CROPIX
Poduzetnički san

Nogometaši poduzetnici: Livaja preuzeo restoran, Lovren ima hotel...

Što osim nogometa povezuje Marka Livaju, Dominika Livakovića, Marcela Brozovića, Dejana Lovrena, Domagoja Vidu, Darija Šimića i Dražena Ladića? Svi su krenuli u biznis uz ili nakon nogometne karijere.

Što osim nogometa povezuje Marka Livaju, Dominika Livakovića, Marcela Brozovića, Dejana Lovrena, Domagoja Vidu, Darija Šimića i Dražena Ladića? Svi su krenuli u biznis uz ili nakon nogometne karijere.

Zaradu od godina provedenih na treningu i iscrpljujućim utakmicama, hrvatski nogometaši ulažu u posao kojim će osigurati budućnost svojim obiteljima kada završe karijeru. Trude se što mudrije iskoristiti prihode od najvažnije "sporedne stvari na svijetu", otkrivaju u sebi poduzetničku "žicu" i nerijetko grade uspješan biznis. Jedan od posljednjih koji je krenuo u poduzetničke vode je Marko Livaja. Napadač Hajduka preuzeo je, naime, legendarni restoran "Duje" na splitskim Gripama. Treba dodati da značajnu ulogu u donošenju odluke da krenu u ugostiteljski biznis, ima supruga bivšeg reprezentativca, Iris Livaja. Kako piše Slobodna Dalmacija, nogometno-ugostiteljski transfer odvijao se proteklih godinu dana, otkada je Livaja uz pomoć dosadašnjeg vlasnika ovog restorana, Marija Matijaševića, počeo ulaziti u posao. Nedavno je, kako doznaje Slobodna Dalmacija, u potpunosti preuzeo restoran. Legendarni restorater i ugostitelj u tom je poslu preko četrdeset godina pa se, kako kaže, pomalo umorio, pa je sada Marko u potpunosti preuzeo restoran.

image

Iris i Marko Livaja 2022. na utakmici finala SuperSport Hrvatskog nogometnog kupa između momčadi Rijeke i Hajduka.

BOZIDAR VUKIčEVIć CROPIX

U poduzetništvo je krenuo i nogometni reprezentativac Dominik Livaković koji će, kako piše Zadarski list, preuzeti svojedobno popularni klub Garden. Golman reprezentacije mogao bi zadarskom okupljalištu otvorenom prije 20-ak godina, vratiti stari sjaj. Svojedobno se fotografirao na jednoj od najljepših otvorenih terasa s pogledom na zadarske bedeme, a sada bi, u pauzi od nogometnih obaveza, u Garden mogao dolaziti češće.

image

Dominik Livaković u Dohi na utakmici Hrvatska - Maroko 2022.

TOM DUBRAVEC CROPIX

Reprezentativac i igrač saudijskog kluba Al Nassr, Marcelo Brozović, ima kafić "Epic Brozo" u Velikoj Gorici. Popularno okupljalište otvoreno je 2018., a ime je dobilo po nadimku koji su mu nadjenuli suigrači iz bivšeg kluba „Inter Milana” - zbog fotografija na kojima pozira držeći se za bradu. Ta poza je u međuvremenu postala njegov zaštitni znak, a kafić i danas okuplja fanove super Broze.

image

Marcelo Brozović s Ivanom Perišićem 2016.

DAMIR KRAJAč CROPIX

Bivši reprezentativac Dejan Lovren vlasnik je hotela "Joel" s četiri zvjezdice u Novalji na otoku Pagu, udaljen 200 metara od mora i ima pogled na grad Novalju. Zdanje se sastoji od 16 luksuzno opremljenih apartmana, svaki ima pogled na more i veliku terasu, a gostima je na raspolaganju restoran mediteranske kuhinje te cocktail bar pokraj prostranog bazena. Igrač Lyona u koji se vratio početkom ove godine, danas je i uspješan hotelijer spreman dati autograme gostima koji vole nogomet.

image

Dejan Lovren na treningu s reprezentacijom 2021.

SRđAN VRANčIć CROPIX

Reprezentativac i igrač kluba AEK Athens, Domagoj Vida, sa svojim školskim prijateljima Dimitrijem Simonovićem i Lukom Mandićem, podigao je farmu crnih svinja u srcu Slavonije, u mjestu Cret Viljevski pokraj Donjeg Miholjca. Posao su započeli 2014. s četiri svinje, a danas ih imaju oko 400. Iz skromne farme nastao je prepoznatljiv brend za ekološki uzgoj autohtone pasmine svinja - čije je suvremeno zdanje bilo nominirano za prestižnu arhitektonsku nagradu "Viktor Kovačić" za 2021. U emisiji HTV-a "Dulum zemlje" otkrili su da su na farmi nabavili još jednu ugroženu hrvatsku pasminu, slavonsko-srijemskog podolca.

image

Domagoj Vida na dočeku ‘Vatrenih‘ u Donjiem Miholjcu nakon srebra na Svjetskom prvenstvu

VLADO KOS CROPIX

Bivši nogometni reprezentativac i igrača Milana, Dario Šimić, iskusan je poduzetnik koji je prije desetak godina pokrenuo posao s lancem kafića Viva‘s bar. Stvorio je Horeca kanal distribucije kave i pokrenuo biznis s Aquaviva vodom. Profilirao se kao jedan od najuspješnijih poduzetnika među nogometašima, a prije dvije godine potpisao je ugovor o strateškom partnerstvu s Atlantic grupom i podigao svoj biznis na novu razinu.

image

Dražen Ladić na otvorenju svog restorana u društvu Miroslava Ćire Blazevića

LIVIO ANDRIJIć CROPIX

Nekadašnji vratar nogometne reprezentacije, Dražen Ladić, nakon golfa okušao se kao restorater. Rođeni Međimurac, koji je među prijateljima poznat po svojim dimljenim kobasicama i suhom mesu koje iz hobija radi godinama, otvorio je u Zagrebu s bivšom suprugom Spomenkom, također Međimurkom, restoran "Tajer". Naglasak je na gastronomiji njihovog rodnog kraja, a u poslu im pomažu kćeri Sara i Sandra, kako je otkrio za Gloriju.

"Tata je razmišljao što napraviti s tim prostorom, koji smo imali već dulje vrijeme, i onda je pao dogovor da otvorimo restoran s međimurskim jelima. Odluka o njegovoj glavnoj kuharici bila je laka - jer moja mama ipak kuha najbolje", otkrila je prije dvije godine Sandra Ladić, koja najviše uživa u maminim pohancima.

Linker
27. travanj 2024 22:05