SPLITSKA GLUMICA

Nadia Cvitanović o povratku na scenu nakon zdravstvene krize, o djeci i što radi kad ne radi

Splitska glumica Nadia Cvitanović prvi put govori o rijetkom poremećaju zbog kojeg je završila na operaciji i radikalno promijenila način života, a uz seriju "San snova" te predstavu "Mi tu samo spavamo" ponovno se našla u fokusu javnosti.

Kao klinka na zidove svoje sobe lijepila je postere Leonarda DiCaprija, bila je juniorska državna plesna prvakinja u hip-hop freestyleu, a za glumu se odlučila relativno kasno, tek kad je svoj prvi izbor studija na Ekonomskom fakultetu u Splitu privela gotovo do samog kraja. Plavokosu Splićanku sa zagrebačkom adresom, 35-godišnju Nadiju Cvitanović, danas gledamo u ulozi Sonje Herman, građevinske inženjerke, tatine mezimice i pripadnice zlatne mladeži u RTL-ovoj dnevnoj seriji "San snova". Paralelno s tim u kazalištu je zablistala u crnohumornoj hit predstavi Zdravka Odorčića o beskućnicima "Mi tu samo spavamo" u produkciji Teatra Erato. Jedva čeka da s kolegama Ksenijom Marinković, Duškom Valentićem i Robertom Kurbašom nakon uspješne zagrebačke premijere krene na gostovanja diljem Hrvat­­ske, jer je od prve kave s njima sve štimalo, a svaki susret obilježen je dobrom atmo­­sferom i smijehom.

Na razgovor za Gloriju došla je s mezimicom Gitom, 5-godišnjom mješankom border collieja i hrvatskog ovčara, koju je s dečkom Miroslavom Piškulićem, glazbenikom, dizajnerom i montažerom zvuka, udomila iz azila za napuštene životinje. Društvo im doma, kaže, pravi i mačak Ilija koji je prije tri godine, spletom okolnosti, završio kod njih, nakon što su ga Mirini sestra i nećak pronašli pregaženog na cesti, odveli na liječenje i tako mu spasili život.

image

Nadia Cvitanović snimljena je u zagrebačkom hotelu Esplanade

VEDRAN PETEH CROPIX

"Ime mu je odabrao Miro, a Gita je bila baš ljubomorna kad je stigao k nama. I danas svaki put kad se Ilija dođe pomaziti Gita se nacrta s druge strane, pa sam tako u ljubavi razapeta između njih dvoje, tada je jedino mir u kući", kaže Nadia Cvitanović.

Odrasla je u Splitu - njezin otac Goran je umirovljeni pomorac daleke plovidbe, a majka Branka radila je na prijemu splitske bolnice, glumu je diplomirala na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu u klasi Ermina Brave i Džane Pinjo, koji su je vodili i pratili njezin glumački razvoj od upisa do kraja studija - a korijenje je, kako kaže, na kraju pustila u Zagrebu, gdje radi i gdje je kupila stan u širem središtu grada. Uređenje doma za nju je trajni izazov i nikad do kraja svršeni posao, pa je tako prije nekoliko dana u dva ujutro preko interneta kupila vitrinu, a zapikirala je i jedan stol.

"Volim minimalistički stil koji vuče na dizajn sedamdesetih", govori Nadia, koja je nacionalnu popularnost stekla glavnom ulogom u seriji "Na granici". Zapažene uloge imala je u serijama "Novine" i "Oblak u službi zakona", a film "Osmi povjerenik" redatelja Ivana Salaja u kojem je odigrala glavnu žensku ulogu prije pet godina bio je hrvatski kandidat za Oscara.

Taj film za nju ima posebno značenje i zbog toga što je na njegovoj zagrebačkoj premijeri upoznala svog partnera Miroslava Piškulića, koji je u postprodukciji bio zadužen za montažu zvuka.

"U veljači nam je šesta godišnjica, a skenirala sam ga na prvi pogled i sama sebi rekla: ‘Ti si moj, samo to još ne znaš.‘ Ne mogu reći da se baš branio... Baš super funkcioniramo zajedno. Iako se ja popikavam preko njegovih devet gitara kojih ima svuda po kući, a on poludi na hrpe mojih torbi koje su mi fetiš...", smije se Nadia, koja se na snimanje i male ekrane vratila nakon dulje stanke zbog zdravstvenih problema.

image

Splitska glumica bila je oduševljena stylingom Ane Strizić

VEDRAN PETEH CROPIX

"Imam ahalaziju, to je poremećaj koji se manifestira prilikom gutanja, zbog sužavanja jednjaka, a što onemogućava propuštanje hrane u želudac. To mi je jako narušilo kvalitetu života, a u najgoroj sam se fazi znala i gušiti u snu. Kako je riječ o rijetkom poremećaju, trebalo je mnogo pretraga i vremena da se postavi dijagnoza, a na kraju su se liječnici odlučili na operativni zahvat. Sad sam dobro, ali sam se zauvijek oprostila s obilnim obrocima, začinjenom i masnom hranom, cigaretama i alkoholom... A i stres bih trebala držati pod kontrolom, što u profesiji slobodne umjetnice nije nimalo jednostavan zadatak", govori Nadia. Da je dobila ulogu u "Snu snova" producenti su joj javili dok je vježbala na traci u fitness studiju.

"Srećom što sam hodala, a ne trčala, jer bih vjerojatno od uzbuđenja pala s trake", kaže Nadia, koja na setu najviše scena ima sa svojim televizijskim ocem Franom Lasićem.

"Frano je legenda, baš mi je drago što radimo skupa. A urnebes je nastao kad sam mu jednog jutra donijela njegovu ploču ‘Volim te, budalo mala‘ da mi je potpiše. Miro i ja nabavili smo je na buvljaku. Na omotu je Frano ispod neke volte u dvije varijante: svečanoj u smokingu s leptir mašnom sjetno zagledan u daljinu, a na drugoj u baloneru s dignutom kragnom pali cigaretu i probada vas pogledom... Jednom riječju - neodoljiv", govori Nadia i prepričava anegdotu koju joj je tom prilikom ispričao Frano na setu. Na aerodromu ga je, naime, prepoznala mlada djevojka i zamolila autogram, a kad ju je pitao za njezino ime da joj napiše posvetu, rekla mu je da je potpis za baku, koja je njegova velika obožavateljica.

U jedinstvena iskustva rada na setu "Sna snova" ubraja i snimanje sa svojim prvim učiteljem glume, splitskim glumcem Elvisom Bošnjakom, voditeljem kazališta PlayDrama u kojem je stekla svoja prva scenska iskustva.

image

Za Nadijinu šminku pobrinula se Matea Visković Novosel/ JL STYLE AGENCY

VEDRAN PETEH CROPIX

"Tada sam skužila da me gluma stvarno zanima i odlučila oprobati sreću: prijavila sam se u Novi Sad, Sarajevo i Zagreb... I prošla u Sarajevu, legla sam ja njima, oni meni, i to je bilo to", kaže Nadia, čiji su neprikosnoveni glumački uzori Cate Blanchett i Kate Winslet, a slijede ih Juliette Binoche, Florence Pugh, Ksenija Marinković, Jasna Đuričić...

"Mogla bih nabrajati još, ima ih mnogo izvrsnih, ali one su mi baš inspiracija i uzor. Obožavam i Gretu Gerwig, glumicu i redateljicu koja je posljednje napravila film ‘Barbie‘: gledala sam ga u kinu i stvarno uživala", nastavlja Nadia koja gledatelje oduševljava neodoljivim šarmom i majstorskim transformacijama pred kamerom, a kolege maksimalnom posvećenošću profesiji.

"Svaki projekt u kojem sudjelujem za me­­ne je najvažniji, radim ga kao da mi je prvi i posljednji, a tako će, vjerujem, i ostati. Za me­­ne je to jedini način, ne znam drukčije", govori Nadia. Njezin pristup poslu vjerojatno je zaslužan za to da uloga Sonje Herman, koja je u početku zamišljena kao sporedna, stalno raste i razvija se, a novi urnebesni zapleti tek slijede.

Privatno si u idućoj godini želi više putovanja s Mirom, a prvi na njihovoj listi trenu­­tačno su Peru i Japan. Što se posla tiče da joj scenarij, čiji je radni naziv "Dva monologa i recitacija", prođe na natječaju za raz­­voj Hrvatskog audiovizualnog centra. Koncipirala ga je tijekom svoje borbe s ahalazijom, a u njemu se kao teme pojavljuju bolest, ljubav, traume... No, zapravo je riječ o pravoj ženskoj priči i pokušaju emancipacije od predrasuda i problema s kojima se žene suočavaju u patrijarhalnom društvu.

image
VEDRAN PETEH CROPIX

"Programirane smo i naučene na pasivnost i trpljenje, što se svjesno ili nesvjesno provlači kroz gotovo sve životne situacije i naša iskustva. A prvi korak je da tu poziciju osvijestimo kao problem i krenemo u traženje rješenja, zato ta priča i zato taj scenarij. Gluma je moja ljubav i strast, ali imam volje za učenje i razvoj i u drugim pravcima, a pisanje mi sigurno pomaže da napredujem kao glumica, jer detaljno analiziram sva stanja i situacije u kojima se moji likovi nalaze", zaključuje Nadia Cvitanović.

7 BRZOPOTEZNIH MISLI

Kad ne radim...

... gledam filmove i serije, imamo kod kuće sve moguće pretplate na streaming servise, čitam, slušam muziku, uživam u tišini i kavama s prijateljima. Kad ulovim više vremena, posjećujem prijatelje u Splitu i Sarajevu te roditelje u Igranama. Dok ih sve obiđem...

Trebala sam se zvati...

... Anamarija, ali je mama u visokoj trudnoći pozvala svoju frendicu na kupanje i nazvala me po njoj. Tako sam postala Nadia.

Na frajerima prvo primijetim...

Ruke, volim kad su duge i po mogućnosti - žilave.

Najdraži splitski glazbenik...

... Vojko V. Pratim ga još od ‘Dječaka‘ pa do ‘Dvojka‘, obožavam taj humor i apsolutno razumijem njegov autorski mentalitet.

Formu održavam...

... uz jogu, koja mi je najbolja za fokus i koncentraciju, a inače idem u teretanu kad stignem.

O djeci i majčinstvu...

Želim djecu. Mama i tata stalno pitaju za unuke, a odgovor je uvijek isti - kad dođe vrijeme za to. Da rodim u pauzi za ručak, između predstave i snimanja...? Sve dođe u svoje vrijeme, nisam tip koji ikad išta pretjerano planira.

Najdraža plaža je...

... na Proizdu, nenaseljenom otočiću u blizini Vela Luke. To je moj raj, često ga sanjam.

Linker
29. ožujak 2024 18:06