Reuters
NOVE KONTROVERZE

Je li Kanye West 'nedovoljno Amerikanac' da bi nastupio na inauguraciji?

Popis glazbenika koji su odbili nastupati na inauguraciji novog američkog predsjednika Donalda Trumpa počeo je poprimati zadivljujuće razmjere, a vidjeti i čuti sve one koji su ga odbili jednome mjestu zaista bi mogao biti prvorazredni glazbeni događaj.

Među imenima glazbenika koji su odbili čast nastupanja na inauguraciji našlo se i ono kontroverznog repera Kanyea Westa koji se s novim predsjednikom susreo prije nešto više od mjesec dana. Upravo zbog tog susreta koji se činio prilično prijateljskim, a i zbog činjenice da organizacijski odbor inauguracije ima popriličnih problema s privlačenjem velikih zvijezda, činilo se logičnim da Kanye nastupi na inauguraciji.

Reuters
Donald Trump i Kanye West, prosinac 2016.

No, sada se pojavio novi moment i čini se da Kanye nije odbio Trumpa, već nije bio niti pozvan da nastupi. I to iz sasvim bizarnog razloga. Naime, po mjerilima organizatora inauguracije – on nije dovoljno Amerikanac!

-->

Predsjednik organizacijskog odbora inauguracije Tom Barrack upitan je jesu li uopće pozvali Kanyea, a odgovorio je sljedeće: "Nismo ga pitali. Mislim, on je sjajan i smatra se prijateljem novog predsjednika, ali ovo nije nastup za njega. Program smo zaokružili, savršen je. Bit će tipično i tradicionalno američki. Kanye je sjajan tip, ali jednostavno ga nismo pitali da nastupi. Idemo dalje onako kako smo planirali."

Američki mediji izruguju se s ovom izjavom i naglašavaju da će na inauguraciji nastupiti irski plesači, operni pjevači (a opera potječe iz Italije) te DJ koji se bavi miksanjem "ukorijenjenim u američku tradiciju". Ističu također da ideja Amerike jest spajanje različitih tradicija iz različitih dijelova svijeta i da se upravo njihovim pretapanjem i miješanjem stvara prava američka suština. Tu bi svakako trebao pripadati i rap, glazbeni žanr nedvojbeno nastao u Sjedinjenim Američkim Državama, ali organizacijski odbor inauguracije očito ne dijeli to mišljenje.

-->

Zanimljivo je da se ovaj mini-skandal dogodio upravo u vrijeme kada se na sveučilištu u Washingtonu pojavio novi kolegij koji se zove "Politics of Kanye West. Black Genius and Sonic Aestethics". Na kolegiju će se proučavati utjecaj Kanyea na pop-kulturu, a profesor Dr. Jeffrey McCune je u razgovoru za St. Louis Post-Dispatch kolegij obrazložio riječima – "Znam da su moji studenti povezani s Kanyeom. Uvijek se referiraju na njegovu glazbu, nastupe, spotove i modni izričaj. Postoji li bolje vrijeme da se fenomen Kanye Westa ozbiljno krene proučavati? On je istinska ikona popularne kulture."

Linker
25. travanj 2024 02:24