RAZOTKRIVANJE

Miran Kurspahić otkriva sve svoje strasti, a to nisu samo mačke i prsluci

Zagrebački kazališni redatelj govori o svojoj novoj predstavi u Histrionskom domu te otkriva kako zamišlja idealnog gledatelja, što cilja na rasprodajama i kako mu se partnerica, glazbenica Mirna slaže s mačkama.

Po čemu je predstava ‘Trending‘ drukčija od ostalih iz vašeg opusa?

Svaka od moje 22 profesionalne predstave je drukčija od one prethodne. Ovaj put se odlučih pozabaviti pitanjem identiteta, kako onih virtualnih, tako i onih stvarnih, društvenim mrežama te njihovom utjecajem na nas, rodnim ideologijama, woke kulturom, generacijskim jazom između zoomera i boomera, te prije svega usamljenošću i alijenacijom kao ključnim problemima ovog postkoronoznog vremena.

Koje trendove vi slijedite?

Načelno ne slijedim trendove, pogotovo ne recentnije, moglo bi se reći kako sam više dinosaur, ili ako baš želite eufemizam, onda recimo da sam retro. Inspiriram se minulim dekadama, kao i autorima, a u muzici i modi pogotovo sa 60-ima i 70-ima.

Kako dugo surađujete s dramaturginjom Ronom Žulj?

Od 2006., a ovo nam je 13. zajednički projekt. Prije svega smo dobri prijatelji, a potom i suradnici te partneri u vođenju zajedničkog kazališta REBEL. Mi smo dinamični duo koji ima magičnu tvornicu kazališnih hitova.

Kako zamišljate idealnog kazališnog gledatelja?

Prosvijećen gledatelj, koji je pročitao nešto mimo lektirnog popisa i otisnuo se onkraj školskog kurikuluma, koji je u stanju prozreti kroz jeftini marketinški celofan i sagledati ukupnost nekog djela te prepoznati bitan sadržaj, a ne samo formu.

Na Instagramu se predstavljate kao ljubitelj vermuta i mačaka: što biste još dodali na listu vaših preferencija?

Slike, skulpture, umjetničke instalacije, igračke, knjige, biljke i osobito odjeću i obuću. Imam pravi fundus robe na koji sam ponosan i koji mi omogućuje svakodnevnu transformaciju, a volim i retro NBA dresove.

Upoznajte nas sa svojim novim kućnim ljubimcem.

Nakon 12 godina uginula mi je mačka Biba, i tada je u naš dom došla Pupa, koju od milja zovemo Sotomica. Tako sad naš birmanac Mucifer ima razigranu i silno umiljatu prijateljicu, a Mirna i ja imamo dodatno veselje s njih dvoje i guštamo u mehkoj mačetini.

image

Miran Kurspahić

NEJA MARKICEVIC/CROPIX

Kako mačke podnosi vaša partnerica, glazbenica Mirna Škrgatić?

Mirna je svojstvena šaptačica mačkama i ima čarobna svojstva nad njima. Mucifer je prati posvuda, a i ona njega; kad putuje, on ide s njom i navodno uživa u vožnji. Mačkoljupka višeg reda.

Postoji li nešto što Mirna kod vas ne podnosi?

Kaže, tvrdoglavost. Ali bez te osobine ne bih bio ovakav kakav jesam i gdje jesam.

Što je s vašom glazbenom karijerom u bendu TV Eye?

Nedavno smo napokon snimili još osam naših autorskih pjesama u studiju, tako da s prethodno izbačena tri singla spremamo objaviti i album prvijenac. Zadnji nastup smo imali u Tvornici u rujnu na Brijačnici, a nakon Nove godine imat ćemo nove koncerte, kako u Zagrebu, tako i diljem Hrvatske. Vesela gerijatrija koja širi garažno R‘N‘R evanđelje među potrebitim stadom.

Na koju nekreativnu djelatnost trošite najviše vremena?

Trudim se u svemu što radim biti kreativan, ali rekao bih na tjelovježbu i sport. Barem šest puta tjedno sam u treningu, a vikendom i na košarci kad je lijepo vrijeme. Redovito sam u teretani i treniram grappling u American top teamu.

Na što ćete potrošiti preostale vam kune prije prelaska na euro?

Kako je krenulo, bit ću sretan ako bude za benzin i grijanje, a ako nešto ostane, možda se skupi i za proteinsku čokoladicu sa 60% proteina.

Koji ste dio tijela zadnje istetovirali?

Vanjska strana desne podlaktice - R‘N‘R čudnovatog kljunaša u kožnjaku s Tv Eye logom, u salonu kod tužnog Marina u čizmama. Sve zajedno - 15 tetovaža.

Znate li već gdje ćete dočekati Novu godinu?

Život je nepredvidljiv, ali pretpostavljam negdje s Mirnom. Ne znam kamo ćemo, nije mi osobito bitno, samo da je toplo.

Što si najviše želite u 2023.?

Želim više toga nego što bi stalo u ovaj ograničeni format, no recimo da bih se ograničio na zdravlje i sreću.

Linker
07. travanj 2024 07:43