NEVJEROJATNA PRIČA

Otac proziva Elona Muska zbog borbe oko djece: "Majka je sunce, a ostatak obitelji su planeti"

Otac Elona Muska, od kojeg je njegova majka Maye 1980. pobjegla jer ju je zlostavljao, nepozvan dijeli roditeljske savjete ponukan sudskom borbom tehnološkog mogula za skrbništvo nad djecom koju ima s pjevačicom Grimes.

Prilike u kojima je tehnološki mogul Elon Musk spominjao oca, Errola, mogle bi se nabrojati na prste jedne ruke. Razišli su se kada je danas najbogatijem poduzetniku svijeta bilo osamnaest godina: čim je postao punoljetan, iz rodne Pretorije preselio se na drugi kraj svijeta, u Kanadu. Skrasio se kod majčinog rođaka u regiji Saskatchewan, radio je na rođakovoj farmi i u obližnjoj pilani, sve dok 1990. nije uspio upisati tehnološki studij na Queens University u Kingstonu u Ontariju. Elon Musk se početkom 90-ih prebacio na Sveučilište Pennsylvania u SAD gdje je diplomirao fiziku i ekonomiju te započeo poslovni uzlet. Kada se snašao, povukao je za sobom majku, nutricionisticu i model Maye Musk te mlađeg brata i sestru, Kimbala i Toscu.

image

Mađarska predsjednica nije skidala pogled s njegovog sina

EYEPRESS NEWS/SHUTTERSTOCK

Njihov otac Errol, inženjer elektrotehnike, developer i suvlasnik zambijskog rudnika smaragda – u međuvremenu kao da je "ispario". Znalo se tek to da živi u Južnoj Africi, da se opet oženio, pa rastao i vrlo je imućan. Za osnivača i glavnog tehnološkog direktora Space X-a, suosnivača i bivšeg direktora Tesle, suosnivača Neuralinka te Open AI-ja - otac kao da je prestao postojati. Jednom je opisao oca kao "užasno ljudsko biće" i time stavio točku na njihov kompliciran odnos.

Baš je zato nedavni istup 77-godišnjeg Errola Muska ocijenjen kao senzacija. U najmanju ruku, kontroverzan inženjer koji je u poznim godinama dobio dvoje djece sa svojom 35-godišnjom pokćerkom Janom Bezuidenhout, (kćeri svoje druge supruge Heide Bezuidenhout iz njenog prvog braka), oglasio se u medijima prošlog vikenda ponukan međusobnim tužbama sina Elona i njegove bivše partnerice, pjevačice Grimes zbog skrbništva nad troje zajedničke djece.

Južnoafrički poduzetnik čije moralno dvojbene "preference" u privatnom životu nalikuju podjednako dvojbenim "sklonostima" Woodyja Allena (oženio je pokćerku Soon Yi Previn), našao se pozvanim pričati o roditeljstvu i komentirati postupak na sudu svog sina i nesuđene snahe zbog skrbništva nad unucima.

Konkretan povod bila je odluka suda da Elon Musk djecu ne smije odvesti iz Kalifornije, gdje živi njihova majka Claire Elise Boucher (to je pravo ime kanadske pjevačice). Tehnološki mogul, naime, živi u okrugu Boca Chica na krajnjem jugu Teksasa, uz obalu Meksičkog zaljeva.

image

Osebujni milijarder sa sinom X-om 2022.u Kaliforniji, gdje živi mališanova mama

DIGGZY/JESAL/SHUTTERSTOCK

Kada je početkom prošle godine u Americi prodao svojih sedam rezidencija, tamo je kupio malenu kuću i usredotočio se na izradu raketa, električnih automobila i druge pothvate. Često boravi i u svom kamperu, stoga ne iznenađuje što Grimes želi da djeca žive s njom dok bi odluke važne za njihovu budućnost donosila s njihovim ocem. Najbogatiji poduzetnik na svijetu "težak" 253 milijarde dolara - čije autokratski potezi na platformi X (bivši Twitter) iritiraju cijeli svijet, kao i njegovi nazadni politički stavovi - želi puno skrbništvo nad djecom koju je dobio s Grimes. Sve odluke o njihovoj djeci donosio bi, dakako, sam. Evo što o tome misli njegov djed mališana, Errol Musk.

"Žena je vrlo bitan dio doma, žena je središte doma. Majka je sunce, a ostatak obitelji su planeti. Kad bi otac otišao na nekoliko tjedana, ne bi bilo razlike, ali žena je neophodna. Otac i djeca koji žive zajedno zapravo nisu obitelj za razliku od majke i djece", izjavio je za Page Six južnoafrički developer, ignorirajući činjenicu da je njegova prva supruga, Maye Musk, 1980. pobjegla od njega s djecom zbog višegodišnjeg zlostavljanja.

"Kada je Elon bio mali, njegova majka odradila je sav težak posao i trebao sam to više cijeniti", dodao je Errol Musk a da pritom nije ni trepnuo. Nije spomenuo da je kasnije na sudu u Južnoj Africi, prilikom razvoda prvog braka s Maye Musk, uspio dobiti puno skrbništvo nad troje djecom.

image

Maye Musk s kćeri Toscom i sinom Kimbalom 2021. u Kaliforniji

IMAGE PRESS AGENCY/NURPHOTO/SHUTTERSTOCK

Elon je naposljetku odlučio živjeti s ocem dok su mlađi brat i sestra (Kimbal je danas osnivač i vlasnik restorana "The Kitchen Restaurant Group" u Coloradu i Chicagu, dok je Tosca izvršna producentica i redateljica te suosnivačica je streaminga Passionflix) ostali s majkom. Poznato je kako je Errol Musk bio "fiksiran" na najstarijeg sina, odgajao ga je spartanski, neki kažu despotski, u njemu je vidio nasljednika i pokušavao ga oblikovati po sebi sve dok Elon nije pobjegao u Kanadu.

image

Maye Musk danas je poznati model i influencerica

VIANNEY LE CAER/SHUTTERSTOCK

S druge strane, Maye Musk ispričala je 2019. u knjizi "A Woman Makes a Plan: Advice for a Lifetime of Adventure, Beauty, and Success" sve o zlostavljanju bivšeg. Pa i to da ju je petogodišnji Elon pokušao zaštititi kada ju je suprug po tko zna koji put počeo udarati, prenosi Harper‘s Bazaar. Dječak je malim šakama lupao tatu po koljenima ne bi li ga odvukao od mame. U knjizi je otkrila i to da nije uspjela dobiti ni novčića bračne stečevine ali je bivši naposljetku odlučio „velikodušno” plaćati ne baš izdašan iznos za potrebe mlađeg sina i kćeri sve dok Elon živi s njim.

"Živjeli smo u zemlji u kojoj morate biti snažni i morate paziti na sebe. Naučio sam svoje dječake da očvrsnu i paze na sebe. Putovali su sa mnom po cijelom svijetu do svojih tinejdžerskih godina", rekao je nedavno Errol Musk pohvalivši se da su njegovi sinovi Elon i Kimbal u dobi od 24 i 23 godine u Americi osnovali prvu tvrtku za online plaćanje, Zip2. Kćer Toscu ni jednom nije spomenuo, kao da ne postoji.

"Elon daje sve od sebe, ali ima isti problem koji sam ja imao kad je on bio mali", nastavio je pričati Musk senior ciljajući na roditeljske vještine svog sina.

Stvar je u tome da se tehnološki inovator u posljednje vrijeme fokusirao na sina X-a, kojeg je dobio u braku s Grimes. To čudi jer je u prvom braku sa spisateljicom Justine Wilson, dobio šestoricu sinova. Najstariji Nevada podlegao je 2002. sindromu iznenadne dojenačke smrti, no dvije godine kasnije s prvom suprugom dobio je blizance Griffina i Xaviera. Potom su im se 2006. rodili Kai, Saxon i Damian. Dečki su nakon majke i oca razvoda 2008. ostali živjeti s mamom: Justine Willson također nije dobila ni novčića bračne stečevine (suprug ju je na prevaru naveo potpisati dokument kojim se svega odriče, a vilu u Kaliforniji u kojoj su živjeli ostavio je sinovima). Teško je ne zamijetiti da ni Maye Musk nije dobila svoji dio bračne stečevine.

image

S pjevačicom Grimes 2018., na Met Gali

MARION CURTIS/STARPIX/SHUTTERSTOCK

Kako god bilo, Elon Musk u drugom braku s engleskom glumicom Talulah Riley (dvaput su se vjenčali i razvodili) nije imao djecu, dok je s kantautoricom Grimes dobio troje. Najstarijeg sina X Æ A-12 rodila je 2020. Trogodišnjak se naposljetku zove X AE A-XII Musk, zbog "začkoljice" u kalifornijskom zakonu. Grimes i Musk su u prosincu 2021. posredstvom surogat majke dobili drugo dijete, kćer Exa Dark Sideræl Musk (nadimak joj je "Y"). U rujnu ove godine otkriveno je da je par dobio treće dijete, sina Techno Mechanicusa "Taua". Osebujni tehnološki mogul imao je "on -off" vezu s Grimes, pa se tijekom razdoblja kad više nisu bili zajedno, spetljao sa Shivon Zilis, direktoricom operacija i posebnih projekata u svojoj tvrtki Neuralink. Prije dvije godine, rodili su im se blizanci Strider i Azure: došli su na svijet nekoliko tjedana prije nego što je s Grimes dobio drugo dijete.

Danas, pak, najbogatiji poduzetnik svijeta ima desetero djece ali je emotivno "kliknuo" samo s X-om. Na društvenim mrežama svojedobno je objavio svoju fotografiju s malenim kojeg drži u krilu dok odgovara na mailove. Vodio ga je na testna polijetanja raketa SpaceX-a, a prošlog mjeseca sina X-a držao je na ramenima dok je mađarsku predsjednicu Katalin Novak vodio u obilazak svoje tvornice Tesla u Teksasu. Prije toga je s dječakom došao na sastanak s turskim predsjednikom Tayyipom Erdoganom u zgradu Ujedinjenih naroda. Kad ga je ovaj upitao gdje je X-ova mama, Musk je odvratio: "Razdvojeni smo i ja se uglavnom brinem o njemu".

image
JAAP ARRIENS/NURPHOTO/SHUTTERSTOCK

Pritom nije naveo činjenicu da maleni ne viđa mamu Grimes. Pjevačica je u nedavnoj u tužbi protiv bivšeg navela da joj ne dopušta viđati oba sina. "Recite Shivon da me odblokira i recite Elonu da mi dopusti da vidim djecu ili barem da odgovori na pozive mog odvjetnika". Dodala je da mališane viđa na fotografijama i da nemila situacija potpuno razara obitelj. Naposljetku je prošlog mjeseca uslijedila njena tužba - vjeruje se da je 7. rujna Musk tužio nju tražeći puno skrbništvo nad njihovom djecom. Grimes ne namjerava od svoje djece odustati bez žestoke borbe. Kako god neravnopravna borba na sudu završila, tužno je što Elon Musk kopira "roditeljski stil" .Povijest se, čini se, ponavlja. Za troje djece zbog koje se sudi s bivšom, to nije dobra vijest.

Linker
25. travanj 2024 09:53