Životne učiteljice

Nesvakidašnji pothvat splitskih autorica, priče snažnih žena slušat ćemo na radiju

Riječ je o knjizi ‘MI.Žene‘ Splićanke Nataše Jukić koja donosi sto nadahnjujućih biografija, a među njima su i životna iskustva poznatih Hrvatica.

U ovim izazovnim vremenima svima je neophodna podrška i putokaz za dalje i stoga je vrlo ohrabrujuća činjenica da ženska solidarnost nikada nije bila tako snažna. Lijep primjer za to je knjiga o hrabrim i inspirativnim ženama „MI.Žene” splitske književnice Nataše Jukić, koja je nakon tri godine od objave dobila vrijedan nastavak. U suradnji sa splitskom pjevačicom Anom Opačak nedavno je snimljena njezina audio verzija, a u idućih nekoliko mjeseci čitat će se i na radijima.

image

Nataša Jukić knjigu je posvetila ženama kojima se divi

SASA BURIC/CROPIX

Priče stotinu žena

„Za sada će se priče emitirati svaki tjedan na radiju Sunce, no u pregovorima smo i s drugim postajama. Priče čita Ana Opačak od koje je i krenula ideja da snimimo audio verziju. Glazbu za knjigu ustupile su glazbenice Ines Prajo i Arijana Kunštek, ilustracije potpisuje umjetnica Dona Tomić, a baš kao i Ana, sve tri su na ovom projektu radile iz čistog entuzijazma u želji da što više ljudi čuje priče „mojih„ žena", ponosna je autorica.

image

Ana Opačak čitat će slušateljima priče iz knjige MI.Žene

SANDRA SIMUNOVIC/CROPIX

Knjigu "MI.Žene" Nataša Jukić objavila je 2019., a u njoj je ispričala iskustva stotinu Hrvatica. Među njima su umjetnica Tisja Kljaković Braić, spisateljice Julijana Matanović, Boba Đuderija i Ingrid Divković te glumica Ksenija Prohaska, ali i priče nepoznatih žene čiji su životi primjeri da nikada ne treba odustati od svojih snova. Kako naglašava autorica, njezine junakinje su dokaz da su sve žene povezane, neovisno o tome čime se bavile, koliko god novca imale, udane ili solo, s djecom ili bez, jesu li glumice, pjevačice, učiteljice, liječnice, trgovkinje, umirovljenice, djevojke iz doma, gospođe sa poštanskog šaltera...

Žena nije ženi vuk

„Knjigu sam posvetila ženama kojima se osobno divim. Kod izbora sam vodila računa da nisu iste životne dobi, kao i da pripadaju različitim nacionalnim i vjerskim skupinama te da nemaju jednak socijalni, bračni i poslovni status. Primjerice, najmlađa žena u ovoj knjizi u tom je trenutku imala samo 19 godina, a najstarija čak 90. Ono što ih povezuje je veličina njihovih života i onaj trag koji za sobom ostavljaju. Zato ova moja knjiga razbija stereotip da je žena ženi vuk”, ističe Nataša Jukić, koja je po zanimanju suradnica u odgojno - obrazovnom procesu, a do sada je izdala sedam knjiga.

image

Nataša ne piše o osobnim dramama, ali o njima progovara sa ženama koje prolaze slično

SASA BURIC/CROPIX

„Posljednjih sedam godina radim u osnovnoj školi, uz to što sam savjetnica neurolingvističkog programiranja. Članica sam i CAP tima Hrvatske koji radi na sprječavanju vršnjačkog nasilja, organizatorica sam festivala dječje priče Bajkulin, voditeljica radionica kreativnog pisanja u suradnji sa dječjim kazalištima. Pišem dramske tekstove, igrokaze, koketiram s poezijom, rado moderiram promocije kolegama, odgajam tinejdžera Roka i nastojim preživjeti perimenopauzu”, ispričala nam je autorica, za koju njezine suradnice kažu da je krasi ista životna mudrost kao i njezine žene u knjizi. Iza 45-godišnje Nataše je, naime, nadahnjujuća pobjeda nad tumorom jetre od kojeg je oboljela u 29. godini.

„Moja osobna drama nije dio ove knjige. No, o svom iskustvu razgovaram sa ženama koje prolaze kroz sličan težak period. Ta borba je trajala nekoliko godina ispunjenih težinama, pa iako vjerujem da bih i bez svega toga radila stvari koje i danas radim, zahvalna sam na prilici što sam osjetila na svom tijelu kako je ne biti u mogućnosti hodati, jesti, ustati... Kakav je osjećaj kad ti more života zapljusnu orkanski valovi", zaključila je Nataša Jukić, čija je tiskana knjiga dostupna preko nakladničke kuće Fragment kao i u svim većim knjižarama, a njezina audio verzija može se nabaviti u knjižnici za slijepe i slabovidne osobe zaklade „Čujem, vjerujem, vidim”.

Linker
20. travanj 2024 00:48