TOMISLAV KRISTO/CROPIX
Naš heroj

Nježna strana vatrenog golmana kojemu je podrška sad potrebnija nego ikad

Nevjerojatne obrane jedanaesteraca golmana Dominika Livakovića pretvorile su u medijsku zvijezdu, no samozatajni Zadranin prkosi tom statusu mirnim načinom života: upisao je studij diplomacije i međunarodnih odnosa, a najveća podrška mu je supruga Helena koja ga bodri i u Katru.

Nevjerojatne obrane jedanaesteraca golmana Dominika Livakovića pretvorile su u medijsku zvijezdu, no samozatajni Zadranin prkosi tom statusu mirnim načinom života: upisao je studij diplomacije i međunarodnih odnosa, a najveća podrška mu je supruga Helena koja ga bodri i u Katru.

Najveći junak utakmice Hrvatska - Japan na Svjet­­skom prvenstvu u Katru bez sumnje je bio naš vratar, Zadranin Dominik Livaković. Mnogi su bili na rubu živaca gledajući ispucavanje penala u produžecima, a nakon što je Livaković maestralno obranio tri jedanaesterca i time poveo našu reprezentaciju u četvrtfinale s rezultatom 3:1, stadion u Dohi zatresao se od oduševljenja hrvatskih navijača.

"Pobijedili smo kad nam je bilo najteže. Ovo je najbolja utakmica u mom životu i najdraži trenuci u mojoj karijeri", rekao je Livaković nakon utakmice. O kakvom je postignuću riječ, najbolje govori podatak da je naš vratar jedan od tri na svijetu koji je uspio obraniti tri jedanaesterca u jednoj utakmici: prvi je bio Ricardo Pereira u četvrtfinalu SP-a 2006., a drugi naš Zadranin Danijel Subašić, koji je 2018. briljirao u Rusiji.

image

Dominik Livaković u zagrljaju suigrača nakon pobjede nad Japanom

TOM DUBRAVEC CROPIX

Veliku radost s Dominikom među prvima je podijelila njegova supruga, Zagrepčanka Helena Livaković, koja je nakon utakmice potrčala svom dragom u zagrljaj. Njih dvoje upoznali su se preko zajedničkih prijatelja 2017. i otad su nerazdvojni.

"Brzo smo kliknuli, no to nije bila ljubav na prvi pogled. Naša je priča započela prijateljstvom. Dominik me posebno očarao duhovitošću, pogotovo zbog toga što je na prvu povučen, ne govori puno i zaista nisam očekivala da je toliko duhovit. On je napravio prvi korak", izjavila je jednom za medije Helena Livaković.

image

Helena Livaković u dresu s brojem jedan koji nosi njezin suprug

TOM DUBRAVEC CROPIX

Nakon nekog vremena, par je počeo zajedno živjeti nedaleko od Dinamova stadiona, jer Dominik od 2016. brani za zagrebački klub. Vjerojatno ih je povezalo i to što se Helena 20 godina aktivno bavila umjetničkim klizanjem pa dobro razumije sportski način života i žrtve koje to zahtijeva. Na led je prvi put stala sa samo tri godine, a trenirala je u klubu sinkroniziranog klizanja Zagrebačke pahuljice, gdje 16 klizačica zajedno izvodi program. Sportsku karijeru završila je 2017. jer se željela fokusirati na studij na zagrebačkom Tekstilno-tehnološkom fakultetu - na kojem je i diplomirala - te na tada započetu ljubav s Dominikom.

image

Zagrljaj kapetana Luke Modrića i heroja utakmice protiv Japana

MICHAEL ZEMANEK/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

Njih dvoje žive vrlo mirno i povučeno: večeri uglavnom provode kod kuće uz Netflix ili u šetnjama po maksimirskom perivoju sa psićem Cruzom. Od noćnih izlazaka draža su im kućna druženja s prijateljima ili odlazak na večeru u neki fini restoran.

Zaručili su se u proljeće 2021., a vjenčali nakon pet godina veze u lipnju ove godine u katedrali sv. Stošije u Zadru. Helena je blistala u vjenčanici s dubokim prorezom koju je kupila u Londonu, a zbog jednostavnog i elegantnog kroja mnogi su je proglasili "hrvatskom Meghan Markle". Svadbeno slavlje bilo je u luksuznom resortu u Petrčanima, gdje su goste zabavljali Saša Matić i Petar Grašo - a na čiju su pjesmu "Jel ti reka ‘ko" mladenci otplesali prvi ples. Među uzvanicima su bili Dominikovi bivši i sadašnji kolege iz reprezentacije Luka Modrić, Šime Vrsaljko, Danijel Subašić, Domagoj Vida, Mateo Kovačić...

image

Vjenčanje vratara Dinama i hrvatske nogometne reprezentacije Dominika Livakovića s dugogodisnjom djevojkom Helenom Matić u katedrali sv. Stošije u Zadru

LUKA GERLANC CROPIX

Posebnu je pažnju tada privukla Livakovićeva majka Manuela Skoblar, koju su domaći mediji 2018. na Svjetskom prvenstvu u Rusiji prozvali "najzgodnijom mamom prvenstva". Direktorica tvrtke koja se bavi iznajmljivanjem luksuzne zadarske vile u rodu je s nekoć poznatim nogometašem Josipom Joškom Skoblarom pa možda otud dolazi Dominikova strast prema najvažnijoj sporednoj stvari na svijetu. Skoblar je svojevremeno igrao napadača za reprezentaciju bivše države, a kasnije se proslavio kao trener Hajduka.

image

Dominik i Helena Livaković žive mirno i povučeno

TOMISLAV KRISTO/CROPIX CROPIX

"Moj pradjed i otac Joška Skoblara bili su braća", otkrio je jednom prigodom Livaković.

Sportske gene baštini i s očeve strane, od pokojnog djeda Vojmila Livakovića, poznatog zadarskog radiologa i člana Uprave Košarkaškog kluba Zadar.

"Nisam kao neki igrao u polju pa tek onda zaključio da mi je bolje među vratnicama. Sa šest godina sam počeo trenirati nogomet, a golman sam postao već na drugom treningu. Kao i svako dijete, prošao sam nekoliko sportova, pa i košarku, dok sam shvatio da je moja ljubav na travnjaku s loptom. Od samih početaka je djed bio uz mene i on je najzaslužniji za ovo gdje sam danas. Naučio me puno o životu, a poniznost je bila na prvome mjestu. I danas je upravo poniznost moja glavna životna vrijednost", izjavio je svojevremeno Livaković, dodavši da i danas prije svake utakmice pomisli na djeda.

image

Dominikova majka Manuela Skoblar

LUKA GERLANC CROPIX

O tome koliko su bili bliski najbolje govori detalj da je nakon intervjua Luke Modrića za Jutarnji list 2007. u jednom zadarskom kafiću Vojmil Livaković donio fotografije svog unuka te zamolio Luku da se potpiše na njih Dominiku za uspomenu.

No, njegov djed nije jedini intelektualac u njihovoj obitelji. Baka mu je bila profesorica engleskog jezika, a otac Zdravko inženjer građevine i nekadašnji državni tajnik u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture. Dominik je jedino dijete iz njegovog braka s Manuelom Skoblar, koja je u drugom braku sa zadarskim poduzetnikom dobila još troje djece.

image

Dominik je u djetinjstvu znao da će se baviti nogometom

PRIVATNI ALBUM

Iako je nogomet trenutačno njegova glavna preokupacija, Dominik vodi računa i o svojoj profesionalnoj budućnosti nakon umirovljenja s terena.

"Obitelj mi je uvijek bila potpora u životu. Visoko školovanje nije bilo nešto što se dogodilo na njihovu inicijativu, nego je to bila isključivo moja želja, kao i završetak gimnazije, unatoč činjenici da je nogomet moj životni poziv. Upisao sam u Zagrebu studij diplomacije i međunarodnih odnosa. Stavljam to na stranu dok je nogometa, no želja mi je jednoga dana baviti se time. A mojoj obitelji možda je ovih dana najmanje žao što sam se odlučio za loptu, umjesto knjige. Dapače, siguran sam da im je drago što se nisam odlučio za fakultet", rekao je Dominik 2018. nakon Svjetskog prvenstva u Rusiji, gdje je bio rezervni vratar naše reprezentacije.

image

Premijer Andrej Plenković sa sinom Marijem u svečanoj loži stadiona u Dohi

TOM DUBRAVEC CROPIX

Dominiku je posebno drago što njegova obitelj obožava Helenu, a ona ga je spremna slijediti kamo ga god povede karijera.

"Prihvatili su me odlično i mogu reći da se osjećam kao dio obitelji. Gdje god nas život odvede, idemo skupa", izjavila je jednom prilikom supruga našeg vratara.

Linker
28. travanj 2024 05:17