Intervju

Nataša Janjić o životu između dvije vatre: ‘Djeca me muče, a ja ih obožavam‘

Zvijezda serije ‘Metropolitanci‘ govori o svjesnom roditeljstvu, koje znači da se trogodišnjem Toniju i dvogodišnjoj Kaji ispriča kad pogriješi, te otkriva da zdravstveni savjet češće traži od ‘dr. Googlea‘ nego od supruga liječnika.

Glumeći stomatologinju Dunju u HTV-ovoj seriji Metropolitanci, Nataša Janjić Medančić ponovno je aktualizirala privatnu dramu koja joj je uzdrmala tlo pod nogama, kada je s obitelji bježala iz potresom oštećenog stana i morala započeti život ispočetka. No njezini su strahovi bili znatno veći nego Dunjini, koja je također "izbjeglica" iz razrušenog centra: Nataša je, naime, tog 22. ožujka 2020. s jednogodišnjim sinom Tonijem na rukama, i četiri mjeseca trudna s drugim djetetom, pobjegla iz Zagreba u Istru. Pod stalnim stresom - što zbog pandemije, što zbog straha hoće li uspjeti obnoviti stan - kćerkicu Kaju rodila je mjesec dana prerano. Ipak, nakon svih peripetija ona i suprug Nenad Medančić, ortoped, pronašli su novi dom - u kojem ona napokon mirno spava te ne krije sreću što se nakon pauze zbog majčinstva u potpunosti vratila poslu.


Jeste li se riješili straha od potresa?

Ma kakvi, još se oporavljam od toga, stalno živim sa sjećanjem na taj dan. Nedavno sam dijete vodila na neku aktivnost u Ilici, na prvom katu stare zgrade, i počela sam se preznojavati. Dok hodam Zagrebom, ne osjećam se opušteno, grad je promijenio i miris i perspektivu. Nekad mi je bio puno vedriji, sad vidim sve njegove slabe točke - kao kad se odljubiš od čovjeka pa na njemu vidiš sve ono što prije nisi vidjela.

Kako vam se manifestira strah?

Osjećam laganu anksioznost, unutarnji nemir i preznojavanje.

image

Sa suprugom, ortopedom Nenadom Medančićem u braku je nešto manje od četiri godine

PRIVATNI ALBUM

Jeste li uspjeli obnoviti svoj stan u centru, koji ste godinu dana prije potresa kompletno adaptirali?

Jesmo, već dva mjeseca nakon potresa. Obnovili smo i ojačali zidove s kojih je pala žbuka te postavili novi krov i dimnjak. Odlučili smo nastaviti živjeti u njemu, ali nakon petrinjskog potresa više nisam mogla podnositi traumu i stalna ljuljanja. Danas živimo u zgradi od armiranog betona i sada mirno spavam.

Gdje sada živite?

Unajmili smo stan u novogradnji na Trešnjevci, a stan u centru planiramo prodati. Htjeli bismo kupiti novu nekretninu, ali cijene lete u nebo i to će pričekati. Više u životu ionako ništa ne možeš planirati sa sigurnošću.

Rekli ste da biste voljeli ostarjeti uz veliku skladnu obitelj: planirate li još djece?

Starim naočigled pa me pitajte za deset, dvadeset godina je li mi to uspjelo. A obitelj je dovoljno velika, ne planiramo širenje. Imamo sina, kćer i psa. Čini se da smo kompletni.

Tko je smireniji, vi ili suprug?

Sličnog smo temperamenta, no ja sam više s djecom pa češće gubim kontrolu. Nenad svakako ima jači autoritet.

image

U braku su dobili sina Tonija i kćer Kaju

PRIVATNI ALBUM

Koliko vam je majčinstvo promijenilo pogled na svijet?

Djeca neizbježno preslože prioritete, znače mi više od ičega na svijetu. No, potrebno je pronaći iznova sebe i nešto što si bio prije njih, vratiti se u taj kolosijek i to uskladiti s njihovim potrebama. Odgoj je žongliranje koje zahtijeva puno strpljenja i samokontrole. Često izgleda kao toksična veza, oni te muče i natežu do krajnjih granica, a ti ih obožavaš i želiš im udovoljiti. To ni u jednoj drugoj vezi ne bi funkcioniralo, ali njihovo je postojanje nagrada sama po sebi.

Osjećate li katkad bijes prema životu, sebi, djeci?

Često vičem po kući i svjesna sam da je to moja slabost, ali kad mirno govorim, nitko me ne doživljava - tek kad podviknem. Bijesna sam na sebe samo kad izgubim kontrolu. Za razliku od prijašnjih generacija, mi smo ipak svjesniji roditelji pa ako reagiram burno ili ih nepravedno optužim, ispričam se i objasnim svoj bijes. Voljela bih da sam im autoritet, malo stroža, no ne uspijeva mi to jer im stalno pokazujem koliko ih volim. Ne želim da im manjka ljubavi, zagrlim ih čak i kad se posvađamo. Stariji kažu da to nije dobro, ali mislim da djeca trebaju vidjeti naše slabosti, ljutnju i emocije.

image

Glumica priznaje kako bi ponekad željela biti stroža majka

VEDRAN PETEH/CROPIX

Kakve emocije imate prema svom nekadašnjem životu solerice?

Svoj stari život volim i rado ga se sjećam. Kad pomislim da je lakše imati djecu kad si mlad, shvatim da je lijepo i proživjeti mladost. A ja sam je uistinu živjela! Žao mi je jedino što sam u nekim fazama bila tužna i imala osjećaj da su drugi sretniji od mene. Tek sad sam svjesna koliko je divna ta sloboda, neometano kreiranje i planiranje, to stanje uma prije djece - koje više nikad ne možeš vratiti. No, veselim se i budućnosti.

Jesu li i vama četrdesete nove tridesete?

To je laž. Možda ako te služi zdravlje, ali ja već osjećam fizičke kvarove pa samim time krene i staračka briga. Sada razumijem starije ljude, jer kada ti zdravlje krene otkazivati, ne možeš biti lepršav i optimističan. To me deprimira, no kada pogledam svoju obitelj, shvatim da je sve na mjestu. Treba živjeti u trenutku i biti zahvalan.

image

Da su četrdesete nove tridesete, Nataša kaže da je to - laž!

VEDRAN PETEH/CROPIX

Kako ste uspjeli skinuti trudničke kilograme?

U prvoj sam trudnoći dobila 25 kilograma, u drugu sam ušla s 12 kila viška, a zatim dobila još 14. Nakon porođaja pokušavala sam trenirati, ali sam bila kronično umorna pa bih odmah odustala. Sve dok nisam doznala za fitometaboličku prehranu, uz koju sam u nekoliko mjeseci skinula 15 kilograma: baza su biljni pripravci i mediteranski tip prehrane, a jede se samo tri puta dnevno u određenim vremenskim razmacima. Ta prehrana uravnotežuje hormone, ubrzava metabolizam i topi neželjeno masno tkivo, a istovremeno zadržava ili povećava mišićnu masu. U to sam se upustila šest mjeseci nakon rođenja drugog djeteta, a i nakon režima ostale su dobre navike.

image

Editorijal s Natašom Janjić Medančić snimljen je u hotelu Canopy by Hilton, Zagreb

VEDRAN PETEH/CROPIX

Kako to da ste uzeli suprugovo prezime, a odbacili svoje?

Uz romantičnu i obiteljsku komponentu, prevagnulo je to što sam se željela prezivati poput moje djece. Svoje staro prezime koristim samo za javne nastupe.

image
GLORIA PRODUKCIJA

Cijeli intervju s našom poznatom glumicom čitajte u novom broju magazina Gloria u kojemu donosimo i ove teme:

  • IKER CASILLAS Neslana šala golmanske legende
  • ANNIE ERNAUX Tko je dobitnica Nobelove nagrade za književnost
  • HILARY SWANK, JANET JACKSON I GEENA DAVIS Želja za djetetom jača od statistike
  • LJEPOTA Tajne iz budoara carice Sisi
  • ZDRAVLJE Kako su Daria Ivanjek i Renata Tokić preživjele rak grlića maternice
  • MODA Zašto modni svijet strepi pred Cathy Horyn
  • KUHINJA IVANA I PETRE LEKO Nove zvijezde vinske scene
  • PUTOVANJE: BALI Zagrebačka influencerica Nika Pavičić na rajskom otoku
  • FELJTON: JULIA ROBERTS Vječno zgodna žena
Linker
18. travanj 2024 16:43