Velika obljetnica

Najljepša ljubavna priča: Ljubav Josipe i Karla ni smrt nije prekinula

Domaća glazbena diva najavila je koncertni spektakl u Lisinskom kao i reizdanje kultnog albuma Dnevnik jedne ljubavi na vinilu.

"Pa što ja tu uopće tražim, pitao sam se kad sam je prvi put čuo… Onda sam se do ušiju zaljubio i tak… osjetio sam da postoji netko izvanserijski, tko zaslužuje moju pažnju, kad sam shvatio da sam već malo star i umoran od rock’n’rolla…", bile su riječi Karla Metikoša o susretu s njegovom najvećom ljubavi Josipom Lisac.

Bile su to među prvim slovima ispisanima u Dnevniku jedne ljubavi, doslovne i one glazbene, koju je taj par poklonio svojoj publici. Naša glazbena diva obilježit će 50 godina albuma "Dnevnik jedne ljubavi", koji joj je promijenio karijeru, obilježio zaokret u karijeri Karla Metikoša, a utjecao je na cijelu diskografiju ovog podneblja. Prvi koncert posvećen ovom epohalnom izdanju dogodit će se 21. veljače 2023. u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog u Zagrebu, a u pripremi je i remasterirano vinilno reizdanje.

Kada su se Josipa i Karlo upoznali, ona je bila mlada i talentirana pjevačica, a on ostvareni glazbenik, rock zvijezda s međunarodnom karijerom. Nastupao je pod imenom Matt Collins, Karlo se afirmirao u Parizu pjesmom "En écoutant la pluie" (Ritam kiše).

Još kao tinejdžerica bila je njegova velika obožavateljica, ali do fatalnog susreta došlo je šest godina kasnije. Bilo je to 6. veljače 1971. u Petrinji, bilo je to dva dana uoči njegovog 31., a osam dana do njenog 21. rođendana. "Ušla sam u garderobu prepunu izvođača i prvo vidjela njega. Sreli su nam se pogledi i to je bilo to", opisuje Josipa susret u kojem su se zaljubili. Od tada je za dvoje umjetnika veljača mjesec ljubavi.

image

Josipa i Karlo u Veneciji

GLORIA ARHIVA

Dvoje glazbenika se srelo i jednom prije toga, 1970. u Skopju, na jednom zajedničkom nastupu. "Sjećam se da je sjedio za klavirom i nešto svirao. Prišla sam klaviru i rekla: ‘Joj, vi prekrasno svirate!’, međutim, nije na mene uopće obratio pažnju. Kasnije su domaćini organizirali večeru, sjedili smo svi za velikim stolom, bilo je tu i glumaca i pjevača, političara... On i dalje nije obraćao pažnju. Tek kasnije mi je priznao da se točno sjeća haljine koju sam imala u Skopju, što sam mu rekla, kakvim glasom, gdje sam sjedila za večerom i da mi se tamo udvarao neki glumac. Imao je nevjerojatnu sposobnost zapažanja", opisala je Josipa.

Karlo je u to vrijeme bio u vezi s Etiopljankom Gabriellom, no nakon što se zaljubio u Josipu ne samo da je prekinuo tu vezu, nego je prekinuo i svoju pjevačku karijeru i potpuno se posvetio pisanju. Josipa mu nije samo životna partnerica nego i muza, a pisao je samo za nju.

Dvoje talentiranih umjetnika, nisu podilazili nikome, a njihov umjetnički izričaj ostao je unikatan do danas. Prvi zajednički konceptualni album "Dnevnik jedne ljubavi" iznjedrio je neke od najdražih i nezaboravnih skladbi koje žive sve do danas. Njihova veza bila je puna ljubavi i zajedničkog uvažavanja te su postali sinonim za odanost i bezvremensku ljubav.

image

Josipa Lisac najavila je koncert 23.2.2023.

PRESS

Povodom pola stoljeća albuma, Croatia Records će objaviti ekskluzivno limitirano izdanje, "half speed mastered“ vinil koji je masterirao Miles Showell u studiju Abbey Road. Uz ovo izdanje vinila bit će priloženi i arhivski novinski isječci o albumu, objavljeni 1973., a uz ploču svaki će kupac dobiti i download kod s mp3 verzijom albuma, javljaju iz izdavačke kuće.

Ulaznice za koncert u Lisinskom u prodaju kreću od srijede 16. studenog u 10 sati. Cijene će biti od 150 do 220 kuna, ovisno o mjestu sjedenja. Kupiti se mogu online i na prodajnim mjestima Eventima, zatim na Ulaznice.hr te na blagajni Lisinskog.

image

Josipa Lisac

NEBOJSA BABIC
Linker
25. travanj 2024 01:20