Strašno iskustvo

Sharon Stone: ‘Izgubila sam devetero djece spontanim pobačajima‘

Holivudska glumica i aktivistkinja za ženska prava, otvorila se ponukana nedavnim gubitkom rane trudnoće novozelandske plesačice Pete Murgatroyd dok se borila s koronavirusom.

Rijetko se pojavljuje na društvenim mrežama, ali kad to Sharon Stone učini, riječ o temi važnoj ženama. Ono što zvijezda "Sirovih strasti" i utjecajna feministkinja tada kaže i te kako odjekne svjetskim medijima. Ovaj put glumica je, ponukana gubitkom rane trudnoće novozelandske plesačice Pete Murgatroyd koju osobno ne poznaje, a čije je nastupe u ABC-jevom showu "Ples sa zvijezdama" pratila na televiziji, izjavila da je potpuno razumije. Gotovo da može osjetiti njezinu bol jer je i sama devet puta izgubila bebu spontanim pobačajem.

Čitajte i: Spasiteljice u najtežim trenucima: Hrabre sestre podrška su brojnim ženama koje se odluče za pobačaj

"Žene nemaju forum na kojem bi raspravljale o osobnim iskustvima nakon pobačaja. Izgubila sam devetero djece pobačajem. To nije mala stvar ni fizički niti emocionalno, ali ponašamo se kao da smo stvorene da to što tada osjećamo zakopamo u sebi. Potajno se nosimo s tugom i samooptuživanjem da smo po tom, toliko važnom pitanju, ispale neuspješne", kaže holivudska glumica.

image

Sharone Stone

BAUERGRIFFIN/INSTAR IMAGES/PROFIMEDIA BAUERGRIFFIN/INSTAR IMAGES/PROFIMEDIA

I u pravu je. Postoje tolike grupe na društvenim mrežama u kojima žene dijele iskustva o kozmetičkim proizvodima, gadgetima, seksu, knjigama, razvodima, hrani, majčinstvu - ali ne i o pobačaju.

Treba nam netko

Okolnosti kako je došlo do gubitka bebe nisu važne jer je radi o traumi s kojom se žene na ovaj ili onaj način nose godinama. Kad najžešća bol mine, u sebi nose ožiljke: dovoljan je pogled na nečijeg mališana u kolicima ili u izlog s dječjom opremom da ono što je, prema riječima Sharon Stone duboko zakopano, "oživi" a bol preplavi cijelo biće.

I tako iz dana u dan, godinama. Proći kroz to devet puta poput glumice i holivudske aktivistkinje, a nemati nikoga s kim bi to podijelila, nezamislivo je.

"Treba nam netko, želimo prijeko potrebno suosjećanje i pomoć dok nam rane ne zacijele. Brigu o ženskom zdravlju i dobrobiti danas oblikuje muška ideologija, dok su ženski glasovi koji se tome opiru slabi, proglašava ih se neukima, a njihovi napori da se stvari promijene nailaze na opresiju i prepreke," zaključuje zvijezda vesterna "Brzi i mrtvi".

image

Sharon Stone

-/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA -/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

Naposljetku se ostvarila kao mama, nakon strašnog iskustva usvojila je tri sina. Danas su veliki momci: 22-godišnji Roan Joseph kojeg je posvojila dok je bila u braku s američkim novinarom Philom Bronsteinom (poslije razvoda 2004. uzeo joj je skrbništvo nad dječakom, no sin joj se vratio kad je postao punoljetan), gradi glumačku karijeru. Za razliku od njega, 17-godišnji Laird Vonne te dvije godine mlađi Quinn Kelly još nisu odlučili zanima li ih zabavljačka industrija.

Čitajte i: Sharon Stone tek sada progovorila o traumatičnom iskustvu koje ju je slomilo: 'Dane sam provodila plačući'

Peta Murgatroyd, čije je tužno iskustvo nagnalo Sharon Stone da se otvori po tom "zabranjenom" pitanju (plesačica je doživjela tri pobačaja u protekle dvije godine), pokušat će ponovno zatrudnjeti uz pomoć IVF-a. Sa suprugom Maksom Chmerkovskiyjem, američkim plesačem ukrajinskog podrijetla, već ima petogodišnjeg dječaka Shaija koji je bio uz nju kad ju je ovog mjeseca hitna pomoć odvezla u bolnicu. Nekako ih je uspjela pozvati nakon što se srušila pod. Pokazalo se da je nekoliko dana prije pobačaja bila pozitivna na koronavirus, rana trudnoća nije se mogla spasiti.

Vijest ih je zatekla

"Nisam imala snage. Nisam mogla otvoriti perilicu posuđa. Nisam mogla otvoriti hladnjak da nahranim sina. Bilo je stvarno dramatično", rekla je profesionalna plesačica. Njezin suprug se za to vrijeme nalazio u Ukrajini, pomažući prikupljenim donacijama drugoj djeci da prežive. Nije znao da je trudna: vijest ih je oboje zatekla.

Čitajte i: Pola stoljeća unatrag: Nezapamćeni udar na ženska prava razbjesnio je Kamalu Harris

"Nisam imala taj radosni trenutak kad žene kažu: "Opet sam trudna!' " ispričala je za magazine People i dodala da je počela krvariti dva dana prije nego što je otpremljena u bolnicu, ali je to pripisala menstruaciji. Ono što su joj liječnici rekli bilo je porazno no neće je pokolebati. Podijelivši bolno iskustvo, pomogla je i sebi i ženama koje prolaze kroz pobačaj. Tko zna, možda će se nakon istupa holivudske dive, društvene mreže pokrenuti a žene pomoći ženama?

Linker
14. travanj 2024 02:33