uz ostalo i marketinški, jako dobro kapitalizirati.

image

Gabrielle Union, Dwayne Wade i Zaya Wade sudjelovali su u holivudskoj proslavi Gucci Love Parade

TIM REGAS/SPLASHNEWS.COM/SPLASH/PROFIMEDIA

"Rekao je da će učiniti sve da naše dijete postane slavno te da u vezi s time namjerava potpisati ugovore", izjavila je Siovaughn Funches-Wade zabrinuta zbog toga što je njihovo maloljetno dijete zbog toga izloženo stalnom pritisku medija.

Supružnici su se rastali prije 15 godina i imaju dvoje djece, profesionalnog košarkaša Zairea (20) i Zayju (15), nad kojima je u sudskom postupku skrbništvo dobio - otac. Slavni sportaš iz veze s Ajom Metoyer ima i osmogodišnjeg sina Xaviera, a u braku s glumicom Gabrielle Union dobio je kćer Kaaviju James koja 7. studenog slavi četvrti rođendan. Osim njih podigao je i 21-godišnjeg nećaka Dahveona Morrisa, sina svoje sestre nad kojim je skrbništvo dobio 2011.

image

Košarkaš Dwayne Wade je trostruki osvajač NBA naslova

RONALD MARTINEZ/GETTY IMAGES/PROFIMEDIA

Kako će se priča na kraju pravno rasplesti odlučit će kalifornijski sud, a javnost je kao i uvijek podijeljena. Dwaynea Wade mnogi smatraju uzornim ocem i roditeljem koji čini sve za dobrobit svoje djece i nećaka, a stranu mu drži i supruga Gabrielle Union.

image

Četverogodišnju Kaaviju James, kćer Dwyanea Wadea i Gabrielle Union na instagramu prati dva milijuna ljudi

JANIE AND JACK/MEGA/THE MEGA AGENCY/PROFIMEDIA

"Dwayne i ja apsolutno podržavamo djecu u svim njihovim životno važnim odlukama. Iskreno, nikad nisam razmišljala o majčinstvu i djeci, sve dok nisam upoznala Dwaynea i njegove klince. Danas ne mogu zamisliti ništa ljepše i uzbudljivije od naše netradicionalne funkcionalne obitelji. To je najljepši dar koji sam dobila u životu", izjavila je glumica koja je nakon rođenja kćeri -rodila ju je surogat majka nakon njezinih devet spontanih pobačaja u tri godine - napisala knjigu. Opisala ju je kao otvoreno ljubavno pismo u slavu svoje obitelji i najvažnijih osoba u njezinom životu.

Linker
18. travanj 2024 23:25