Zvijezda MasterChefa o bolesti

Ispovijest chefa Melkiora Bašića: ‘Naglo sam izgubio 20 kg i doznao dijagnozu. Oporavio sam se tek za godinu dana‘

Oscilacije u težini jednog od najtalentiranijih hrvatskih kuhara prate od ranog djetinjstva kada je trpio i vršnjačka zadirkivanja, no najveći je stres doživio prije dvije godine kada je vaga pokazala čak dvadeset kilograma manje, a agonija je trajala nešto više od godine dana - dok nije dobio točnu dijagnozu.

Gotovo da ne poznajemo vrsnog chefa koji u nekom periodu života nije imao problema s kilogramima, a te muke nisu zaobišle ni zvijezdu ovogodišnjeg MasterChefa, člana žirija Melkiora Bašića (36). Za razliku od brojnih kulinarskih majstora koji u gastro delicijama uživaju bez ikakve mjere, ovaj Zagrepčanin manje je imao problema zbog samokontrole, a više zbog nedaća sa zdravljem.

"Imao sam faza u životu kad sam imao problema s viškom kilograma. Još kao dijete, u četvrtom razredu osnovne škole imao sam čak šezdeset kilograma, bio sam mala loptica. Zadirkivali su me, ali ne previše. Većinom prijatelji iz društva, no nisam im davao do znanja da mi to smeta pa je ostalo na prijateljskom zadirkivanju, ne bih to nazvao bullyingom. Iako, danas bi situacija vjerojatno bila drugačija. Društvene mreže nameću standarde ljepote koji mnogima predstavljaju opterećenje i mnogi se teško nose s njima, posebno mladi. Poanta je ipak kako se postavite u društvu, sve ovisi o stavu i gardu”, priča Melkior.

Najviše kilograma imao je s devetnaest godina kada je vaga pokazivala okruglih sto, no kako danas ima devedeset i četiri, ni tada se nije osjećao pretilim.

image

Melkior Bašić u ranim dvadesetima.

PRIVATNI ALBUM

Čitajte i: Masterchef napetiji od sapunica: Red padanja u nesvijest, red tračanja kao u osnovnoj školi

Njegovi najveći problemi s kilogramima dogodili su se prije dvije godine kada mu se život iznenada promijenio.

Priznati kuhar koji je iskustvo stjecao u restoranima s Michelinovim zvjezdicama u Bordeauxu te 2017. bio jedini hrvatski predstavnik na Chef World summitu u Monaku, tada je radio tri sezone kao chef u Alhambri, luksuznom biseru grupacije Jadranka s otoka Lošinja, no odjednom se počeo osjećati loše. Zahvaljujući supruzi Andrei koja ga je nagovorila na preglede, dobio je dijagnozu Hashimoto - autoimunu bolest štitnjače.

image

Melkior Bašić 2017. godine.

MARIO KUčERA/CROPIX

"U samo dva mjeseca izgubio sam dvadeset kilograma. Bolest je bila jedan od razloga. Štitnjača napada podmuklo, niste ni svjesni što vam se događa. Simptome koje sam osjećao sam pripisivao drugim stvarima, gužvi na poslu, stresu, premalo sna… Nije mi padalo na pamet što je uzrok, dok nisam krenuo na razne pretrage i dobio dijagnozu. Tada mi je bilo puno lakše shvatiti svoje stanje i nositi se s njim”, govori Melkior.

Kada je počeo gubiti kilograme jeo je kada god bi stigao, što god bi mu došlo pod ruku. No kile se nisu primale, samo su išle dolje. Čak je počeo navečer prije spavanja nezdravo jesti, natrpavao se slatkišima i grickalicama, a vaga je u jednom trenutku pokazala dvadeset kilograma manje - njih samo sedamdeset i osam što je na visinu od 185 centimetara bio nemali šok.

image

Melkior Bašić prije tri godine kada je imao 78 kilograma - čak 16 manje nego danas.

PRIVATNI ALBUM

Godinu dana trebalo je liječnicima da mu pronađu odgovarajući terapiju, a onda mu se zdravstveno stanje rapidno stabiliziralo.

Danas se osjeća odlično u svom tijelu. Iako se zbog metabolizma i godina kilogrami brže primaju no prije, to ga ne zabrinjava jer je sretan što mu je bolest pod kontrolom, a kada je riječ o prehrani vrlo je discipliniran.

image

Melkior u Malom Lošinju gdje je radio kao chef restorana Alfred Kellerr tri sezone.

Mario Kučera/CROPIX

"Osjećam se super u svojoj koži. Hranim se raznovrsno, a ne uskraćujem si ništa. Jedem sve u umjerenim količinama, važno mi je imati tri obroka dnevno i nisam izbirljiv, ipak sam kuhar. Živčan sam ako sam gladan, jer ljubav zaista prolazi kroz želudac. Jelovnik mi je šarolik, na njemu su povrće, meso, riba, pečeno, kuhano, sirovo... Smatram da čovjek mora jesti sve, ali u granicama. Primijetio sam da u zadnje vrijeme jedem manje mesa, a više priloga poput povrća i žitarica, trenutno mi to odgovara”, objašnjava Bašić.

image

Melkior danas ima 94 kile i osjeća se odlično u svom tijelu.

PRESS/NOVA TV

Čitajte i: MasterChef kao turska sapunica: Plačljivci i drama nerviraju gledatelje, show spašava samo jedno

A kako bi opravdao titulu najzgodnijeg hrvatskog chefa koju je dobio čim je gledateljice prikovao uz ekrane s prvom epizodom Masterchefa, redovito vježba u teretani s privatnim trenerom. Pravda se pak da to nije zbog mišićne mase već zbog općeg stanja, viška energije i kondicije, a i dalje vjeruje da je najbolja vježba fizički rad – na poslu, u vrtu ili vikendici, u što se sam uvjerio kada je u stolarskoj radionici u Zagorju uredio bratovu vikendicu.

Linker
05. ožujak 2024 16:46