u utrci za oscara

Natalie Portman: U ulozi života kao prva dama

Američka glumica ima puno zajedničkog s likom udovice Johna F. Kennedyja, koji tumači u filmu 'Jackie': obje su odrasle u sličnom društvenom miljeu, ali je jednoj život bio pun tuge i boli, a drugoj je poput holivudske bajke.

Kad je prihvatila ulogu supruge ubijenog američkog predsjednika Johna F. Kennedyja u biografskom filmu "Jackie", koji se upravo prikazuje i u našim kinima, glumici Natalie Portman (35) roditelji su darovali knjigu "One Special Summer" (Jedno posebno ljeto). U njoj su skupljeni rukopisi i ilustracije Jacqueline Bouvier i njezine mlađe sestre Lee, nastali tijekom njihova putovanja Europom 1951. Zahvaljujući tom djevojačkom putopisu, Portman je otkrila manje poznatu Jackienu stranu, onu bezbrižne i zaigrane 22-godišnje bonvivanke.

- To su priče o nasmijanoj i mladoj Jackie, koja će tek godinu poslije upoznati svog budućeg supruga - rekla je Natalie Portman o filmskoj ulozi života, koju je odigrala tako uvjerljivo da joj kritičari predviđaju nagradu Oscar.

Film prikazuje život Jackie Kennedy u danima nakon atentata na njezina muža

Glumiti najpopularniju prvu damu u povijesti, kaže Natalie Portman, bio je daleko zahtjevniji zadatak od onoga u "Crnom labudu", u kojem je kao anoreksična i neurotična balerina prije šest godina dobila zlatni kipić Američke filmske akademije. Jer, o Jackie Kennedy mnogo se zna pa se svatko tko je glumi izlaže kritici. No to je znanje, kaže Portman, površno i jednodimenzionalno. Za Jackie se govorilo da je bila hladna osoba, opsjednuta svojim izgledom, no možda je bila takva zato što se nije htjela otkrivati u javnosti, jer joj je život bio pod povećalom otkako se udala za Johna F. Kennedyja. No, unatoč tom dojmu hladnoće i distanciranosti, osvojila je srca Amerikanaca i postala uzor mnogim ženama diljem svijeta te u samo dvije godine, koliko je njezin muž bio predsjednik SAD-a, postala gotovo popularnija od njega.

- Imala je osobnog stilista, a svako jutro uređivala bi je vojska frizera i šminkera. Tako izgleda i moj dan kada se pripremam za neki važan događaj - govori Natalie Portman i priznaje da osim toga što je i sama eksponirana u medijima te ima istaknute jagodice na obrazima, i nema puno toga zajedničkog s Jackie.

Ipak, to nije sasvim točno. I ona i Jackie Kennedy odrasle su u sličnom društvenom miljeu i školovale se na prestižnim sveučilištima, obje su voljele Pariz i modu... Natalie Portman ima diplomu s Harvarda, dok je Jackie Kennedy diplomirala na sveučilištu u Washingtonu, a godinu dana studirala je i na pariškoj Sorboni. Jackie je bila fascinirana francuskom metropolom i svojoj mlađoj sestri Lee stalno je pričala o pariškoj modi i načinu života. Povela ju je sa sobom i kad je otputovala onamo u ljeto 1951. A Pariz je posljednjih godina i dom Natalie Portman, koja ondje živi sa suprugom, francuskim koreografom Benjaminom Millepiedom, i njihovim petogodišnjim sinom Alephom.

Getty Images
Na dodjeli Zlatnih globusa sa suprugom Benjaminom Millepiedom, s kojim čeka drugo dijete

U Parizu zbog obitelji

Film "Jackie" većim se dijelom i snimao u Parizu jer se glumica nije htjela na dulje vrijeme odvojiti od obitelji. A da bi se dodatno uživjela u ulogu nekadašnje prve dame, šetala je ulicom Faubourg Saint-Honoré u Prvom arondismanu u kojoj su najskuplji dizajnerski dućani poput Chanela, u čiji je izlog često zavirivala i Jacqueline Bouvier.

Kasnije, kada je postala supruga Johna Kennedyja, ondje je redovito i kupovala odjeću. Poznati ružičasti kostim s dvostrukim kopčanjem, koji je nosila u Dallasu kobnog 23. studenog 1963. kad je njezin muž ubijen - i u kojem je kasnije sva krvava izišla pred novinare - bio je upravo Chanelov, ali prepravljen po njezinoj mjeri u njujorškom butiku Chez Ninon. I Portman je ljubiteljica mode, a zbog njezinih proporcija i dječačkog stasa - visoka je 160 centimetara i nema niti 50 kilograma - dizajneri je obožavaju. Redovito je na listama najbolje odjevenih žena na svijetu, a bila je i zaštitno lice parfema Miss Dior.

Getty Images
Glumica u filmu nosi repliku crvene haljine koju je za Jackie Kennedy dizajnirala modna kuća Dior

Natalie Portman odrasla je na Long Islandu. Njezina majka Shelly bila je kućanica i brinula se o svojoj jedinici, a otac Avner Hershlag bio je cijenjeni ginekolog. Jacqueline Bouvier odrasla je na Manhattanu, u sličnom okruženju. Njezina majka Janet Lee također je bila kućanica, a otac John Vernou Bouvier broker na Wall Streetu. I ona je, poput Natalie Portman, voljela glazbu i slikarstvo, a studirala je umjetnost i francusku književnost - za razliku od glumice koja je magistrirala psihologiju. Studij je Natalie Portman vjerojatno pomogao i da se bolje uživi u lik Jackie u doba koje se prikazuje u filmu - nakon atentata na njezina muža. Usvojila je njezin naglasak satima preslušavajući intervjue bivše prve dame, proučavala je njezinu mimiku, pogled, kretnje...

Getty Images
Ožalošćena Jackie na suprugovu sprovodu i ista scena u filmu

No, za razliku od Jackie Kennedy, čiji su život obilježile suprugove nevjere i politička previranja, a na kraju i njegova pogibija, život Natalie Portman doima se poput holivudske bajke. U skladnom je braku i od supruga se nije odvajala ni na nedavnoj dodjeli Zlatnih globusa, a smiješak joj nije silazio s lica ni kad joj je izmaknula nagrada za najbolju žensku ulogu. Uostalom, sad joj je zasigurno važnije to što će uskoro roditi drugo dijete, a hoće li prije toga dobiti neku nagradu, ipak je u drugom planu. No, ne bi bilo loše da se povijest ponovi i da osvoji Oscara prije odlaska u rodilište - kao što se dogodilo 2011. kad je nagradu Američke filmske akademije za ulogu u filmu "Crni labud" dobila neposredno prije rođenja sina Alepha.

Linker
23. travanj 2024 03:32