GETTY IMAGES
ŽIVOTNA PRIČA

Ona je rođena da bude zvijezda: Oduvijek je morala biti u središtu pažnje, nije prezala ni od čega kako bi postigla cilj

Diana Ross, majka petero djece i baka sedmero unučadi, novo je zaštitno lice modne kuće Saint Laurent, a iako je nedavno proslavila 80. rođendan, ni ne pomišlja povući se u mirovinu - nego kreće na veliku turneju.

Diana Ross, majka petero djece i baka sedmero unučadi, novo je zaštitno lice modne kuće Saint Laurent, a iako je nedavno proslavila 80. rođendan, ni ne pomišlja povući se u mirovinu - nego kreće na veliku turneju.

Iako je zadnji album "Thank You" snimila 2021. tijekom lockdowna, 80-godišnja američka pop-diva Diana Ross i dalje puni koncertne dvorane i neumorno radi. Njena imovina procijenjena je na oko 250 milijuna dolara i ne prestaje se povećavati jer ima kontinuiran prihod od raznih tantijema. U svibnju kreće na turneju "Beautiful Love Performances: Legacy 2024", a nedavno je snimila i novu reklamnu kampanju za Saint Laurent, modnu kuću čije je modele nosila još od kraja šezdesetih godina prošlog stoljeća. S njenim se pokojnim osnivačem Yvesom Saint Laurentom družila i privatno, a obožavali su zajedno tulumariti - primjerice poslije dobrotvorne večere za UNICEF 1980., kada su cijelu noć plesali u Clubu 78 u Parizu.

image

Diana Ross je bila posebna gošća Beyoncé na njenoj lanjskoj turneji

KEVIN MAZUR WIREIMAGE FOR PARKWOOD

"Oduvijek je željela biti zvijezda. Ne mora raditi, ali ona to voli. Ona jest zvijezda, a kad jednom okusite moć koju vam takva slava donosi, ne možete se vratiti normalnom životu", objasnio je nedavno jedan njezin bliski prijatelj. Da zaista želi biti slavna, Diana Ross je znala od malena. Rođena u Detroitu, gradu u koji se zbog obilja poslova u autoindustriji slijevalo afroameričko stanovništvo iz južnih država, odrasla je u velikoj obitelji, kao drugo od ukupno šestero djece Freda Rossa, bivšeg boksača, kasnije administratora u velikoj kompaniji za proizvodnju bakra, i učiteljice Ernestine Moten. Kad joj je majka oboljela od tuberkuloze i nije se mogla brinuti za djecu, otac ih je poslao baki i djedu u Bessemer u Alabami. Djed je bio svećenik u baptističkoj crkvi u kojoj je mala Diana počela pjevati u zboru i to joj se toliko svidjelo da je pomislila kako bi glazba mogla biti dobar izbor za karijeru, osobito kad su joj svi počeli govoriti kako ima lijep glas. No, nije to bilo jedino što ju je zanimalo.

image

Modno snimanje na ulicama New Yorka 1981.

-/EVERETT/PROFIMEDIA

"Preko vikenda sam pohađala tečaj za kozmetičarku, subotom išla u školu za manekenke, neko vrijeme učila dizajnirati i šivati, preko tjedna poslije škole sam radila u robnoj kući Hudson...", opisala je svoje djevojačke dane u memoarima objavljenima 1993. pod nazivom "Secrets of a Sparrow", ne propustivši spomenuti ni da je bila prva crnkinja zaposlena u toj luksuznoj robnoj kući, u to doba drugoj najvećoj na svijetu, poslije Macy‘s u New Yorku. Uz sve to, Diana je upoznala Florence Ballard i Mary Wilson, vršnjakinje iz susjedstva, koje su također voljele pjevati, i s njima je osnovala vokalni trio The Primettes, kao sestrinsku grupu muškog benda The Primes. Djevojke su nastupale na amaterskim glazbenim natjecanjima, često i pobjeđivale na njima, pa je Diani njezin bivši susjed Smokey Robinson, s kojim je imala i mladenačku romansu, preporučio da ode na audiciju kod Berryja Gordyja, vlasnika Motowna. Gordy je, naime, ambiciozno sanjao da će u svojoj maloj diskografskoj kući snimati ploče koje se neće slušati samo u crnačkim četvrtima, nego će uz njih plesati tinejdžeri u cijeloj Americi i svijetu. Smokey Robinson ubrzo će postati velikan soula, kojeg je Bob Dylan nazvao najvećim američkim pjesnikom.

image

Grupa The Supremes krajem šezdesetih: Mary Wilson, Florence Ballard i Diana Ross

DEZO HOFFMAN/SHUTTERSTOCK

Primettes su se na audiciji svidjele Gordyju, smatrao je da imaju potencijala, ali da su premlade - sve su još bile u srednjoj školi - pa im je rekao da odu kući i jave mu se ponovno kad maturiraju. No, djevojke se nisu dale tako lako otpraviti. Svaki su dan poslije škole dolazile u neveliku kuću u predgrađu, koju je Gordy preuredio u sjedište i studio svoje tvrtke i ambiciozno je prozvao "Hitsville U.S.A.".

image

Pjevala je na inauguracijskoj gala večeri Billa Clintona - sa Steviejem Wonderom, Arethom Franklin i Michaelom Jacksonom

MARK REINSTEIN/SHUTTERSTOCK

"Pjevanje je postalo moj život, moja hrana, piće i zrak. Jedino me glazba zanimala. Nju sam sanjala i bila odlučna da mi se snovi ostvare", rekla je.

Hitsville U.S.A. je bila puna mladih, nadobudnih glazbenika koji su u jednoj sobi vježbali, u drugoj skladali, u trećoj isprobavali nove ideje, a ako nisu snimali vlastitu ploču, pomagali bi drugima, pa je tako Marvin Gaye, primjerice, kad bi imao vremena, lupao nekim lancem po podu studija kako bi davao ritam nekom budućem hitu. Kad su potkraj 1960. djevojke napokon dobile šansu, dobro su je iskoristile. Snimile su nekoliko singlica koje su postale regionalni hitovi i ponukale Gordyja da im ponudi stalni ugovor, pod uvjetom da promijene ime. Od nekoliko prijedloga Florence Ballard je izabrala ime The Supremes, jedino koje nije završavalo na "ettes".

Prvi veliki hit, "Where Did Our Love Go", objavljen je u ljeto 1964., a nakon toga uspjesi su se redali jedan za drugim: "Baby Love", "Come See About Me", "Stop! In the Name of Love", "You Keep Me Hanging On", "You Can‘t Hurry Love"..., što je niz koji do danas nije nadmašen. Supremes su šezdesetih godina postale najuspješniji ženski vokalni sastav u povijesti, miljenice i crne i bijele Amerike, a sa slavom su im prihodi stalno rasli, no unutar grupe su odnosi postali sve zategnutiji. Gordy je, naime, odredio Diani Ross glavnu ulogu u triju, pa su se ostale članice osjećale zapostavljeno, a njihovom zajedništvu nije pomagalo ni to što se ona, kako su mnogi često isticali, ponašala bahato i arogantno, ne prezajući ni od čega kako bi postigla svoj cilj.

"Diana je oduvijek morala biti u središtu pažnje, a ako vas je morala gurnuti da biste joj se maknuli s puta, to je bio vaš problem", rekla je jednom Mary Wilson. Kad je uz sve to 1967. Gordy odlučio da će djevojke nastupati i snimati kao Diana Ross And The Supremes, bila je to kap koja ja prelila čašu. Florence Ballard je napustila grupu, a zamijenila ju je Cindy Birdsong. Uspjesi su se nastavili, no Supremes su se ubrzo raspale jer je 1969. Diana Ross krenula samostalnim putem i već 1970. objavila album nazvan samo njenim imenom, s hitovima "Ain‘t No Mountain High Enough" i "Reach Out and Touch (Somebody‘s Hand)".

U to se doba, doduše, zakomplicirao njezin ionako komplicirani poslovni, a i privatni odnos s 14 godina starijim, oženjenim šefom Motowna Berryjem Gordyjem. Veza među njima povremeno je znala prerasti u nešto više od poslovne suradnje i prijateljstva, pa je Diana 1971. zatrudnjela - ali mu to nije rekla, nego se na brzinu udala, praktični za prvog muškarca koji joj je bio pri ruci, glazbenog menadžera Roberta Silbersteina. Kćeri Rhondi, koju je rodila 1971., tek je nakon mnogo godina rekla da je ujak Berry, kojeg je poznavala kao bliskog prijatelja njihove obitelji, zapravo njezin otac. U prvom braku je rodila još dvoje djece, kćeri Tracee 1972. i Chudney 1975.

image

Za glazbenog menadžera Roberta Silbersteina udala se 1971., kad je bila trudna s drugim čovjekom - Berryjem Gordyjem, osnivačem diskografske kuće Motown - a u braku sa Silbersteinom je dobila još dvoje djece

EVERETT/PROFIMEDIA

Ni djeca ni brak nisu je usporili u karijeri: početkom sedamdesetih ponudili su joj glavnu ulogu u "Lady Sings The Blues", filmskoj biografiji jazz pjevačice Billie Holiday, u kojoj nije samo glumila nego je i, na zgražanje ljubitelja jazza, pjevala njezine pjesme. Iako kritičari nisu bili oduševljeni, publika je hrlila u kina, pa je film postigao solidan komercijalni uspjeh, a glavnoj glumici i nominaciju za Oscara te poticaj da nastavi i s filmskom karijerom.

image

Bila je nominirana za Oscara zbog uloge u filmu ‘Lady Sings The Blues‘ o životu pjevačice Billie Holiday

THE HOLLYWOOD ARCHIVE

Trebalo joj je, doduše, neko vrijeme da shvati kako u filmskoj industriji ne vladaju iste zakonitosti kao u glazbenoj. Snimanje njenog sljedećeg filma, "Mahogany", o mladoj crnoj dizajnerici koja se probija u svijetu mode, pretvorilo se u pravu noćnu moru, ne samo za nju, nego za sve uključene. Film je počeo režirati Tony Richardson, ali je otišao kad je vidio koliko se Gordy upliće u snimanje, pa ga je ovaj zamijenio. Na setu u Rimu scenu u kojoj se Diana Ross, za koju Gordy nije znao da je u drugom stanju, mora popeti uz Španjolske stube toliko puta je ponavljao da je ona potpuno izgubila živce. Stala je pred njega, ošamarila ga tako jako da su mu naočale pale na pod, povikala: "Mrzim te, mrzim te, mrzim te!" i odjurila sa seta. Poslije su nekako izgladili stvari pa je snimanje nastavljeno, no film je dobio jedva prolaznu ocjenu kritike, a ni publika nije bila previše zainteresirana za njega. No, bila je to još i dobro u usporedbi s Dianinim sljedećim filmom "The Wiz", crnačkoj verziji priče o "Čarobnjaku iz Oza", u kojem je uz nju glumio njezin protégé Michael Jackson, 14 godina mlađa pjevačka zvijezda, potajno zaljubljena u svoju stariju kolegicu. Film je snimljen s budžetom od 24 milijuna dolara, a zaradio je manje od toga i zauvijek uništio Dianine snove o glumačkom uspjehu.

Umjesto toga ponovno je svu svoju energiju usmjerila u glazbu te nastavila redati hit za hitom. Doduše, ne za Motown jer je otišla iz njega i za 20 milijuna dolara potpisala ugovor s diskografskom kućom RCA - prema nekim izvorima na to se odlučila impulzivno, iznervirana kad je shvatila da automobil koji joj je Gordy darovao nije registriran na nju, nego na njegovu tvrtku. U to je doba već odavno prestala biti soul pjevačica. Pretvorila se u pop divu, koja je u New Yorku živjela u zgradi u kojoj su joj susjedi bili Jerry Seinfeld i Glenn Close, u Connecticutu je imala ograđeno imanje poput pripadnika stare američke društvene kreme, što joj je, kažu, oduvijek bio san, a uz to je kupila i veliku, raskošnu vilu u Los Angelesu. Stalno okružena cijelom vojskom pomoćnika, navečer je tulumarila s Lizom Minnelli u Studiju 54, a nakon razvoda od Silbersteina, jednako tihog kao i vjenčanja, imala je afere s glumcima Warrenom Beattyjem, Ryanom O‘Nealom i Richardom Gereom, neko je vrijeme hodala s Geneom Simmonsom iz grupe The Kiss, pa s milijarderom Michaelom Bloombergom, budućim gradonačelnikom New Yorka.

image

Na dodjeli Grammyja s djecom Tracee Ellis Ross, Chudney Ross, Evanom Rossom, Rhondom Ross Kendrick i Rossom Naessom te unukom Raif-Henokom Emmanuelom Kendrickom

TOBY CANHAM GETTY IMAGES

Ljeta je provodila u mondenim ljetovalištima na Azurnoj obali i na Bahamima, gdje je 1985. upoznala Arnea Naessa, norveškog magnata, pustolova i planinara koji je, između drugih vrhova, osvojio i Everest. On je na Bahame došao sa svojom djecom, baš kao i Diana Ross, a kako su se njihova djeca družila i sprijateljila, zbližilo se i dvoje odraslih. Iako Naess nakon razvoda nije želio stupiti u novi brak, zbog Diane je promijenio mišljenje. Vjenčali su se pet mjeseci nakon što su se upoznali, prvo u New Yorku pred matičarem, a onda su, na Dianino inzistiranje, organizirali i raskošnu svadbu u Švicarskoj, 1. veljače 1986., s 240 uzvanika koje je zabavljao pjevač Stevie Wonder. Račun je na kraju iznosio milijun dolara, no Diana nije žalila ni centa. "Bilo je prekrasno, kao najveći show u mom životu", rekla je poslije.

image

Norveškog magnata Arnea Naessa upoznala je 1985., a vjenčali su se dva puta - u New Yorku i u Švicarskoj

MEDIAPUNCH/SHUTTERSTOCK

Vrlo brzo je ostala u drugom stanju. Sina Rossa rodila je 1987., a godinu poslije i sina Evana, no bračna idila nije dugo trajala. Koliko god bio opčinjen Dianom, Arne Naess nije bio tip osobe koja bi živjela u njenoj sjeni, a uz to, kako se pokazalo, nije znao reći "ne" ljepoticama koje bi sretao na putovanjima. Kad su norveški novinari objavili da očekuje dijete u tajnoj vezi s jednom lijepom glumicom iz Osla, Diana se 2000. brzinski razvela od njega. Srce joj je bilo slomljeno, osjećala se izdanom i napuštenom, uništavala se pićem i bila posve rastrojena. Tek kad je 2002. bila uhićena zbog vožnje u pijanom stanju došla je k sebi i otišla na liječenje, uspješno, kako se pokazalo, te je ponovno uspjela povezati sve konce svoga života.

Sljedećih desetak godina tek je sporadično izdavala nove albume, ali je redovito odlazila na turneje, u nekoliko navrata i s ponovnom okupljenim Supremesima. Sad već velika dama i legenda popularne glazbe, živi bez drama i skandala, a iako se voli opuštati u svojim domovima - nedavno je za oko 15 milijuna dolara kupila vilu na obali oceana u Miamiju - i igrati sa sedmero unuka te družiti sa svojom djecom, kao i s djecom Arnea Naessa, s kojim je ostala bliska i nakon razvoda, ne prestaje pjevati. Gotovo svake godine ode na neku turneju, na kojoj se koncerti u pravilu rasprodani, i uživa. I u poslu i u privatnom životu.

Linker
29. travanj 2024 19:49