Ljubav bez granica

Natali Husić Sarkozy: Kako sam osvojila sina bivšeg francuskog predsjednika

U razgovoru za Gloriju stručnjakinja za međunarodne odnose govori o svom crnogorskom porijeklu, odrastanju u Kongu te preseljenju u SAD gdje je upoznala najmlađeg sina nekadašnjeg francuskog predsjednika, za kojeg se nedavno udala nakon pet godina veze.

Natali Husić Sarkozy razgovarala je za Gloriju prelazeći iz jednog aviona u drugi, iz jedne međunarodne zračne luke u drugu - od Saudijske Arabije do SAD-a, Njemačke... Takav globalni "koktel" i priliči nesvakidašnjoj životnoj priliči supruge Louisa Sarkozyja, sina nekadašnjeg francuskog predsjednika Nicolasa Sarkozyja. Pritom, Natali Husić Sarkozy govori besprijekornim engleskim jezikom, ali "obojenim" francuskim naglaskom, s pokojim izrazom iz - Crne Gore.

"Rođena sam u Baru, odrasla u Kongu, a živjela sam u Francuskoj i SAD-u. Od mješavine svih tih kultura stvorila sam vlastitu", govori Natali Husić Sarkozy, koja se ove jeseni u selu Gordes u slikovitoj regiji Vaucluse udala za najmlađeg od trojice sinova Nicolasa Sarkozyja. Dobio ga je u braku s političarkom Cecilijom Ciganer-Albeniz od koje se razveo 2007., nedugo nakon pobjede na predsjedničkim izborima. Cecilia Ciganer-Albeniz je danas udana za uglednog američkog biznismena marokanskog porijekla Richarda Attiasa, a Nicolas Sarkozy je sreću pronašao s modelom i pjevačicom Carlom Bruni, s kojom ima 11-godišnju kćer Giuliju.

image

Intimno vjenčanje održano je u mjestu Gordes na jugoistoku Francuske

RÉMI DUPAC

"Louisova obitelj je velika i raštrkana. No, vrlo su prisutni u našim životima", govori Natali Husić Sarkozy, dodajući da su familijarna okupljanja uvijek vrlo dinamična, puna zanimljivih razgovora. Iz takvih razgovora je i nastala knjiga "Une envie de desaccords" Cecilije i Louisa Sarkozyja, u kojoj majka i sin vode međugeneracijski dijalog o svijetu u kojem živimo. Zbog razgovora za Gloriju Natali se i prisjetila svog prvog susreta s Nicolasom Sarkozyjem.

"Naravno da sam bila nervozna što upoznajem nekadašnjeg predsjednika, ali još nervoznija sam bila što upoznajem oca svog dečka", otkriva Natali, kći diplomata Ilira Husića koji je neposredno prije rata dobio službu u tadašnjoj državi Zair (danas DR Kongo). No, njezina majka Dolores, pijanistica koja je diplomirala na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, vratila se u Crnu Goru kako bi ondje rodila Natali, a potom su obje otputovale natrag u Afriku.

image

Natali kao beba, kad je živjela u Africi

PROVATNI ALBUM

"U razredu sam bila jedina bjelkinja. Često sam viđala djecu kako spavaju na ulicama i pitala se - zašto oni, a ne ja. Već kao djevojčica sam osvijestila nevjerojatne socijalne razlike o kojima klinci u razvijenijim društvima ne razmišljaju", govori Natali, koja se nakon osnovne škole pridružila pet godina starijoj sestri Yani u francuskom Aix en Provenceu. Ondje su obje pohađale srednju školu i maturirale. Školovanje je Natalie nakon francuske odvelo u SAD, gdje je na prestižnom sveučilištu NYU diplomirala međunarodne odnose.

image

S roditeljima i pet godina starijom sestrom najprije je živjela u Kongu, a srednju školu su provele u Francuskoj

PRIVATNI ALBUM

"U New York sam se zaljubila tijekom jednog našeg obiteljskog odmora. Prvo sam studirala na institutu za film i glumu Lee Strasberg. Istodobno sam konobarila, no vrlo kratko: dobila sam otkaz jer sam bila grozna konobarica", kaže Natali.

Njezinu sestru Yanu život je pak najprije odveo u Pariz, gdje je radila za modnu kuću Dior, a posljednjih godina je stacionirana u Monaku. Majka Dolores i otac Ilir Husić, danas počasni konzul Crne Gore - koji je nakon diplomatske karijere radio za nekolicinu međunarodnih kompanija - ostali su u Kongu. Natali i njena sestra stoga su i dalje neraskidivo vezane uz Afriku, ne samo zato što su im ondje roditelji nego i zato što su uključene u rad s tamošnjim humanitarnim organizacijama koje pružaju pomoć siročadi. Natali će i božićne blagdane provesti u Kongu, i to sa suprugom.

image

S majkom Dolores i sestrom Yanom u Parizu

PRIVATNI ALBUM

"Louisa sam upoznala u New Yorku, gdje je na Njujorškom sveučilištu studirao filozofiju. To je bila doista ljubav na prvi pogled", ističe. Danas bračni par Husić - Sarkozy živi Washingtonu. Louis sa svojim poslovnim partnerom ima brend luksuzne muške obuće Boonper. Preseljenje U Washington, kaže Natali, bila je strateška odluka za njihove karijere i budućnost.

"Suprug i ja potječemo iz multikulturalnih obitelji. Louis ima francuske, mađarske, španjolske i grčke krvi. Moja majka je mađarsko-njemačkog podrijetla, koja je rođena u tadašnjoj Jugoslaviji, a otac ima ruske i talijanske krvi", opisuje, govoreći da im zbog toga osobito odgovara američki način života.

Brak nakon više od pet godina veze, kaže, nije promijenio njihovu svakodnevicu.

image

Obitelj na okupu 2007.: Nicolas Sarkozy i Cecilia Ciganer-Albeniz sa starijim sinovima Jeanom i Pierreom i njihovim tadašnjim djevojkama te najmlađim sinom Louisom

THOMAS COEX/AFP/PROFIMEDIA

"Polako gradimo naše karijere. Znamo da ćemo uvijek biti tu jedno za drugo i međusobno se podržavati najbolje što možemo. Želimo stvoriti obitelj kada za to dođe vrijeme", otkriva, priznajući da je jedna od onih žena koje priželjkuju profesionalno ispunjenje prije nego što bude imala djecu. Njezina svakodnevica je svakako ispunjena: osim što radi za jednu globalnu neprofitnu organizaciju, Natali pomaže svojoj majci u radu s humanitarnim udrugama koje se brinu o siročadi u Africi, a priprema se i za doktorat iz međunarodnog prava. Uz to, do kraja iduće godine planira i objaviti knjigu - autobiografski pogled odrastanja djevojčice iz bivše Jugoslavije u Africi.

"Ovo je trenutak da napravim nešto dobro za sebe, ali i za druge. Smatram da su u životu važne dvije stvari: ljudi koje upoznaješ i avanture koje doživljavaš. To su motori koji te tjeraju naprijed, hrane te i stimuliraju tvoj mozak da stvara i više uči", zaključuje Natali Husić Sarkozy.

Linker
27. ožujak 2024 19:04