Članovi benda su Benny Andersson, Anni-Frid Lyngstad, Agnetha Faltskog i Bjorn Ulvaeus

 OLLE LINDEBORG AFP
ŠVEDSKA SENZACIJA

Pola stoljeća od pobjede: Članovi grupe ABBA poslali su fanovima posebnu poruku

Članovi grupe koja je prije 50 godina pobjedila na Eurosongu Bjorn Ulvaeus, Benny Andersson, Agnetha Faltskog i Anni-Frid Lyngstad povodom velikog jubileja kratko su se obratili fanovima.

Pedesetu obljetnicu svoje pobjede na Eurosongu u Brightonu s pjesmom "Waterloo", kojom je započela svoj nevjerojatni diskografski pohod na globalnoj sceni, članovi švedske pop grupe ABBA odlučili su obilježiti na svoj način.

Njezini članovi Bjorn Ulvaeus, Benny Andersson, Agnetha Faltskog i Anni-Frid Lyngstad u jednoj od rijetkih zajedničkih poruka zahvalili su milijunima svojih fanova diljem svijeta na podršci i ljubavi koju im pružaju, a za tu obećali su da će prolaznici u njihovoj glazbi moći uživati u velikim europskim gradovima kao što su London, Berlin, Varšava i Stockholm.

Na određenim mjestima u središtu tih gradova bit će postavljeni programirani glasoviri koji će reproducirati ABBA-inu glazbu, a članovi švedskog benda na taj način zahvaljuju svima koji su ih proteklih pola stoljeća pratili na njihovom putu. "Ostvarili smo sve svoje najluđe snove, pa i mnogo više od toga. Uspjeh koji je došao nadmašio je sva naša očekivanja, a naša glazba zahvaljujući vama, našim vjernim pratiteljima, živi i danas. Smatramo se blagoslovljenima zbog vaše ljubavi, hvala vam na svemu što ste nam pružili", napisali su članovi ABBA-e u poruci.

image

Proslavila ih je izvedba pjesme "Waterloo"

- AFP

Premda se zahvaljujući lanjskoj pobjedi švedske predstavnice Loreen ovogodišnji Eurosong održava u Malmou, članovi ABBA-e odbili su se pojaviti na sceni". U razgovoru za BBC-jev Newsnight program članovi grupe Björn Ulvaeus i Benny Andersson kazali su da nema šanse da se taj nastup održi. "Ja to ne želim. A ako jedan od nas to ne želi, nama ponovnog okupljanja, niti za sav novac ovog svijeta", rekao je Andersson.

image

U Brightonu postoji spomen obilježje u čast njihove pobjede

I-IMAGES/EYEVINE/PROFIMEDIA

Otkako je ABBA pobijedila na natjecanju 1974. godine, Švedska je odnijela pobjedu još šest puta, a činjenica da se obljetnica i održavanje Eurovizije poklapaju izazvala je euforiju kod obožavatelja.

ABBA se razišla 1982., a četiri godine trajale su pripreme za objavu njihovog devetog studijskog albuma "Voyage", nakon čijeg izlaska su priredili nezapamćeni show "ABBA Voyage", virtualni koncert uživo sa svojim avatarima. Četiri originalna člana benda za tu su priliku snimili svoje scensko kretanje oboružani sa 160 kamera koje je tvrtka Industrial Light&Magic Georgea Lucasa, tvorca filmskog serijala "Ratovi zvijezda" iskoristila za digitalizaciju kretanja njihovih avatara pred stvarnom publikom. I time su se ponovno, po tko zna koji put, upisali u povijest diskografske industrije.

image

ABBA se raspala 1982.

OLLE LINDEBORG AFP
Linker
06. travanj 2024 19:42