živuća legenda

Jimmy Stanić otkrio kako je proslavio 95. rođendan: I dalje vozi auto te jedva čeka nastupe

Naš proslavljeni pjevač i glazbenik koji je nakon smrti Tonyja Bennetta postao i najstariji aktivni pjevač na svijetu, ispričao nam je kako je proteklo slavlje impresivnog rođendana, planira li još nastupati, ali i koja je tajna njegove dugovječnosti i vitalnosti.

‘‘Jedan život imamo i moramo uživati, malo dobre glazbe, malo fine klope i to je to‘, rekao je Stjepan Jimmy Stanić, naš slavni glazbenik i pjevač u dokumentarcu koji se snimao kada je imao 87 godina. Tada je u šali rekao da će valjda ‘‘prestići‘ svoju majku koja je živjela do 88. No ne samo da ju je pretekao nego je u dobroj snazi 20. siječnja proslavio 95. rođendan uz svoju sedam godina mlađu suprugu Barbaru Trohar s kojom je u vezi punih 48 godina.

‘‘Bili smo doma na toplom. Pa vidite kakvo je vani vreme. Nekaj smo si spekli, malo crnog vinčeka i bilo nam je lepo. Kolače nismo imali, ja ih inače kupim u obližnjoj slastičarnici, ali vani je led pa nisam išel. Zapravo ne jedemo puno kolače, Barbara pogotovo jer veli da slatko deblja.‘‘, rekao nam je šarmantni i vitalni Jimmy Stanić koji je nakon smrti slavnog pjevača Tonyja Bennetta prošle godine, postao najstariji živući aktivni pjevač na svijetu. I to kako aktivni. Dan prije Badnjaka održao je veliki koncertu u zagrebačkoj Tvornici što mu je drugi put prošle godine da je napunio tu dvoranu. Održava i manje koncerte po klubovima, a uz njega je na pozornici uvijek njegova supruga Barbara.

image

U zagrebačkoj Tvornici 2023. je imao dva koncerta

LUCIJA OCKO CROPIX

‘‘Nego kak‘, pa Barbara je uvijek sa mnom. Još imamo snage i volje za nastupima samo se treba dogovoriti sa organizatorima. Mi spremno čekamo poziv. ‘‘, govori slavni pjevač koji odolijeva svim medicinskim preporukama, i dalje puši, voli si popiti čašu vina i još uvijek vozi automobil.

‘‘ Vozačka mi vrijedi još nekoliko mjeseci, a onda moram ponovo na pregled. Znate, u ovim godinama vam daju dozvolu na samo godinu dana pa stalno moram na preglede. Nadam se da nebu problema jer Barbaru muči koljeno pa sam ja njezin šofer.‘‘

image

Sa suprugom Barbarom u vezi je čak 48 godina

BRUNO KONJEVIC/CROPIX CROPIX

A dok traje ovo zimsko vrijeme s poledicom, Jimmy i njegova Barbara mudro se paze pa ne izlaze van. Inače je njihova rutina odlazak na lokalnu tržnicu u Utrinama gdje žive, uvijek si tamo nakon kupnje namirnica kaže, popiju kavicu pa onda doma na kuhanje ručka. A za svoju dugovječnu vitalnost nema posebnog recepta.

‘‘To vam ovisi o čoveku. Treba imati duha i maštu, a ja imam jako bujnu maštu. Stvari uzimam takve kakve jesu, ne uzrujavam se zbog ničega jedino mi je žal kaj se ljudi jako loše odnose prema prirodi. To je zapravo tragedija kak‘ je uništavamo, a čovek nemre živeti bez prirode.‘‘

Supružnici Stanić imaju svoju malu oazu u prirodi gdje ljeti vrlo često odlaze, točnije borave. To je mala drvena vikendica koja nosi ime Villa Barbara usred zelenila u selu Kozjača u okolici Velike Gorice.

Inače, Jimmy Stanić iza sebe ima deset studijskih albuma, mnoštvo singlova, brojne koncerte diljem ondašnje Jugoslavije i Europe te zanimljive vokalne suradnje, posljednja mu je bila s nedavno preminulim kantautorom Juricom Popovićem za njegovu pjesmu ‘Tri brata‘. Posljednji studijski album ‘‘91+‘‘ objavio je 2020. godine, a snimljen je uz pratnju orkestra maestra Josipa Cvitanovića. Na albumu se našao izbor njegovih najpoznatijih pjesama koje su postale evergreeni poput ‘‘Kobila Suzy‘‘, ‘‘Mimi‘‘, ‘‘Prolazi sve‘‘, ‘‘Dimnjačar‘‘, ‘‘Jutro će promijeniti sve‘‘ …, a 2022. objavljen mu je i live album ‘‘Prolazi sve‘‘, snimka koncerta održanog u Kongresnoj dvorani Zagrebačkog velesajma sa Zagrebačkom filharmonijom. A kao mladić svirao je kontrabas u orkestru čuvenog američkog jazz trubača Dizzyja Gillespieja. Za njihova prvog gostovanja u Zagrebu 1956. doslovno je iz gledališta, pet do dvanaest, uskočio na pozornicu u Studentskom centru, kao zamjena za basista koji nije na vrijeme stigao iz Rima.

image

Na dodjeli nagrada 2022 sa Želimirom Babogredcem, Terezom Kesovijom i Dragom Diklićem

VEDRAN PETEH CROPIX
image

Na snimanju spota za duet "Tri brata" 2018. godine s
Juricom Popovićem i Vedranom Mlikotom.

BORIS KOVACEV/CROPIX CROPIX

Za njega se bez dileme može reći da je istinska živuća glazbena legenda, pravi Zagrepčanec, uglađen, džentlmenskih manira, šarmantan i duhovit. Odrastao je u Vlaškoj ulici uz tri starija brata, a cijela se obitelj bavila glazbom pa je tako u nju krenuo i mali Mimi, kako ga je mama zvala od milja jer je željela djevojčicu.

Kako je rastao, najstariji brat je predložio da mu promijene to žensko ime. U kinima su tada bili popularni kaubojski filmovi, jedan se lik zvao Jimmy i prozvali su ga po njemu.

Prvi put pred mikrofonom je stao u jednoj radijskoj emisiji gdje se sam pratio na gitari. Dok je pohađao gimnaziju, učio je svirati kontrabas, želio je studirati operno pjevanje kao jedan njegov brat, ali odustao je zato što je to zahtijevalo disciplinu.

image

Posljednji studijski album ‘‘91+‘‘ objavio je 2020. godine

VANESA PANDZIC CROPIX
image

Na svečanoj dodjeli nagrada Zlatni Studio 2018. godine

RONALD GORSIC/CROPIX CROPIX

Naime, Jimmy je bio prilično vragolast mladić koji je volio noćne izlaske, puno je putovao i nastupao, tako da se ozbiljni studij, iako je u jednoj godini završio dvije godine kontrabasa u muzičkoj školi, ne bi uklopio u njegov stil života.

Nikada nije imao ozbiljnu vezu već je u vijek u šali govorio- ‘žene su me opsjedale, a muževi proganjali.‘‘

Smirio se tek 1977. kada se u njegovom životu pojavila ona prava, Trešnjevčanka Barbara Trohar koju je oborio s nogu svojim šarmom i to na Dan žena na sindikalnom izletu u Portorožu.

‘‘Pozvao me šef jednog orkestra, iako mi se baš i nije išlo u Portorož. Kad sam došao na recepciju hotela, ugledao sam autobus iz kojeg su izlazile same žene. Rekao sam prijatelju trubaču: “ Pogledaj koliko tu ima mački”. I dok smo tako gledali, spazio sam Barbaru. Inače preferiram visoke i jake žene. Kad je prošla pokraj recepcije, dobro sam je promotrio. Pitao sam je bi li mi dala autogram. “Ak’ bum dobre volje, možda i dobijete”, uzvratila mi je, onako svisoka. “Imam ja sredstvo za postizanje dobre volje, bocu dobrog vina”, rekao sam. I tako smo uglađeno razgovarali", prisjetio se Jimmy susreta sa svojom Barbarom u razgovoru za Gloriju 2020.

A da je to bio uistinu fatalan susret dobro je poznata činjenica. Zaručeni su bili trinaest godina, a onda ju je kako je Barbara jednom rekla, jedva nagovorio na odlazak do matičara.

"Cijeli sam život govorio “ne”, a Barbara me u travnju 1990. naučila da izgovorim “da”. To jedino “da” dosad izgovorio sam, nažalost, pred svjedocima i gosponom matičarem. Ali, želim li biti iskren, moram reći da sam Barbaru prosio punih trinaest godina. Branila se riječima da je prosjačenje u nas zakonom zabranjeno", duhovito je komentirao povijesni trenutak sklapanja svojeg braka.

Linker
14. travanj 2024 09:18