GETTY IMAGES
USPJEŠNA GLUMICA

Ružičasti svijet zlatne Australke: Ona je kombinaciju triju legendarnih holivudskih diva

U deset godina, koliko je prošlo od njene prve velike uloge, glumica rođena u gradiću Dalbyju postala je jedna od najtraženijih i najbolje plaćenih u Hollywoodu, a ovo ljeto može je se vidjeti u čak dva filma - "Asteroid Cityju" Wesa Andersona i "Barbie", na kojem je sa suprugom radila pet godina i gdje potpisuje i produkciju.

U deset godina, koliko je prošlo od njene prve velike uloge, glumica rođena u gradiću Dalbyju postala je jedna od najtraženijih i najbolje plaćenih u Hollywoodu, a ovo ljeto može je se vidjeti u čak dva filma - "Asteroid Cityju" Wesa Andersona i "Barbie", na kojem je sa suprugom radila pet godina i gdje potpisuje i produkciju.

"Doživio sam je kao kombinaciju triju legendarnih holivudskih diva: po emocionalnoj hrabrosti nalik je na Idu Lupino, komičarskim sposobnostima podsjeća na Carole Lampard, a žilava je i snažna kao Joan Crawford", izjavio je Martin Scorsese nakon prve i iznimno uspješne suradnje s Margot Robbie koja je 2013. debitirala na holivudskoj sceni u njegovom filmu “Vuk s Wall Streeta”. Mlada i ambiciozna Australka legendarnom se redatelju dopala već na audiciji, kad je Leonardu DiCapriju, umjesto scenarijem predviđenog poljupca, dala - šamar. I tako je počela filmska ljubav između Scorsesea i svijetu tada malo poznate plavokose krasotice, koja je prethodno glumila u serijalima “Pan Am” i “About Time”. U Los Angeles je pak došla nakon tri godine provedene na setu najdugovječnije australske sapunice “Neighbours”. Serijal je to koji je već ušao u 38. godinu snimanja, a u čijim je počecima sudjelovala i njena sunarodnjakinja, pjevačica Kylie Minogue.

image

S Leonardom DiCaprijem u ‘Vuku s Wall Stretta‘

PROFIMEDIA IMAGE CAPITAL PICTURES/FILM S

Neshvatljiv filmski lik

Uloga Harley Quinn, antijunakinje iz DC-jevog stripovskog svijeta u filmu ‘Odred otpisanih’, među prvima je zbog kojih Margot Robbie nije morala na audiciju - nego joj je ona ponuđena.

"To mi je bio ogroman korak naprijed i znak da radim dobru stvar", izjavila je 2016. Da bi posve ušla u lik, Margot je proučavala plahte forumaških tekstova i pročitala hrpu stripova. Uronivši u taj svijet, nikako nije mogla shvatiti kako je ženu poput Harley Quinn sludio jedan muškarac, još uz to - Jocker. To ju je, izjavila je za Washington Post, baš frustriralo. Zato joj je njen glumački trener savjetovao da pročita tekst predstave ‘Fool for Love’, čiji je fokus na disfunkcionalnom paru, a kroz koji je Margot učila o patološkoj ovisnosti u vezama da bi bolje shvatila lik Harley. Dugo je i intenzivno trenirala glas ne bi li postigla vrlo specifičnu boju i visinu, a šminkali su je i frizirali tri sata svaki put prije snimanja. Make-up je bio toliko jak da bi ga skidala punih 45 minuta, no uloga joj se toliko svidjela da je glumila i u drugom dijelu ‘Odred otpisanih: Nova misija’, snimljenom preklani.

U deset godina, koliko je prošlo od njenog nastupa u megahitu “Vuk s Wall Streeta”, Margot Robbie - koja je nedavno proslavila 33. rođendan - ostvarila je čudesan uspjeh. O tome svjedoči vrtoglavih 12,5 milijuna dolara koje je zaradila glavnom ulogom u dugoočekivanom filmu o Barbie. S tim je dospjela na listu najplaćenijih holivudskih glumica, a koliko je zaista ružičast svijet u kojem živi najpoznatija lutka svih vremena gledatelji mogu otkriti od 20. srpnja u kinima. Na tom je projektu Margot sudjelovala i kao producentica, sa svojim suprugom Tomom Ackerleyjem. Njihova kompanija LuckyChap Entertainment - koju su osnovali 2014. s još dvoje prijatelja kako bi glumicama priskrbili poželjnije uloge od onih što su se nudile na tržištu - o filmu “Barbie” počela je pregovarati točno prije pet godina. Tada se ekipa javila Mattelu, proizvođaču kultne lutke, s idejom da je ožive na filmu. U cijelu priču u međuvremenu se upleo i Warner Bros pa pandemija, ali LuckyChap se izborio za svoju ideju. Redateljsku rolu povjerili su Greti Gerwig, glumici i redateljici poznatoj po radu na nezavisnim filmovima i osebujnom humoru. Za “Barbie” je pisala i scenarij, zajedno sa svojim partnerom Noahom Baumbachom, a u svijetu punom ružičaste boje nije ostavljeno nimalo mjesta za sladunjavost. Izbor Margot Robbie kao glavne glumice pritom djeluje posve očit - jer tko može bolje utjeloviti lutku savršenih proporcija od žene koja predstavlja ideal ljepote. No, namjera Margot Robbie, sudeći prema izjavama, jest ponuditi sasvim drugačiji pogled na barbiku i sve one koji žene stavljaju u određene ladice zbog toga kako izgledaju.

image

S filmskim producentom Tomom Ackerleyjem u braku je od 2016.

PROFIMEDIA MEDIA-MODE/SHUTTERSTOCK/SPLA
image

U novom filmu ‘Barbie‘ njen je Ken Ryan Gosling

PROFIMEDIA WARNER BROS. PICTURES - HEYDAY F

"Mislim da nisam imala niti jednu barbiku, ali imala ih je moja prijateljica pa sam se kod nje igrala", ispričala je nedavno u razgovoru za Vogue. To se u manjoj mjeri može protumačiti kao nezainteresiranost za takvu vrstu dječje razbibrige, ali zapravo mnogo više govori o načinu na koji je odrastala. Njena mama, psihoterapeutkinja Sarie Kessler, sama je podizala četvero djece: Anyu, Lachlana, Margot i najmlađeg sina Camerona. Margot, čiji roditelji su se razveli kad joj je bilo pet godina, imala je minimalan kontakt s ocem, a s mamom, braćom i sestrom je živjela na farmi bake i djeda u gradiću Dalbyju u australskoj državi Queensland. Skromno okruženje Margot je u djetinjstvu usmjerilo prema maštovitosti i igranju na svježem zraku, a putem je razvila i odlične sportske vještine. Margot je tako vrlo spretna na koturaljkama, ali i na klizaljkama (jedno je vrijeme čak i igrala hokej), što joj je koristilo kad je utjelovila američku olimpijku Tonyu Harding u hvaljenom filmu ‘”Ja, Tonya”, a koji joj je 2017. donio i nominaciju za nagradu Oscar. U toj je roli došao do izražaja njen glumački raspon i ponizila je sve one koji su smatrali da je samo “najzgodnija plavuša ikad”. To je opis koji je, naime, stajao uz njen lik Naomi Lapaglie u scenariju “Vuka s Wall Streeta”.

image

Oskarovsku nominaciju donijela joj je uloga u filmu ‘Ja, Tonya‘

AFP COLLECTION CHRISTOPHEL VIA AFP

Kao djevojčicu, fascinirao ju je “Peti element” i filmovi koji veličaju žensku nadmoć nad muškarcima. Nju demonstrira i u “Barbie”, gdje joj je partner Ryan Gosling. Ne treba zaboraviti da je Barbie nastala dvije godine prije Kena, koji je pak osmišljen pod pritiskom društva i tržišta - jer žena mora imati partnera. A Margot Robbie svojim radom nastoji pokazati da ženu ni na koji način ne određuje partner. U tom stavu je prati i njen suprug, kojeg je upoznala na snimanju romantične ratne drame “Francuska suita” 2013. On je tada bio treći asistent redatelja, a intenzivnim druženjem otkrili su da dijele umjetničku viziju o ženi na filmu. Zato su i osnovali svoju producentsku kompaniju već iduće godine, a vjenčali su se 2016. u Australiji, daleko od znatiželjnih očiju javnosti.

image

Ženski klan filma ‘One su bombe‘: Charlize Theron, Nicole Kidman i Margot Robbie

SHUTTERSTOCK EDITORIAL HILARY B GAYLE/LIONSGATE/KOBAL/S

"Od prvog dana smo željeli stvarati ženske priče. Svaki naš projekt mora imati žensku priču ili ženu koja propovijeda. Bili smo premladi i preglupi da predvidimo koliko je teško realizirati takve ciljeve. Svi su nam govorili da smo idioti i da će biti čudo ostvarimo li makar djelić planiranog", ispričala je jednom Margot. Unatoč obeshrabrujućim prognozama, napravili su golemi uspjeh - najprije s filmom “Ja, Tonya”, a potom i s “Birds of Prey” 2020. te s “Djevojkom koja obećava” i sve skupa kompaniji priskrbili 275 milijuna dolara. Paralelno rade i na televizijskim projektima, a u devet godina postali su ozbiljni igrači u svijetu visokobudžetne produkcije.

"U mene su vjerovali, pomagali mi i branili moj rad. S njima se osjećam sigurno, a to u Hollywoodu nije mala stvar", izjavila je Emerald Fennell, koja je Oscarom nagrađena za scenarij filma “Djevojka koja obećava”.

image

Triler ‘Babylon‘ nije opravdao očekivanja na kinoblagajnama

PROFIMEDIA IMAGE CAPITAL PICTURES/FILM S

Lani su se Margot Robbie, doduše, zaredala i dva komercijalna neuspjeha: “Amsterdam” s Christianom Baleom i vizualno razmetljivi “Babylon” s Bradom Pittom, unatoč zvjezdanoj glumačkoj postavi, potpuno su podbacili na kinoblagajnama. Mnogi to pripisuju drastičnoj promjeni životnih navika koje je donijela korona i neke trajno odvratila od odlaska u kino. No, neke neposredne posljedice ta dva fijaska, s ukupnom izmaklom zaradom od dvjestotinjak milijuna dolara, za sada se nisu odrazili na angažmane Margot Robbie.

image

Na premijeri ‘Asteriod Cityja‘ s kolegama Ritom Wilson i Tomom Hanksom

PROFIMEDIA DAVE ALLOCCA/STARPIX/INSTAR

Štoviše, ovo ljeto je se može gledati i u novom filmu redatelja Wesa Andersona “Asteroid City” u kojem glumi uz brojne zvijezde holivudske A liste. Među njima su Scarlett Johansson, Tom Hanks, Adrien Brody, Edward Norton, koji je nedavno posjetio i Hrvatsku, Bill Murray i Tilda Swinton... Ambicije je proširila i izvan filmskih okvira - gdje se još nije okušala u režiji, no planira - pa je nedavno predstavljen i njen Papa Salt Coastal Gin. U suradnji s australskom destilerijom Lord Byron osmislila ga je sa suprugom i još troje prijatelja, a na projektu nove žestice navodno su radili pet godina i probali 59 verzija prije nego što su došli do one prave. “Reminiscencija slanih dana na plaži, bez žurbe i pritiska”, stoji u opisu pića na njihovoj internetskoj stranici. Publika je instantno poludjela za tom kreacijom, što potvrđuje stanje na zalihi: “Papa Salt is out of stock” (u prijevodu - rasprodan je).

image

Holivudska miljenica lice je kuće Chanel, zbog čega redovito nosi njihove kreacije

GREG WILLIAMS/CHANEL
image

Na premijeri filma ‘Babylon‘ privukla je pažnju u jarkocrvenoj haljini kuće Valentino i s ružem iste nijanse

SHUTTERSTOCK EDITORIAL SHUTTERSTOCK

Margot Robbie miljenica je i modnih kuća pa je za crvene tepihe odijevaju i Valentino i Chanel... Francuska kuća angažirala ju je i kao lice njihove modne kampanje 2018., a potom i mirisne godinu kasnije - za parfem Gabrielle Chanel Essence, koji nosi ime po osnivačici modnog carstva. Vizualno dijametralno suprotna od legendarne Coco Chanel, ali jaka ženska ličnost, Robbie je naprosto bila idealna ambasadorica filozofije brenda.

image

‘Legenda o Tarzanu‘ s Alexanderom Skarsgård

AFP COLLECTION CHRISTOPHEL VIA AFP

Da ima mnogo više “hopova” od “flopova” dokazuju brojni filmovi u kojima je glumila od 2013. naovamo. Njena uloga u “Bilo jednom u Hollywoodu” - gdje je tumačila lik mučno preminule ikone šezdesetih Sharon Tate - nije uključivala puno priče, ali je ostala zabilježena kao njena vrsna. S redateljem Quentinom Tarantinom oduvijek je željela surađivati pa je bez razmišljanja prihvatila ulogu prelijepe tragičarke i ponovno glumila s Leonardom DiCaprijem, ali i Bradom Pittom. Uslijedila je uloga u filmu “One su bombe” redatelja Jaya Roacha, a ta joj je - osim prijateljstva sa Charlize Theron i Nicole Kidman - donijela i drugu nominaciju za Oscar.

image

Iznimno je bliska s majkom Sarie Kessler

PROFIMEDIA IMAGE PRESS AGENCY/DDP USA/P

"Svaka nova uloga čini mi se prevelikim zalogajem, ali suprug me uvijek ohrabri i uvjeri da će sve biti u redu", otkrila je jednom Margot. No, ta njena samokritičnost i skromnost očito je motiviraju da bira sve odvažnije projekte, ne opterećujući se pritom odazivom publike u kino. U ovom trenutku o tome definitivno ni ne treba razmišljati, jer sudeći po interesu za “Barbie” neupitno je da produkcijska kuća LuckyChap ima još jedan filmski hit. Za Margot to znači još čvršću poziciju na listi naplaćenijih holivudskih glumica.

Linker
27. travanj 2024 19:13