CAMERONOV DOKAZ

Ljubavna priča stoljeća: Sad znamo je li Jack Dawson mogao preživjeti potonuće Titanica

Redatelj Titanica u laboratorijskim je uvjetima ispitao je li njegov filmski junak morao poginuti u potonuću najluksuznijeg putničkog broda svoga vremena.

Filmska epopeja o potonuću Titanica, najluksuznijeg putničkog broda svoga doba, fascinantan je povijesni spektakl redatelja Jamesa Camerona i jedan od komercijalno najuspješnijih pothvata u povijesti sedme umjetnosti. U godini prikazivanja zasjeo je na prvo mjesto svih filmova po zaradi u kinima i tamo ostao punih trinaest godina, dok ga početkom 2010. nije pretekao "Avatar", naslov koji također potpisuje James Cameron.

Tajna "Titanicove" privlačnosti i opće prihvaćenosti za široku publiku diljem svijeta zasigurno leži u nevjerojatnoj ljubavnoj priči između prelijepe bogatašice Rose DeWitt Bukater, nasljednice obiteljskog poslovnog imperija, te umjetnika Jacka Dowsona, putnika iz treće klase, koji je kartu za putovanje s prijateljem Fabriziom osvojio u partiji pokera.

image

Leonardo DiCaprio i Kate Winslet u ‘Titanicu‘

LANDMARK MEDIA/ALAMY/ALAMY/PROFIMEDIA

Jack i Rose svoju nemoguću ljubav, utemeljenu na nevjerojatnoj međusobnoj privlačnosti, konzumiraju tek na dan potonuća broda, pa su mnogi iz kina izašli s pitanjem što bi se dogodilo s njima da Jack nije poginuo u potonuću Titanica.

Premda su oba lika fikcionalna, drugim riječima izmišljena, postoje mnoge poveznice sa stvarnim putnicima s Titanica i njihove reakcije temelje se na dokumentiranim pričama koje su James Cameron i njegov tim proučili kako što uvjerljivije pokazali posljednje sate.

image

Nemoguća ljubavna priča Jacka Dawsona i Rose DeWitt Bukater očarala je gledatelje diljem svijeta

LANDMARK MEDIA/ALAMY/ALAMY/PROFIMEDIA

Prema filmskoj priči Jack Dawson je poginuo od posljedica pothlađivanja, odnosno hipotermije, u hladnim vodama Atlantskog oceana. Povodom 25. godišnjice premijere filma, koji se u 3D formatu vraća u ograničenu kinodistribuciju 10. veljače, redatelj James Cameron je istražio je li njegov glavni junak uistinu morao umrijeti.

U uvjetima znanstvenog laboratorija James Cameron je izložio dvoje ljudi - iste dobi, iste visine i težine kao što su bili Leonardo DiCaprio i Kate Winslet na snimanju ‘Titanica‘ i ispitao njihove tjelesne reakcije u trima različitim uvjetima izloženosti hladnoći.

image

Redatelj James Cameron je u znanstvenom laboratoriju testirao mogućnost za Jackovo preživljavanje u različitim uvjetima

NATGEO/BACKGRID/BACKGRID UK/PROFIMEDIA

"Titanic slavi svoju 25. godišnjicu, a usprkos svim našim naporima da zbivanja s broda što vjernije prikažemo na velikom platnu, većina fanova nije mogla prežaliti Jackovu smrt. Svi oni tvrde da je mogao preživjeti da se uspeo na plutajuću improviziranu splav zajedno s Rose pa smo to odlučili provjeriti", izjavio je Cameron u specijalnoj emisiji koja je emitirana na televizijskom kanalu NatGeo.

Prvo su dokazali da bi Jack nakon 20 minuta, s cijelim tijelom uronjenim u more, zapao u stanje kliničke hipotermije, što znači da ne bi dočekao spasilačku ekipu koja je stigla nakon dva sata potrage za preživjelima.

image

Redatelj James Cameron odlučio je povodom 25. godišnjice vratiti ‘Titanic‘ u ograničenu kinodistribuciju

SUPPLIED BY LMK/IPA-AGENCY.NET/IPA/PROFIMEDIA

Mnogo više šanse bi imao da je sjedio na dasci, znači s donjim dijelom tijela uronjenim u vodu, ali nije sigurno da bi i tada živ dočekao spasilačku ekipu. No, zato je potpuno izvjesno da bi u klečećem položaju živ dočekao spasilačku ekipu.

"Jack je u tom slučaju mogao preživjeti, ali to je samo teoretska mogućnost, jer nismo u obzir uzeli visinu valova, eventualno prevrtanje i ponovno izvlačenje iz vode, te mnoge druge varijable kojima bi osoba u takvoj situaciji bila izložena. Kako god, naša konačna procjena je da bi Jack u klečećem položaju na toj improviziranoj splavi - preživio. No, s kakvim posljedicama to se nitko ne usudi prognozirati", zaključio je Cameron.

Linker
14. travanj 2024 12:28