IAN DICKSON/SHUTTERSTOCK
32. obljetnica smrti

Neobuzdani partijaner publiku je osvajao glasom, a obožavala ga je i princeza Diana

Legendarni britanski glazbenik i frontmen grupe Queen Freddie Mercury preminuo je prije 32 godine, samo dan nakon što je njegov menadžer službeno potvrdio da slavni pjevač boluje od AIDS-a.

Legendarni britanski glazbenik i frontmen grupe Queen Freddie Mercury preminuo je prije 32 godine, samo dan nakon što je njegov menadžer službeno potvrdio da slavni pjevač boluje od AIDS-a.

Priznanje je po mnogima stiglo mnogo prekasno: svega dan prije smrti legendarnog glazbenika Freddieja Mercuryja, nezaboravnog frontmena grupe Queen, koji je preminuo 24. studenog 1991., njegov je menadžer službeno potvrdio ono što su svi već znali - da slavni pjevač boluje od AIDS-a u poodmakloj fazi. Do smrti je uz njega bio Jim Hutton, irski frizer i Freddiejev posljednji partner s kojim je u vezi proveo gotovo devet godina. Premda istospolni brakovi 80-ih godina prošlog stoljeća nisu bili zakonski mogući Freddie i Jim su nosili su vjenčano prstenje kao simbol svog partnerstva i ljubavi.

U oporuci je Mercury Huttonu ostavio petsto tisuća funti, a polovica njegovog osobnog bogatstva i buduće zarade od autorskih i izvođačkih prava pripala je njegovoj najboljoj prijateljici i bivšoj zaručnici Mary Austin, kojoj je pripao i njegov posjed One Garden Lodge u Kensingtonu gdje je Queen snimio spot za pjesmu “We Will Rock You”. Četvrtinu bogatstva ostavio je roditeljima, a četvrtinu sestri. Nakon smrti roditelja njihovih 25 posto prava na zaradu od autorskih i izvođačkih prava pripalo je isto tako Mary Austin.

image

Freddie Mercury bio je strastveni mačkoljubac, a u jednom trenutku skrbio je o deset životinja

JULIEN‘S AUCTIONS/FERRARI/PROFIMEDIA

Mercury je kremiran na groblju Kensal Green u zapadnom Londonu, a na posljednjem ispraćaju bilo je 35 osoba. Poštujući njegovu želju Mary Austin je njegove ostatke pokopala na javnosti nepoznatom mjestu.

Mr. Bad Guy što je bio jedan od brojnih Freddiejevih nadimaka u legendu je ušao kao neobuzdani partijaner koji je publiku osvajao glasom i stasom, ali i jedinstvenim stilom te scenskim nastupom, čime je zaslužio počasno mjesto u povijesti zabavne glazbe 20. stoljeća.

image

Grupa Queen

STARSTOCK/PHOTOSHOT/AVALON/PROFIMEDIA

Farrokh Bulsara, što je Mercuryjevo pravo ime, rođen je 5. rujna 1946. u Stone Townu u Zanzibaru, današnjoj Tanzaniji, gdje je njegov otac, Indijac koji je emigrirao u Zanzibar, radio kao dužnosnik britanske kolonijalne uprave. Nakon toga obitelj se preselila u Indiju, a Freddie je u domovinu svojih roditelja stigao kao tinejdžer i u to u pokrajinu Middlesex na jugoistoku Engleske. Ime Freddie prvi put se spominje u knjigama britanske škole St. Peter’s u blizini Mumbaija u Indiji, a prezime je službeno promijenio 1970. kad je Queen već bio formiran.

Odrastao je u obitelji zoroastrijanaca koji su prakticirali religiju zasnovanu na učenju perzijskog proroka Zaratustre koji je živio na prijelazu sedmog i šestog stoljeća prije nove ere. Učenje je utemeljeno u dualizmu u kojem se snage dobra, istine i svjetlosti suprotstavljaju silama zla, neistinitosti i mraka.

Njegov zaštitni znak bila su i četiri zuba viška koji su njegove prednje zube istisnuli prema naprijed. Iako je to smatrao svojim fizičkim nedostatkom nije želio kiruršku intervenciju jer je strahovao da promjena ne ugrozi boju njegova glasa i vokalne sposobnosti općenito. Njegov raspon glasa iznosio je nevjerojatne četiri oktave - od baritona do tenora.

image

Freddie Mercury na vrhuncu slave

PHOTOSHOT/AVALON/PROFIMEDIA

Prije nego što se proslavio radio je razne poslove: uz ostalo bio je fizički radnik u zrakoplovnoj luci Heathrow na ukrcaju i iskrcaju prtljage. Njegovi nesuđeni kolege u toj zračnoj luci redovito koreografijama, pjesmom i plesom obilježavaju Mercuryjev rođendan 5. rujna. Privatne proslave njegovih rođendana ušle su u legendu: ponekad su trajale danima, a uključivale su nastupe flamenco plesačica, šamana i hipnotizera zmija, striperica, vatromet, hektolitre šampanjca i kilograme ilegalnih narkotičkih supstanci.

Kako god, njegovi divlji nastupi bili su krinka kojom je skrivao vlastitu stidljivost i nesigurnost. "Nitko osim najbližih i članova benda nije upoznao Freddiejevo pravo lice: on je nježan i iznimno drag čovjek", izjavio je svojedobno Roger Taylor, njegov kolega iz benda.

image

John Deacon, Freddie Mercury, Brian May i Roger Taylor 1970. godine

SOUTH COAST PRESS/SHUTTERSTOCK

Družio se s brojnim slavnim osobama, a obožavao je princezu Dianu, baš kao i ona njega. Zajedno su se sjajno zabavljali pa su tako jednu večer proveli gledajući film "Zlatne djevojke" i to bez tona izmišljajući pritom svoje dijaloge. Nakon toga zaputili su se u tavernu Royal Vauxhall, legendarni gay bar u južnom Londonu, a Mercury je Diani posudio vojničku jaknu, sunčane naočale i kapu da može bezbrižno tulumariti. Princeza je obožavala njegov duet "Barcelona" s opernom divom Montserrat Caballé koji je postao himna Olimpijskih igara u Barceloni 1992. Mercury je bio počašćen suradnjom jer je Caballe po njegovom mišljenju imala najljepši glas koji je ikad čuo.

image

Freddie je obožavao opernu divu Monserat Caballe s kojom je otpjevao himnu Olimpijskih igara u Barceloni

STARSTOCK/PHOTOSHOT/AVALON/PROFIMEDIA

Bio je strastveni mačkoljubac, a u jednom trenutku skrbio je o deset životinja. Ljubimici Delilah posvetio je istoimenu neobjavljenu pjesmu, a album "Mr. Bad Guy" posvetio je općenito - mačkama. Uglavnom ih je udomljavao iz utočišta, a zvale su se Tom, Jerry, Miko, Goliath, Dorothy, Lily, Oscar, Romeo i Delilah. Jedina čistokrvna bila je Tiffany, dar njegove zaručnice i životne pratilje Mary Austin.

Linker
26. travanj 2024 06:54