Nikola Đuričko

 PROFIMEDIA
Avantura života

Nikola Đuričko o odlasku u Los Angeles i ulozi u seriji "Stranger Things": "Bilo je šokantno"

Srpski glumac Nikola Đuričko, koji dolazi u Hrvatsku sa stand-up nastupom "Showbiz", otkriva što mu je iz svakodnevice dobar materijal za pozornicu, zašto se s obitelji odselio u Los Angeles i što ondje radi nakon serije "Stranger Things".

Srpski glumac Nikola Đuričko, koji dolazi u Hrvatsku sa stand-up nastupom "Showbiz", otkriva što mu je iz svakodnevice dobar materijal za pozornicu, zašto se s obitelji odselio u Los Angeles i što ondje radi nakon serije "Stranger Things".

Posljednji put kad smo radili intervju - a bilo je to davno - sjedili smo u seoskom dvorištu u malom južnobanatskom mjestu Barandi, gdje je Nikola Đuričko snimao seriju "Vratit će se rode". Bila je to prva srpska serija nakon "Boljeg života" koja se hrvatskoj publici uvukla pod kožu, natjeravši nas da se očaramo novom generacijom srpskih glumaca. Nevjerojatnom se lakoćom ovaj Beograđanin transformirao u potpuno različite tipove ljudi, od iritantnog Gojka Sise iz filma "Munje" pa do simpatičnog Švabe iz "Roda", pokazujući nam svu raskoš svog talenta i u crnoj komediji "Mrtav ‘ladan" te kriminalističkim serijama "Pet" i "Senke nad Balkanom". Iako je u Srbiji od te davne 2006. pa do danas izgradio veliku karijeru, postavši jedan od najcjenjenijih glumaca, 49-godišnji Đuričko se u ime boljeg života 2019. sa suprugom Ljiljanom i njihovo dvoje djece odselio u Los Angeles.

Bila je to prava avantura u kojoj su prošli sito i rešeto, ali i uspjeli, pogotovo nakon što je Đuričko dobio ulogu u četvrtoj sezoni popularne američke serije "Stranger Things". Dugo su, kaže, supruga i on razmišljali o odlasku u Ameriku, a onda spakirali kofere zaključivši kako ne žele propustiti priliku za tu veliku životnu avanturu. Neke od izazova s kojima su se Nikola i njegova obitelj morali nositi posljednjih godina u Los Angelesu, pogotovo u doba korone, ali i dogodovštine vezane uz njegovu uspješnu karijeru popularni je glumac pretočio u stand-up nastup pod imenom "Showbiz", s kojim 3. listopada gostuje u Splitu, a 4. listopada u Zagrebu. Inspiraciju je, kaže, pronašao svuda oko nas.

"Znate kako kažu: tragedija puta vrijeme jednako komedija. Ista stvar može biti izvor smijeha, ali i frustracije, dosta ovisi u našem načinu gledanja na stvari. Početna je ideja bila da ovaj stand-up bude kombinacija obiteljskih i poslovnih priča, ali je poslije čitanja mojih prvih testova supruga Ljiljana predložila da se koncentriram na showbiz i ja sam je poslušao", otkriva Nikola, dodajući kako je novi stand-up uvježbavao pred suprugom i prijateljima.

"Ja uzmem drvenu olovku i ona glumi mikrofon, a Ljiljana glumi publiku. Poslije nekog vremena pozvali smo nekoliko prijatelja na večeru i onda ja opet uzmem drvenu olovku, a oni glume publiku. Onda prije turneje odigramo nekoliko predstava i tako se iskristalizira show. Zvuči jednostavno, ali moram priznati da imam tremu te da, naravno, ima i glupih šala koje treba izbaciti", konstatira Đuričko, koji je sa suprugom Ljiljanom u braku već više od dva desetljeća.

image

Sa suprugom Ljiljanom u braku je od 2001.

THEO WARGO/GETTY IMAGES/PROFIMEDIA THEO WARGO/GETTY IMAGES/PROFIMEDIA

Upoznali su se na snimanju filma "Kordon", na kojem je ona radila kao producentica. Vjenčali su se u tajnosti 2002. te dobili dvoje djece, danas 18-godišnju kćer Nađu i 14-godišnjeg sina Đorđa, koji su se dobro snašli u novoj okolini.

"Odlika mladosti je fleksibilnost, prilagodljivost. Njima je promjena sasvim prirodna. Mi stariji smo kruti i mnogo se teže prilagođavamo. Nađa i Đorđe već sad bez akcenta govore engleski i prevrću očima kad ga ja krenem govoriti. Moram ih pohvaliti, bili su zaista hrabri i stvarno smo ponosni na njih kako su otkrili svoju ambiciju i uzbuđenje zbog preseljenja u Ameriku", konstatira Đuričko.

Popularni glumac danas bira uloge koje mu se sviđaju, no u LA-u mu nisu baš od samog početka cvale ruže.

"Najradije se ne bih sjećao tog perioda. Strah, neizvjesnost i jedna vrsta šoka je neizbježna kada se čovjek seli iz jednog poznatog, ušuškanog svijeta u novo i nepoznato. Nisam imao nikakve unaprijed dogovorene angažmane kad smo se doselili. Prvih nekoliko tjedana zaista nam je bilo šokantno. Trebalo je riješiti gomilu papirologije, od upisa djece u školu do vađenja osobnih iskaznica i polaganja vozačkog ispita, tona nekih papira i prijava", prisjeća se Đuričko. I onda, kad su se napokon smjestili i prilagodili, a on krenuo na castinge i dobio sjajan angažman - ulogu u popularnoj Netflixovoj seriji, izbila je pandemija.

image

Đuričko u četvrtoj sezoni američke serije ‘Stranger Things‘ glumi ruskog švercera Yurija

NETFLIX/EVERETT/PROFIMEDIA NETFLIX/EVERETT/PROFIMEDIA

"Zbog pandemije covida sve je bilo još strašnije i neizvjesnije. Možete zamisliti moj horor kad su mi rekli da osam mjeseci nema posla, a možda i nikad", kaže Đuričko. Danas su ti izazovni dani iza njega - veseli se novim poslovnim i privatnim projektima.

"S prijateljem u Los Angelesu pišem scenarij, a imam i svoj bend koji se zove ‘Džoni Midnajt Trio‘. Uskoro nam izlazi album koji će se zvati ‘Po sećanju‘, s obradama starih dobrih Yu-rock hitova. Znate ono kada svirate nešto po sjećanju ili mislima šećete po nekim uspomenama. Zvuči nostalgično, ali album će prije svega biti rock and roll. Taj bend je moj ispušni ventil", kaže Đuričko, dodajući kako se naviknuo na kalifornijski način života.

"Vozimo se automobilom najmanje dva sata dnevno, ponekad odemo do oceana, šetamo sa psom, odemo na planinarenje... Ovdje u Kaliforniji u modi je zdrav život", otkriva. A što bi bio da nije odlučio postati glumac poput svoje bake, srpske glumice Tomanije Jeremić, bivše članice beogradskog Narodnog pozorišta? Možda pilot poput svog oca?

"Za letenje je trebalo učiti matematiku i fiziku, a ja sam nekako uvijek bio u sektoru maštanja", konstatira glumac.

Linker
26. travanj 2024 14:53