ODLAZAK U LEGENDU

Suze Rogera Federera za kraj! Emotivni oproštaj najvećeg tenisača svih vremena

Švicarski tenisač Roger Federer u Londonu se oprostio od igračke karijere, dosad nezabilježene u povijesti bijelog sporta.

U profesionalnoj karijeri je odigrao 1526 mečeva, zabilježio 1251 pobjedu, šest godina proveo na prvom mjestu ATP-jeve ljestvice najboljih tenisača svijeta, osvojio je 103 turnira, od toga 20 Grand Slam turnira... To je u najkraćim mogućim crtama karijera švicarskog tenisača Rogera Federera, koji se 23. rujna u suzama oprostio od teniskog terena i igračke karijere.

Svoj posljednji susret 41-godišnjak je odigrao je u londonskoj O2 areni u paru sa svojim vječitim suparnikom i dobrim prijateljem, španjolskim tenisačem Rafaelom Nadalom protiv Francesa Tiafoea i Jacka Socka na Laver Cupu.

image

Posljednji meč odigrao je na turniru Laver Cup u londonskoj O2 areni

ELLA LING/SHUTTERSTOCK

Nakon meča obojica su zaplakali i bacili se jedan drugome u zagrljaj, a svi okupljeni na terenu su Rogera Federera podigli na ramena uz ovacije pune dvorane.

O njemu se pisalo da je izuzet od prirodnih zakona, jer je prema mišljenju mnogih najbolji igrač u povijesti tenisa, gledatelje oduševljavao iznimnom brzinom igre, lakoćom kretanja te nevjerojatnim servisom. Kad bi je Federer opalio loptica je letjela brzinom od 220 kilometara na sat zbog čega su mu obožavatelji prišili nadimak Federer Express ili skraćeno FedEx.

image

Zagrljaj s Novakom Đokovićem za kraj

ELLA LING/SHUTTERSTOCK

Švicarski šampion u braku je s bivšom tenisačicom, Mirkom Vavrinec. Njih su se dvoje upoznali na Olimpijskim igrama u Sydneyu 2000. godine. Dvije godine kasnije Mirka se umirovila zbog ozljede stopala i od tada radi kao Federerov glasnogovornik. Par se vjenčao 11. travnja 2009. u Baselu, u krugu obitelji, a 23. srpnja 2009. Mirka je rodila blizanke Mylu Rose i Charlene Rivu.

Doživio je mnoge počasti, a možda najveću su mu priredili njegovi Švicarci koji su mu prvom u povijesti za života otisnuli kovanicu od 20 franaka u njegovu čast.

image

Emocije su ga svladale

ELLA LING/SHUTTERSTOCK

"Sportski uspjesi Rogera Federera, njegova posvećenost humanitarnom radu, jednostavnost i pristupačnost navijačima obvezale su nas da mu posvetimo srebrnu kovanicu od 20 franaka. Prvi put to činimo živućoj osobi, našem sportskom heroju nacije, jednom i jedinom Rogeru Federeru", napisali su u službenom obrazloženju svoje odluke.

image

Zapljeskali su mu i roditelji Lynette i Robert Federer

ELLA LING/SHUTTERSTOCK ELLA LING/SHUTTERSTOCK
Linker
23. travanj 2024 11:34