Poslije 55 godina

Povratak Kennedyja u Bijelu kuću: Bobby Jr. je antivakser, preljubnik i osuđenik

Demokrat Robert Jr. Kennedy sin je ubijenog predsjedničkog kandidata RFK-a i nećak ubijenog predsjednika JFK-a. U trećem je braku, druži se s Trumpovim ljudima, ne vjeruje u cjepiva i u životu mu ne manjka afera.

Američki predsjednik Joe Biden i službeno je objavio kako ponovo ulazi u predsjedničku utrku, a mnogi poznavatelji prilika, unatoč tome što je napunio 80 godina, očekuju da bi mogao pobijediti unutar Demokratske stranke jer, kažu, pravog protukandidata nema. Dosad su ulazak u unutarstranačku utrku najavili Marianne Williamson, autorica knjiga samopomoći i duhovna savjetnica Oprah Winfrey, koja je sudjelovala i u prošloj kampanji te još jedan izdanak obitelji Kennedy - Robert F. Kennedy Junior - sin ubijenog predsjedničkog kandidata Roberta F. Kennedyja i nećak ubijenog predsjednika Johna F. Kennedyja.

image

Robert F. Kennedy Jr. objavio je predsjedničku kandidaturu 19. travnja u Bostonu, praćen dijelom svoje mnogobrojne obitelji

SCOTT EISEN/GETTY IMAGES/PROFIMEDIASCOTT EISEN/GETTY IMAGES/PROFIMEDIA

Udar za udarom

Obitelj Kennedy desetljećima pokazuje ambicije za zauzimanjem najmoćnijeg položaja u Sjedinjenim Američkim Državama, u čemu ih prati zla sreća, a tragedija je u obitelji, ne samo što se tiče predsjedničkih kandidata, bilo toliko da se govori i o "prokletstvu Kennedyjevih". Prvi puta su se veliki snovi starog patera familiasa, bankara i poduzetnika irskog porijekla Josepha Patricka Kennedyja Seniora, srušili kad mu je najstariji sin Joseph Junior, kojeg su pripremali za ulogu predsjednika, 1944. poginuo u bombarderu u 29. godini života.

Najviše se moćna obitelj vinula kad je John F. Kennedy, drugorođeni sin, na izborima 1960. s puno teškoća pobijedio republikanca Richarda Nixona i postao 35. američki predsjednik. No, sve je prekinuto 21. studenog 1963. nikad riješenim atentatom u Dallasu čiji su se prizori – posebno pokušaj prve dame Jacqueline Kennedy da izađe iz automobila - urezali u kolektivno pamćenje. Optužen je za atentat bio marinac Lee Harvey Oswald, no i on je ubijen dva dana kasnije, u policijskoj stanici i pred TV kamerama.

image

Robertov stric John F. Kennedy sa suprugom Jackie na Floridi 1960.

MEDIAPUNCH/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

Očeva smrt

Otac sadašnjeg kandidata i JFK-ov mlađi brat Robert F. Kennedy, poznat kao RFK ili Bobby, bio je njujorški senator i bivši državni odvjetnik SAD-a kad je u ožujku 1968. objavio da se kandidira za najvišu dužnost u državi. Namjeravao je nastaviti bratovu politiku – zalagao se za društvene promjene i veću rasnu i ekonomsku pravdu - nesvjestan toga da će njegova politička borba kratko trajati. Poslije predizbornog skupa u hotelu Ambassador u Los Angelesu 5. lipnja 1968. krenuo je s pratnjom kroz hotelsku kuhinju kako bi stigao do novinarske sobe, kada je u njega pucao 24-godišnji Palestinac Sirhan Sirhan. RFK-a su pogodila tri metka te je od posljedica ranjavanja umro.

image

Otac sadašnjeg predsjedničkog kandidata Robert Kennedy snimljen 1960. godine

SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

Predsjedničke ambicije Kennedyjevih nastavio je i četvrti brat Edward, ali od svega je morao odustati kad se saznalo da je 1969. nakon zabave sletio automobilom s mosta i završio u kanalu. Njegova mlada suputnica Mary Jo Kopechne, koja je radila na kampanji, utopila se u vozilu, a Edward se uspio izvući. Priznao je krivnju za napuštanje mjesta nesreće i dobio dva mjeseca uvjetne zatvorske kazne. Puno se nade polagalo i u „prijestolonasljednika”, JFK-ovog sina Johna Juniora, uspješnog i zgodnog mladića kojeg su Amerikanci doživljavali gotovo kao svog princa, ali i on je tragično završio i prije nego što su se politički planovi uspjeli konkretizirati – poginuo je 1999. u avionskoj nesreći zajedno sa suprugom Carolyn Bessette i njenom sestrom Lauren.

image

John Junior i Carolyn Bessette 1996. godine na zabavi u Švicarskoj

RICHARD YOUNG/SHUTTERSTOCK

Postao antivakser

Nakon duljeg zatišja sada je red došao na Roberta Juniora, advokata i antivaksera, koji se po nekim stavovima uopće ne uklapa u sliku demokrata. Treće je od jedanaestero djece RFK-a i njegove supruge Ethel Kennedy, a kako piše The Guardian, 69-godišnji Robert nekada je bio odlično prodavan autor knjiga i odvjetnik za pitanja okoliša, no prije petnaestak godina fiksirao se na ideju da cjepiva nisu sigurna, a njegova se antivakserska aktivnost pojačala usred pandemije covida-19. Instagram i Facebook suspendirali su njegove grupe protiv cijepljenja zbog ponavljanog kršenja pravila koja zabranjuju dezinformacije o covidu-19, a demokrat Kennedy pojavljivao se u javnosti s više osoba koje podržavaju republikanca Donalda Trumpa.

Tu nije kraj njegovom neprimjerenom ponašanju – više je puta mjere za ublažavanje širenja covida uspoređivao s nacističkim režimom i holokaustom, a jednom je rekao i da je ljudima 2022. bilo gore nego Anni Frank. Kad je govorio protiv cjepiva znao se pozivati na obiteljsku ostavštinu, ponekad i koristeći JFK-ove fotografije.

Brakovi i djeca

Supruga Bobbyja Mlađeg je Cheryl Hines, glumica najpoznatija po seriji „Bez oduševljenja, molim!” („Curb Your Enthusiasm”) u kojoj glumi suprugu glavnog lika. U braku su od 2014., a upoznao ih je Larry David, zvijezda serije i njihov zajednički prijatelj. Cheryl je izjavila kako podržava predsjedničku kandidaturu supruga od kojeg je mlađa 12 godina.

Iz prva dva braka on ima šestero djece, u skladu s običajima Kennedyja. Prvi brak s Emily Black trajao je od 1982. do razvoda 1994. i u njemu je rođeno dvoje djece. Bobby Junior gotovo se odmah ponovo vjenčao, a u njegovom drugom braku, s dizajnericom Mary Richardson, rođeno je četvero djece. Par je zajedno proveo 16 godina, nakon čega su se razišli. Dvije godine kasnije ona se objesila, a autopsija je pokazala da je prije toga uzela antidepresive.

image

Sadašnja supruga, glumica Cheryl Hines, podržava Bobbyjevu predsjedničku kandidaturu

MJ PHOTOS/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA
image

Robert F. Kennedy Jr snimljen s drugom suprugom Mary Richardson Kennedy 2002. godine, u danima sreće

STEWART COOK/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

Djeca Bobbyja Juniora također su zanimljiva američkoj javnosti. Robert III (37) i Kathleen (34) iz prvog braka rade u industriji zabave; on glumi i producira, ona je glumica. Najviše se ipak govorilo o Conoru, sinu iz drugog braka, danas 28-godišnjem aktivistu. Punio je naslovnice još kao srednjoškolac, kada je bio u kraćoj vezi s Taylor Swift koja je tada već bila megazvijezda. Prošle je godine CBS objavio da je Conor tajno sudjelovao u borbama na strani Ukrajine. I sam je poslije rekao da je bio u međunarodnoj postrojbi, da nije bio tamo dugo, ali je „vidio puno i osjetio puno”, objavio je People. „Sviđalo mi se biti vojnik, više nego što sam očekivao. Zastrašujuće je. Ali život je jednostavan, a nagrade za pronalaženje hrabrosti i činjenje dobra su znatne”, rekao je Conor, ne navodeći kada je točno bio u Ukrajini. Nije lako bilo ni s njegovom mlađom sestrom, Kyrom LeMoyne (26), koja je prije nekoliko godina bila upletena u skandal sa cyber zlostavljanjem. Osim njih dvoje, u drugom su braku rođeni i sinovi William Finbar i Aidan Caohman.

image

Robertov sin Conor Kennedy kao srednjoškolac je hodao s Taylor Swift, već tada velikom zvijezdom

PAUL ADAO/INSTAR IMAGES/PROFIMEDIA

Velike riječi

RFK Mlađi svojevremeno je bio optužen za posjedovanje marihuane i heroina, zbog čega je bio osuđen na dvije godine uvjetno i 1500 sati društveno korisnog rada. Poslije svega otišao je u centar za liječenje ovisnosti. Godine 2013. New York Post je objavio izvatke iz njegovog starijeg dnevnika u kojem je opisivao preljubničke afere koje je imao tijekom prva dva braka. Kada je najavio mogućnost kandidiranja rekao je: „Ako se kandidiram, moj glavni prioritet bit će prekinuti koruptivnu spregu između državne i korporativne moći koja je uništila naše gospodarstvo, razbila srednju klasu, zagadila naše krajolike i vode, otrovala našu djecu i otela nam naše vrijednosti i slobode."

image

Sestra Kerry Kennedy protivi se bratovim antivakserskim stavovima; na fotografiji s majkom Ethel Shakel Kennedy koja ima 95 godina

ROBERT F. KENNEDY HUMAN RIGHTS/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

Unatoč velikim riječima, danas ga najviše prepoznaju po antivakserskim aktivnostima koje ne podržavaju ni njegovi najbliži. Sestra Kerry Kennedy, koja vodi međunarodnu skupinu za ljudska prava Robert F. Kennedy Human Rights, rekla je da je njezin brat potpuno u krivu u vezi s ovim pitanjem i vrlo opasan. „Volim svog brata Bobbyja, ali ne dijelim niti podržavam njegovo mišljenje o mnogim pitanjima, uključujući pandemiju covida, cijepljenje i ulogu platformi društvenih medija u kontroli lažnih informacija”, napisala je. Slično misli i njihov najmlađi brat, Doug Kennedy, dopisnik Fox News Channela. „Svi u obitelji vole Bobbyja i prepoznaju njegov talent, no ne slažu se svi s njegovim stavovima”, zaključio je. Koliko će birača uspjeti privući svojim stavovima i kako će Kennedyji proći na još jednim izborima, vidjet ćemo uskoro.

Linker
20. travanj 2024 06:54