FINANCIJSKA PISMENOST

Ivan Alduk, Ivana Čuljak i Tatjana Jurić otkrivaju kako štede: "U šali kažem da će mi to biti mirovina"

Poznata radijska voditeljica, modni dizajner i slastičarka otkrivaju koliko su vješti u upravljanju vlastitim prihodima te koja iskustva su ih financijski opametila.

"Probleme mi rade samo neredoviti platiše"

Zagrebačka TV i radijska voditeljica 41-godišnja Tatjana Jurić već je u ranim dvadesetima kupila vlastitu nekretninu i do danas je otplatila, a u četrdesetima je investirala u kamenu kuću u Dalmaciji što, kaže, smatra i vidom štednje jer je uskoro planira iznajmljivati. "U šali kažem da će mi to biti mirovina. S obzirom na to da nisam u stalnom radnom odnosu, sama sebi uplaćujem zdravstveno i mirovinsko", rekla je Tatjana Jurić te dodaje da je oduvijek odgovorno raspolagala novcem.

"Odrasla sam u obitelji ekonomista, a kroz školovanje i studij na Fakultetu političkih znanosti sam stekla širinu koja mi je pomogla u ostvarivanju financijske stabilnosti", kazala je Jurić. Probleme su joj u ovih dvadesetak godina karijere, kaže, radili samo neredoviti platiše.

image

Voditeljica Tatjana Jurić već je dvadeset godina financijski samostalna

VEDRAN PETEH/CROPIX

"Kad sam počela raditi, nered je bio puno veći nego danas, ali u Hrvatskoj i danas postoji slaba svijest o tome da se dospijeće mora poštovati i da rad košta. Ako sam pošteno odradila i na vrijeme izdala fakturu, kulturno je platiti na vrijeme", istaknula je voditeljica koja novac najradije troši na putovanja i nekretnine jer ga je, smatra, najvažnije oplemeniti - kroz iskustva ili prinose.

"Tko se nije našao u financijski izazovnoj situaciji, taj nije radio"

Modni dizajner 37-godišnji Ivan Alduk godinama vodi svoju tvrtku pa je već, kaže, naučio kako pametno raspolagati s novcem. "Trenutno ulažem u vlastite projekte. Smatram da je takav način ulaganja, prvenstveno u sebe i u svoje znanje, a onda i u razvoj vlastite firme, dugoročno najisplativiji. Isto tako, uskoro su mi u planu ulaganja u nekretnine" rekao je Alduk dodajući da ga posao koji radi ispunjava, neovisno o zaradi.

Kreativna zanimanja ne donose ogromne novce, ali donose veliko zadovoljstvo, no bilo bi, kaže, licemjerno reći da mu nije cilj radom si osigurati ljepši život. Priznaje i kako se više puta doveo u financijske probleme.

image

Dizajner Ivan Alduk tijekom pandemije je morao donijeti mnogo velikih financijskih odluka

DARKO TOMAŠ/CROPIX

"Onaj tko nije, taj očito u životu nikad ništa nije radio. Nije stvar u tome hoćeš li se naći u financijskim problemima, nego kako ćeš u tom trenutku reagirati, što ćeš napraviti. Zamislite samo poslovanje modnog brenda u Hrvatskoj za vrijeme pandemije, te tri godine unutar kojih su otkazana vjenčanja i događaji za koje radim haljine. To je bilo iznimno izazovno razdoblje i morao sam donositi ozbiljne financijske odluke svaki tjedan. Izlazak iz takve situacije je kad se pronađe balans između vlastitih mogućnosti i potreba tržišta", objasnio je modni dizajner koji je prebrodio krizu i neumorno radi na novim kolekcijama.

"Najbolja lekcija mi je bio život u Meksiku"

Slastičarka 36-godišnja Ivana Čuljak koja je pažnju javnosti privukla prije 11 godina zahvaljujući dobrom plasmanu u showu "MasterChef" - proputovala je svijet i kuhala u restoranima u Meksiku, Ekvadoru, Kolumbiji, Portugalu... A onda se vratila u Hrvatsku i 2019. pokrenula slatki biznis pripremajući slastice u zagrebačkom "A Most Unusual Gardenu". Inače diplomirana ekonomistica, nedavno je otišla korak dalje i otvorila vlastitu slastičarnicu u širem središtu grada.

"Trudim se biti racionalna i pametno raspolagati novcem jer sam kroz godine rada naučila vrijednost zarađenog, a i uloženog", rekla nam je vlasnica slastičarnice "Neka jedu kolače". Rano je, kaže, započela samostalni život, jer se iz Ljubuškog preselila u Zagreb zbog studija pa je bila primorana postati financijski pismena, a najviše je naučila tijekom šest mjeseci života u Meksiku.

image

Slastičarka Ivana Čuljak nedavno je otvorila novu slastičarnicu u širem središtu Zagreba

NEJA MARKIČEVIĆ/CROPIX

"Došla sam u nepoznato okruženje, nisam znala jezik niti sam imala posao. No izborila sam se za sebe i pronašla dva posla koje sam s ljubavlju radila po cijele dane. Znala sam da se moram pobrinuti sama za sebe", istaknula je. Visoka davanja državi, mnoštvo administrativnih procedura i strogi regulatorni okviri samo su neki od izazova s kojima se, kaže, susreće gotovo na dnevnoj bazi. No ono što joj ostane voli potrošiti na putovanja, dobru torbu i cipele.

Linker
25. travanj 2024 06:14