Intimna ispovijest

Kći glumca Relje Bašića zbog endometrioze je jedva ostala živa, ovo je njena priča

Nika Bašić Bunić u razgovoru za Gloriju govori o bolesti zbog koje je zamalo iskrvarila i oslabilo joj je srce, no danas je mama zdrave djevojčice i svojim iskustvom želi pomoći ženama u situaciji sličnoj njenoj.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, oko 10 posto žena, odnosno njih 190 milijuna pati od endometrioze. Riječ je o kroničnoj upalnoj bolesti u kojoj se tkivo nalik sluznici maternice nalazi na mjestima gdje ga ne bi trebalo biti. Priraslice se mogu pojaviti na organima unutar zdjelice i trbušne šupljine, na jajnicima, jajovodima, mokraćnom mjehuru, tankom i debelom crijevu, izazivajući strašne grčeve. Nazivaju je i bolešću mlade poslovne žene, jer se u najvećem broju slučajeva otkriva u fertilnoj dobi kad se pojavi problem sa začećem.

U prosjeku prođe čak sedam do 12 godina do uspostave dijagnoze. Taj podatak navodi i australska redateljica Sophia Bender u dirljivom dokumentarnom filmu Endo Girl, ispunjenom autentičnim svjedočanstvima oboljelih žena. I Zagrepčanka Nika Bašić Bunić, kći legendarnog glumca Relje Bašića, dio je te statistike: s bolovima živi od 14., a da je doista riječ o endometriozi, potvrđeno joj je s 26.

"Moja prva menstruacija bila je strašno bolna. Sjećam se, bio je Badnjak, mama me pokušavala utješiti", govori Nika Bašić Bunić.

Menstruacije su joj bile neredovite, a kroz srednju školu počelo joj se događati da bi jednom do dva puta godišnje završila na hitnoj zbog nesnosnih bolova.

"Liječnici bi me pitali jesam li trudna, tad sam imala 15, 16, 17 godina. Rekli bi mi da je sve u redu ako dobijem menstruaciju u sljedećih 24 do 48 sati. I zaista, dobila bih menstruaciju, bolovi bi se smanjili. Sve do početka idućeg ciklusa", govori Nika.

To su bili grčevi koji bi je držali po šest sati u komadu, a tablete ih ne bi ublažile.

"Mlad si, fit, snažan, ne primjećuješ da je to bol koja te pokosi svaki mjesec u isto vrijeme. Mislila sam da sam naprosto osjetljivija od drugih. Kasnije sam naučila da se bol zapravo intenzivira s hormonalnom aktivnošću: što je tijelo zrelije za oplodnju, to su bolovi intenzivniji", objašnjava.

image

U prosincu 2020. rodila je zdravu djevojčicu Eli

VEDRAN PETEH/CROPIX

Na redovite ginekološke preglede odlazila je svake godine, a nalazi su uvijek bili uredni. Sve do 2012.

Taj ultrazvuk je trajao gotovo sat vremena, a po izrazu lica svoje ginekologinje shvatila je da nešto nije u redu. Rekla joj je da mora napraviti pretragu CA-125, no zamolila ju je da ne istražuje o čemu je riječ.

"Ja sam, naravno, odmah utipkala taj pojam u tražilicu i shvatila da je riječ o tumorskom biljegu koji se koristi u dijagnostičke svrhe, primjerice za otkrivanje raka jajnika. Odmah sam napravila tu pretragu. Nalaz mi je sutradan stigao e-mailom, usred poslovnog sastanka: imala sam abnormalno visoke vrijednosti", prisjeća se Nika, koja se prestrašena javila prof. dr. sc. Hrvoju Vrčiću sa Zavoda za humanu reprodukciju u Klinici za ženske bolesti i porode KBC-a Zagreb.

"Profesor Vrčić rekao je da sumnja na endometriozu. Tad sam se prvi put susrela s tim pojmom. I bila sam strašno ljuta na sve - na liječnike koji nemaju rješenje, na mamu koja po mojim kriterijima ne izgovara prave riječi... Provodila sam noći čitajući na internetu o iskustvima žena koje su zbog takve dijagnoze prestale normalno živjeti, koje nisu mogle ustati iz kreveta, ići na posao...", kaže Nika. Tek je u tom trenutku osvijestila da ni sama već godinama ne funkcionira normalno. U srednjoj školi i tijekom studija to nije primjećivala, u roku je izvršavala sve obveze i magistrirala nacionalnu i međunarodnu sigurnost na zagrebačkom Fakultetu političkih znanosti. Ali kad se zaposlila u marketingu jedne veterinarsko-farmaceutske tvrtke, gdje i danas radi, shvatila je da izostaje s posla u pravilnim razmacima, svaki mjesec, tijekom ovulacije i uoči menstruacije.

Nije mogla ni odijevati ono što korporativni svijet zahtijeva, jer crne uske hlače bi je stezale, cipele bi je smetale. No, nije shvaćala da njena bol u kukovima i križima ima veze s endometriozom.

Doduše, ona je još imala samo sumnju na bolest, ne i dijagnozu. Jer dijagnoza se uspostavlja laparaskopskom operacijom, što kirurzi izbjegavaju kad je riječ o mladoj ženi koja nije rodila. Naime, svaki zarez na jajniku ili jajovodu može potencijalno ugroziti mogućnost majčinstva.

image

Čak 12 godina bilo je potrebno da Nika dobije dijagnozu

VEDRAN PETEH/CROPIX

Postoji nekoliko vrsta endometrioze: lakše se uoče takozvane čokoladne ciste, a Nikina je bila paučinasta. I doista, njena utroba je bila premrežena srebrnom opnom, koja nije vidljiva na ultrazvuku. Zahvaćeni su joj bili probavni trakt, jajnici, jajovodi, dio maternice, cijelo zdjelično dno. S godinama se to sve pretvorilo u jednu kroničnu upalu i sve ju je boljelo - od odlaska na WC do kukova i leđa kad bi odjenula hlače.

No, nije bila kandidatkinja za operaciju, zbog visokih upalnih vrijednosti vidljivih na nalazu tumorskih biljega.

Neki ginekolozi u toj fazi propisuju kontracepcijske pilule, koje umiruju hormone, a samim time se i upala smanjuje.

"Kod mene ni prethodno nije funkcionirala hormonalna terapija koju sam pokušala piti tijekom adolescencije. Naprosto nisam na to dobro reagira la i brzo bih odustajala. Zato je nisam pila ni ovaj put. I dalje sam bila ljuta na cijeli svijet i radila sam nešto što je totalno kontraproduktivno: obilazila razne liječnike ne bih li dobila neku vedriju vijest, nešto što će me utješiti. U tom razdoblju doista sam čula razne stvari. Recimo, jedan me ginekolog praktički istjerao iz ambulante jer sam mu došla s temperaturom. A kod mene je ona bila posljedica aktivnosti endometrioze, ne prehlade ili neke druge bolesti, svaki mjesec sam imala povišenu temeraturu tijekom ovulacije i prije menstruacije. Zato je važno razgovarati s liječnicima koji se bave baš endometriozom", naglašava Nika.

Druga ginekologinja ponudila joj je pak hormonalnu terapiju s kojom se žena stavlja u umjetnu menopauzu. Taj je lijek tada još bio u fazi ispitivanja, a Nika je potpisala da želi sudjelovati u njegovom istraživanju.

"Od Visannea mi je bilo super - nisam imala menstruaciju niti ikakve bolove. No, nitko mi nije rekao da ih smijem uzimati samo tri mjeseca. Ja sam ih pila 11 mjeseci u kontinuitetu. Iskreno, nisam se ni htjela skinuti s njih jer sam konačno živjela bez bolova", prisjeća se Nika, koju je uskoro šokirala spoznaja da je dobila osteoporozu, kao nuspojavu od neprirodno ugašenog ciklusa.

image

Eli je zaigrana 15-mjesečna djevojčica, a ime je dobila po prabaki Elly Bašić, poznatoj glazbenoj pedagoginji i pijanistici.

VEDRAN PETEH/CROPIX

Bila je mršava, u jednom trenutku spala je na četrdesetak kilograma i jedva je hodala, a od dugogodišnjeg trpljenja bolova stradalo joj je i srce. Potpuno obeshrabrena, ali s nadom da joj operacija donosi sretniji život, na kirurški stol u Petrovu bolnicu došla je 2015. To je bio vrlo kompleksan zahvat tijekom kojeg joj je nehotice probušena trbušna aorta i gotovo je iskrvarila.

Srećom, preživjela je, a bila je i očišćena od priraslica koje su joj toliko zaplele jajovode da joj je jedan jajnik bio ispod rebra, a drugi spušten u preponu. No, već mjesec dana nakon operacije ponovno je imala iste bolove i osjećala se kao da se sve vratilo na staro. Tada je doznala za tim u Petrovoj koji se bavi isključivo endometriozom - za doc. dr. sc. Marija Ćorića i dr. med. Mariju Gregov, specijalisticu ginekologije i opstetricije. Liječnica Gregov ultrazvučno joj je prilično precizno pročitala stanje endometrioze, koje je unatoč operaciji ponovno bilo alarmantno i procijenila da je spremna za novu operaciju. A dok je čekala termin, počela je prakticirati jogu, aroma masažu, promijenila je prehranu...

Pomagale su joj toplo-hladne kupke te umasiravanje mješavine eteričnih ulja na kožu trbuha. Nakon tri mjeseca takvog režima magnetska rezonanca pokazala je da je Nikina endometrioza u mirovanju, da priraslica nema. Zbog dobrih nalaza otkazana joj je operacija. Nikino tijelo bilo je očišćeno od priraslica, ali je i dalje svaki mjesec trpjela nesnosne bolove. No, zbog čega ako su nalazi čisti? Doc. prim. mr. sc. Lidija Fumić Dunkić iz ambulante za bol u Kliničkom bolničkom centru Sestre milosrdnice tada joj je dijagnosticirala PTSP.

image

Dvije godine je Nika bila na terapiji, ­ nije išla na posao, prestala je voziti auto..

VEDRAN PETEH/CROPIX

­Pokazalo se da imam spaljene korijene živaca zbog dugogodišnjeg trpljenja bolova. Doktorica Fumić Dunkić rekla mi je da imam još šest mjeseci života, jer moje srce više ne može trpjeti takve napore.

Moje tijelo je zapamtilo da se svaki mjesec grči od bolova čak i bez prisustva prira slica. Zato mi je propisala terapiju čiji je zadatak isključiti receptore boli u mozgu, izbrisati pamćenje, ­ govori.

Nika je bila dvije godine na toj terapiji ­ nije išla na posao, prestala je voziti auto, našla bi se na nekom raskrižju, a nije znala kamo ide... Ti lijekovi izazivaju ovisnost, a dr. Fumić Dukić oprezno joj je dozirala terapiju. Skidanje s lijekova trajalo je šest mjeseci, a nakon što se očistila ­ zatrudnjela je s Eli. ­ Oduvijek sam znala da ću biti mama. Nevažno hoće li to biti prirodnim putem, pomognutom oplodnjom, posvojenjem. No, liječnici su mi stalno govorili da moram požuriti. S druge strane, ja nisam htjela da mi trudnoća bude metoda liječenja. Iako u potpunosti razumijem žene koje odluče postati majke kako bi si pomogle s bolovima. Smatrala sam da prvo moram posložiti sebe da bih mogla drugome nešto dati, ­ nastavlja Nika.

Mnogo puta tijekom godina pitala se je li podbacila kao žena. Koja je njena uloga na ovom svijetu ako postoji ozbiljan rizik da neće moći zatrudnjeti ili iznijeti trudnoću do kraja?

U cijelom tom procesu golema podrška bile su joj njene prijateljice, mama, umirovljena sutkinja Koraljka Bašić, i suprug Ivan Bunić. U međuvremenu je preko društvenih mreža počela komunicirati i s drugim ženama koje se nalaze u sličnoj situaciji, a danas ih sve naziva svojim endo sestrama. U svojoj bolesti pronašla je i nešto dobro: ona ju je, kaže, natjerala da se okrene samoj sebi, da osluškuje signale koje joj daje njeno tijelo.

Čitajte i: Zagrebački onkolog i kirurg Ivan Milas o prevenciji raka dojke: ‘Samopregled nije dovoljan‘

Kombinacijom klasične i alternativne medicine dovela se do stadija u kojem je mirna i ne strahuje od svakog idućeg ciklusa, a u prosincu 2020. rodila je zdravu djevojčicu Eli. Iako je riječ o nasljednoj bolesti, ne boji se za svoju djevojčicu. U Hrvatskoj se, kaže, događaju veliki pomaci u pružanju pomoći oboljelim ženama. S radom je počela ekspertna ambulanta za endometriozu u Klinici za ženske bolesti i porode, a Ministarstvo zdravstva lani je Petrovoj bolnici dodijelilo naziv Referentni centar Ministarstva zdravstva za endometriozu. Cilj je i osnovati udrugu za endometriozu u kojoj će Nika biti glas pacijentica, jer ona zna koliko je iskustvena pot pora važna svakoj endo djevojci.


KOME SE JAVITI KOD SUMNJE NA BOLEST

U Klinici za ženske bolesti i porode KBC-a Zagreb preklani je osnovana ekspertna Ambulanta za endometriozu. Pacijentice onamo šalju njihovi liječnici ili se same javljaju, kontakt e-mail za narudžbu je Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite., a brojevi telefona su 01 4604 723 i 01 4604 791.

Nakon dolaska u bolnicu pacijentice se smještaju na Zavod za humanu reprodukciju, gdje im je omogućen sveobuhvatni pristup u obradi i liječenju.

U prosjeku svaka deseta žena boluje od endometrioze, a jedino se u okviru Referentnog centra u Petrovoj bolnici - čiji je voditelj doc. dr. sc. Mario Ćorić - može dobiti sustavna, temeljita obrada, plan liječenja i optimalan kirurški zahvat, ovisno o stadiju bolesti. I nakon operacije stanje se mora pratiti, kao nakon operacije karcinoma. Docent Ćorić je i predsjednik Hrvatskog društva za endometriozu, čijim osnivanjem se, među ostalim, nastoji potaknuti mlade liječnike da se profesionalno posvete ozdravljenju žena s endometriozom.

Pomoć nudi i udruga Žuto uže, koju je osnovala Jelena Pack, s ciljem pružanja podrške ženama oboljelim od endometrioze. Njena grupa na Facebooku je javna, a trenutačno ima više od tri tisuće članica.


image
GLORIA

U novom broju Glorije, koji je na kioscima od četvrtka 7. travnja i uz koji čitateljima darujemo višenamjenske maramice za čišćenje i dezinfekciju s mirisom eukaliptusa, donosimo i ove teme:

  • BRUCE WILLIS Kraj karijere akcijskog junaka
  • SHONDA RHIMES Kraljica malih ekrana
  • IGOR ČIMBUR Kuhar velikog srca
  • HANA GRIZELJ Svjetski uspjeh solinske manekenke
  • MOJA OAZA: NIKOLINA ŠIMUNOVIĆ Zagrebački dom dubrovačke slikarice
  • KUHINJA: ANAMARIJA BOŽINOVIĆ Iz vrta radijske voditeljice
  • PUTOVANJE: BARCELONA Arhitekt Otto Barić u prijestolnici Katalonije
  • FELJTON: JULIA CHILD Život pionirke kulinarskih TV emisija
Linker
18. travanj 2024 12:36